Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pierderea mirosului si a gustului in infectia COVID-19

Pe langa simptomele respiratorii, cum ar fi tuse si dificultati de respiratie, infectia COVID-19 poate avea si alte tipuri de simptome. Printre acestea se numara si pierderea simtului mirosului sau a gustului. Aceasta pierdere temporara a mirosului, cunoscuta sub numele de anosmie, este principalul simptom neurologic si unul dintre primii indicatori ai infectiei COVID-19, sustin oamenii de stiinta de la Harvard Medical School.

Faptul ca pierderea mirosului si a gustului este un simptom timpuriu al infectiei COVID-19 este confirmat si de o ampla metaanaliza care a evaluat opt studii la care au participat, in total, peste 11.000 de pacienti cu infectie COVID-19. Rezultatele cercetarii, publicate in luna august 2020 in PubMed, au aratat ca pierderea mirosului si a gustului a aparut adesea inainte de alte simptome specifice infectiei cu noul coronavirus.

In ceea ce priveste proportia pacientilor infectati cu noul coronavirus care si-au pierdut mirosul si gustul, rezultatele cercetarilor realizate pana in acest moment indica procente diferite, care variaza intre 3,2% si 98,3% pentru pierderea mirosului si intre 5,6% si 62,7% - pentru pierderea gustului. Datele reprezinta rezultatele unei analize publicate in Mayo Clinic Proceedings care a evaluat datele provenite de la peste 8.000 de pacienti inclusi in 24 de studii.

Deocamdata, oamenii de stiinta nu stiu exact cum infectia COVID-19 afecteaza mirosul si gustul, insa exista cateva teorii potrivit carora virusul SARS-CoV-2 se leaga de proteina numita ACE-2, care se gaseste si pe celulele din nas si gura.

Pierderea mirosului este un semn ca virusul are tropism neurologic. Intrucat nervul olfactiv este o extensie a sistemului nervos central, pierderea mirosului asociata infectiei COVID-19 este o afectare directa a sistemului nervos central, dar probabil este cea mai blanda afectare a sistemului nervos central”, ne-a explicat dr. Corina Mella, medic primar ORL si coordonatorul Centrului de Voce din Spitalul Euroclinic.

SARS-CoV2 nu este singurul virus care afecteaza mirosul si gustul

Nu este neobisnuit ca infectiile respiratorii superioare, cum sunt raceala obisnuita, gripa, rinofaringitele, rinosinuzitele, sa afecteze mirosul si gustul. De fapt, se estimeaza ca pierderea temporara a mirosului apare intr-un procent mai mare de 60% in timpul racelilor si infectiilor sinusale. Iar simtul gustului si simtul mirosului sunt strans legate intre ele. De fapt, pierderea mirosului poate afecta foarte mult simtul gustului. Studiile arata ca in 95% din cazurile in care apare o afectare a gustului, aceasta este asociata cu afectarea mirosului.

De regula, reusim sa simtim gusturile. Ma refer la gusturile fundamentale – dulce, sarat, acru si amar. Nu simtim, insa, aromele si asta pentru ca aceste arome sunt date de nas si nu de limba, pentru ca receptorii se afla in nas”, explica dr. Corina Mella.

Pierderea mirosului in infectia COVID-19 apare brusc

Oamenii de stiinta incearca sa afle daca pierderea mirosului asociata infectiei COVID-19 difera de pierderea mirosului cauzata de alte virusuri respiratorii. Si par sa existe cateva diferente notabile, conform datelor publicate pana la momentul actual. In primul rand, in cazul infectiei COVID-19 pierderea mirosului tinde sa se instaleze brusc si sever. De asemenea, nu este insotita de congestie nazala - simptom, asociat de obicei cu stadiile incipiente ale anosmiei induse de virusurile respiratorii.

Pierderea mirosului la persoanele cu infectie COVID-19 este adesea insotita de pierderea gustului. Exista cercetari care arata ca pacientii infectati cu noul coronavirus nu pot face diferenta intre gustul amarui si cel dulce. Expertii suspecteaza ca acest lucru se datoreaza faptului ca noul coronavirus afecteaza celulele nervoase implicate direct in senzatia de miros si gust.

De asemenea, pierderea mirosului poate fi un indicator al unei forme usoare sau medii de infectie COVID-19. 86% din pacientii cu forme usoare sau medii de infectie COVID-19 au raportat probleme cu simtul mirosului si modificari in perceptia gustului, arata rezultatele unui studiu publicat in US News and World Report.

Cat timp este afectat simtul mirosului sau gustului in infectia COVID-19?

Pierderea mirosului sau a gustului datorata infectiei COVID-19 pare sa dureze putin mai mult comparativ cu alte infectii ale cailor respiratorii superioare.

Daca in timpul unei raceli obisnuite, pierderea mirosului si gustului dureaza de obicei intre 3 si 7 zile, durata medie in infectia COVID-19 a fost de 8 zile, potrivit unui raport al Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii care a evaluat durata simptomelor la 274 de adulti cu forme usoare de COVID-19. Rezultate similare a indicat si un studiu care a inclus 114 pacienti cu infectie COVID-19. Concret, cercetarea a aratat ca pierderea mirosului si a gustului persita, in medie, timp de 8-9 zile. Conform literaturii de specialitate, exista si cazuri in care pacientii nu si-au recapatat complet simtul mirosului nici dupa o perioada de 3-6 luni de zile.

Nu putem sa spunem cat dureaza lipsa mirosului intr-o infectie COVID, nu avem informatii, poate sa dureze 14 zile, trei saptamani sau poate sa dureze mai mult. De asemenea, nu putem spune ca mirosul va reveni in procent de 100% dupa ce pacientii se vindeca. Acest lucru depinde de mai multi factori, printre care si de perioada de timp in care simtul a fost afectat”, sustine dr. Corina Mella.

O provocare este si gasirea unui tratament pentru imbunatatirea mirosului pacientilor cu infectie COVID-19, dar nu numai. Un prim pas, sustine dr. Mella, este de a identifica si alte posibile cauze ale scaderii mirosului printr-un fl;ux de aer scazut catre mucoasa olfactiva: “Incercam sa tratam eventualele rinite cronice, polipoze nazale, sinuzite cronice, care pot sa afecteze simtul mirosului, incercam sa folosim anumite tipuri de vitamine - vitaminele din grupul B - care stimuleaza sistemul nervos central sa-si recupereze functiile, doar ca tratamentele sunt indelungate”.

Vestea buna este ca simtul mirosului, ca orice simt, poate fi stimulat si antrenat.  “Eu de exemplu le spun pacientilor: «antrenati-va mirosul si tineti cont de faptul ca mirosul este un simt care, in timp, isi pierde din intensitate». Ii incurajez pe pacienti sa miroasa tot felul de arome: cafea, vanilie, parfum, in general condimente, arome alimentare. Nu le recomand sa miroasa spirt, pentru ca vor experimenta o senzatie dureroasa – alcoolul nu este un miros propriu-zis, este un iritant”, a completat dr. Corina Mella.

Mirosul este mult mai important decat am putea crede

Sistemul olfactiv, care permite oamenilor si animalor sa miroasa, este in esenta un mod de decodificare a informatiilor chimice. Cand o persoana adulmeca ceva, moleculele calatoresc prin nas pana la epiteliul olfactiv, o mica bucata de tesut din spatele cavitatii nazale. Aceste molecule se leaga de neuronii senzitivi olfactivi care apoi transmit un semnal catre creier, astfel incat acesta sa inregistreaze moleculele ca fiind, de exemplu, cafea, piele sau mancare arsa.

Simturile noastre - mirosul, vederea, auzul, gustul si atingerea - sunt punti care ne leaga de lumea in care traim. Pierderea mirosului sau a gustului s-ar putea sa nu para un simptom la fel de serios ca alte efecte pe termen lung ale infectiei COVID-19, cum ar fi dificultatile de respiratie sau oboseala debilitanta, insa poate avea un impact semnificativ asupra vietii de zi cu zi. Pierderea mirosului si a gustului poate conduce la un apetit slab si, prin urmare, la pierderea nedorita in greutate. De asemenea, poate reprezenta inclusiv o amenintare existentiala, intrucat oamenii nu mai sunt capabili sa detecteze incendiile, scurgerile de gaz sau mancarea stricata.

Consultant: Dr. Corina Mella, medic primar ORL, coordonator Centrul de Voce din Spitalul Euroclinic

Surse:
www.health.harvard.edu
www.nhs.uk
www.bbc.com
www.webmd.com
www.healthline.com