Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce ne spun cu adevarat testele de anticorpi COVID-19

Exista un interes tot mai mare in randul populatiei pentru a afla daca au anticorpi la infectia cu noul coronavirus, fie dupa ce au trecut prin boala, fie dupa imunizare. Si cu cat numarul acestor anticorpi este mai mare, cu atat ei se simt mai protejati si mai in siguranta. Adevarul este, insa, ca, deocamdata, oamenii de stiinta sustin ca valoarea titrului de anticorpi nu poate fi corelata cu gradul de protectie impotriva unei posibile infectari.

Important in acest moment este ca un numar cat mai mare din populatie sa prezinte un raspuns imun impotriva noului coronavirus. Orice valoare a anticorpilor peste limita cut-off-ului trebuie sa ne bucure, deoarece inseamna ca organismul nostru este pregatit sa recunoasca virusul”, explica dr. Andreea Alexandru, medic primar Medicina de laborator, medic-sef Laborator Central Bucuresti si director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA.

Rolul testelor de anticorpi 

Un test pentru determinarea anticorpilor COVID-19, cunoscut si sub numele de test serologic, este un test de sange care arata daca o persoana are anticorpi impotriva SARS-CoV-2, virusul care cauzeaza COVID-19. Testele de anticorpi COVID-19 pot ajuta la identificarea persoanelor care au trecut prin boala fara sa stie, pentru ca au fost asimptomatice. De asemenea, determinarea anticorpilor poate confirma unor persoane care nu au apucat sa faca un test RT-PCR in timp util ca simptomele resimtite au fost intr-adevar cauzate de infectia cu noul coronavirus.

Testele de anticorpi pentru SARS-CoV-2 pot furniza, prin urmare, informatii importante despre istoricul medical al unei persoane. Iar oamenii de stiinta sustin ca acest istoric ar putea fi important pentru o eventuala gestionare a problemelor medicale viitoare. Potrivit unei analize publicate in Science Direct, exista un numar tot mai mare de dovezi ca infectia COVID-19 lasa diverse efecte pe termen lung inclusiv dupa formele usoare de boala. Pe de alta parte, testarea serologica pentru identificarea unei infectii anterioare cu SARS-CoV-2 ar putea fi deosebit de utila la copiii cu sindrom inflamator multisistemic, dupa cum recomanda Societatea Americana de Boli Infectioase. 

Un alt beneficiu al testarii corecte a anticorpilor este ca persoanele care s-au recuperat de COVID-19 pot fi eligibile sa doneze plasma. Aceasta plasma convalescenta poate fi utilizata pentru a trata pacientii cu boli severe.

Testele de anticorpi sunt de mai multe tipuri

Exista diferite tipuri de teste de anticorpi COVID-19: teste de anticorpi IgM si IgG anti-Nucleocapsida, teste de anticorpi IgG neutralizanti anti-Spike si teste anticorpi Ig anti-Spike:

  • Testele de anticorpi IgM si IgG anti-Nucleocapsida sunt testari calitative si pot confirma sau infirma prezenta anterioara a infectiei si existenta anticorpilor dupa depasirea bolii. Se recomanda recoltarea testarii la 7 - 15 zile de la debutul simptomelor pacientilor cu COVID-19. 
  • Testele de anticorpi IgG neutralizanti anti-Spike sunt teste cantitative care detecteaza titrul anticorpilor anti-Spike dezvoltati in urma vaccinarii sau a infectiei cu COVID-19. Anticorpii neutralizanti sunt cei care asigura imunitatea de lunga durata post infectie sau post vaccinare. Se recomanda recoltarea testarii la minim 15 zile de la debutul simptomelor sau minim 15 zile de la prima doza de vaccin. Dupa rapel, se recomanda testarea la 7 zile. 
  • Testele de anticorpi Ig anti-Spike arata cantitatea totala a anticorpilor post vaccinare sau post COVID, inclusiv anticorpii neutralizanti IgG. Similar testelor de anticorpi neutralizanti anti-Spike IgG, se recomanda recoltarea la 15 zile de la debutul simptomelor/dupa prima doza de vaccin, respectiv la 7 zile dupa doza de rapel. 

Toate aceste tipuri de teste de anticorpi sunt procesate in laboratoarele REGINA MARIA - de la teste ce detecteaza calitativ anticorpii care se formeaza post COVID, la teste cantitative de anticorpi. Pacientii pot afla atat titrul total al anticorpilor dezvoltati post vaccinare impotriva SARS-CoV-2 sau post COVID-19, cat si titrul anticorpilor neutralizanti, cei care asigura imunitatea de lunga durata.

In REGINA MARIA, am gandit doua pachete de teste de anticorpi neutralizanti pentru pacientii care au efectuat vaccinul impotriva COVID-19 si doresc sa monitorizeze raspunsul imun. Pachetele cuprind 2, respectiv 3 teste, a caror recoltare o recomandam la 1 luna, 3 luni si 6 luni de la data primei doze de vaccin, in functie de numarul de teste din pachet. Acest calendar a fost aplicat si in procesul de testare a eficientei vaccinului in studiile clinice”, explica dr. Andreea Alexandru.

In ceea ce priveste modul de interpretare al acestor teste, medicul-sef al Laboratorului Central REGINA MARIA din Bucuresti sustine ca valorile de referinta sunt diferite in functie de reactivul folosit la testarea anticorpilor anti-Spike si sunt recomandate de catre producatorul de reactiv. Acestea se pot actualiza la fiecare generatie de reactivi, cat si o data cu schimbarea metodei de testat. 

“Orice valoare ce depaseste cut-off-ul indica prezenta anticorpilor specifici testati in esantionul de produs biologic analizat. Pentru o monitorizare corecta a testelor serologice, inclusiv a anticorpilor anti-Spike, se recomanda pastratrea metodei aplicata la prima testare, deoarece nu exista date pentru a putea compara valorile obtinute prin diferite metode intre ele”, explica dr. Andreea Alexandru.

Testele de anticorpi COVID-19 sunt disponibile tuturor persoanelor. “Oricine este interesat sa afle aceasta informatie post – infectie COVID-19 sau post vaccinare poate sa se testeze. Nu exista recomandari speciale pentru aceste testari, pentru moment. Investigarea seroconversiei si a raspunsul imun in cazul vaccinarii si a infectiei COVID-19 ne ajuta sa intelegem mai bine aceasta pandemie”, sustine medicul primar de Medicina de laborator.

Consultant:
Dr. Andreea Alexandru, medic primar Medicina de laborator, medic-sef Laborator Central Bucuresti si director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA

Surse:
www.sciencedirect.com
www.cdc.gov
www.fda.gov
www.mayoclinic.org
www.health.harvard.edu

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.