Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Flurona sau infectia simultana cu gripa si COVID-19

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
“Flurona” nu este numele unei noi variante a SARS-CoV-2, virusul care provoaca COVID-19. Este termenul folosit in prima saptamana a anului 2022 de autoritatile israeliene pentru a descrie primul caz de infectie simultana sau coinfectie cu gripa si COVID-19, detectat in Israel.

Atat reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cat si purtatorul de cuvant al GISAID, platforma globala care permite partajarea rapida a informatiilor genomice si a datelor epidemiologice legate de virusuri, au declarat ca “flurona nu este o varianta, ci un nume folosit uneori pentru a descrie cazurile de coinfectie cu gripa si COVID-19".

Pacientul zero din Israel depistat in acelasi timp cu gripa si COVID-19 a fost o femeie insarcinata care a fost internata la spitalul Beilinson din orasul Petah Tikva, unde a primit un tratament pentru cele doua tipuri de infectie. Femeia a fost atent monitorizata si a prezentat o stare generala buna de sanatate cat a stat in spital, conform declaratiilor directorului unitatii medicale israeliene. De atunci nu a mai fost raportat in Israel niciun alt caz de coinfectie cu gripa si COVID-19.

Acesta nu este, insa, primul caz raportat in lume de coinfectie de gripa si COVID-19, informeaza Reuters. In mai 2020, o echipa de cercetatori de la Hospital Clinic Barcelona a publicat un studiu in revista medicala The Lancet despre patru pacienti diagnosticati simultan cu gripa si COVID-19, dintre care trei erau barbati. Simptomele manifestate de cei patru pacienti au fost unele usoare pana la moderate. Printre acestea amintim tuse uscata, dificultati de respiratie, dureri musculare puternice si febra. Apelul facut de cercetatorii spanioli in urma cu doi ani catre comunitatea medicala a fost ca medicii infectionisti sa tina cont de un posibil diagnostic COVID-19 inclusiv la pacientii cu alte cauze virale, in special in zonele cu multe cazuri de infectie COVID-19.

Tot in 2020, cercetarile efectuate la Spitalul Tongji din Wuhan, China, au aratat ca aproape 12% dintre cei 544 de pacienti infectati cu COVID-19 aveau si gripa. Un alt studiu din 2020 a constatat ca din aproape 2.000 de pacienti spitalizati cu coronavirus in New York, 42 (2,1%) au fost co-infectati cu un alt virus, iar unul a fost co-infectat cu gripa. 

Cazuri similare de coinfectie cu gripa si COVID-19 au fost recent raportate si in alte tari, relateaza revista Time. Vorbim de tari precum Brazilia, Ungaria si Statele Unite ale Americii, unde apar depistate inclusiv doua cazuri de coinfectie la copii – unul la un copil din Texas care s-a recuperat acasa si nu a avut nevoie de internare in spital, iar al doilea – la un adolescent din Los Angeles, care se intorsese dintr-o calatorie in Mexic si care si el s-a recuperat acasa.

Cat de severa este coinfectia cu gripa si COVID-19?

Datele colectate pana acum despre simptomele si severitatea coinfectiei cu gripa si COVID-19 sugereaza ca pacientii au forme usoare pana la moderate de boala. 

Pe de alta parte, experienta clinica este limitata, deoarece virusul gripal nu prea a circulat anul trecut, dar si pentru ca testele comune de diagnostic atat pentru SARS-CoV-2, cat si pentru gripa nu sunt efectuate in mod obisnuit, a declarat pentru Reuters Enrique Montagud-Marrahi, unul dintre autorii studiului publicat in mai 2020 in The Lancet, adaugand ca in opinia sa vaccinarea si masurile generale precum distantarea sociala si utilizarea mastilor de protectie sunt cele mai eficiente modalitati de a preveni atat COVID-19, cat si gripa.

Si reprezentantii OMS sustin ca sunt necesare “mai multe dovezi pentru a intelege mai bine interactiunile dintre cele doua virusuri (virusul gripal si SARS-CoV-2, n. red.) si daca boala este mai severa atunci cand cele doua virusuri coexista, in special in cazul persoanelor cu risc crescut de complicatii”.

Cert este ca cele doua boli nu se combina pentru a rezulta o forma hibrida a niciunui virus. Pe de alta parte, coinfectia devine din ce in ce mai frecventa, in contextul raspandirii rapide a variantei Omicron.

Medicii au anuntat inca de la inceputul pandemiei ca exista un risc destul de mare ca o persoana sa faca in acelasi timp si COVID-19 si gripa. Nu s-au raportat, insa, cazuri datorita masurilor de siguranta riguroase implementate in toata lumea, care au limitat raspandirea infectiilor respiratorii in general. 

“Ne-am izolat, ne-am inchis ferestrele si ne-am inchis usile. Ne-am mascat. Scolile au fost mult timp inchise. Asadar, virusurile nu prea au circulat. Acum, situatia este alta. Vedem multe persoane infectate cu SARS-CoV-2 si care au un al doilea sau chiar al treilea germen in acelasi timp", a explicat dr. Frank Esper, medic la Centrul pentru boli infectioase pediatrice din cadrul Cleveland Clinic.

Vor aparea mai multe cazuri de coinfectie?

Aproape sigur. Varianta extrem de contagioasa Omicron continua sa se raspandeasca pe tot globul, ducand la un nivel record de cazuri in fiecare zi. Gripa, care este o infectie respiratorie, circula in timpul toamnei si iernii, de obicei atingand varful in perioada decembrie si februarie. 

La fel ca virusul SARS-CoV-2, gripa se raspandeste prin picaturile eliminate in aer atunci cand oamenii tusesc, stranuta sau vorbesc intre ei. Mai rar, se raspandeste prin suprafete contaminate. Asemenea virusului SARS-CoV-2, gripa se poate raspandi de la o distanta de aproximativ 2 metri.

“Discutia despre COVID-19 si gripa nu a avut loc anul trecut, deoarece nu prea au existat cazuri de gripa. [...] Anul acesta, au inceput sa apara si cazurile de gripa, deci, da, suntem ingrijorati ca oamenii vor avea ambele infectii", sustine dr. Abinash Virk, specialist in boli infectioase la Mayo Clinic, atrag atentia ca anul acesta numarul persoanelor care s-au vaccinat impotriva gripei este mai mic decat in 2021, conform rapoartelor realizate.

Cum se manifesta coinfectia cu gripa si COVID-19?

COVID-19 si gripa provoaca simptome similare: febra, tuse, oboseala, dureri in gat, rinoree si dureri musculare. Expertii americani in boli infectioase nu se asteapta la simptome diferite in cazul coinfectiilor, insa anticipeaza ca boala sa dureze mai mult la unele persoane. De exemplu, datele dintr-un studiu timpuriu desfasurat in Wuhan releva ca la pacientii cu infectie COVID-19 si gripa, infectia COVID-19 a durat 17 zile, comparativ cu o medie de 12 zile cat a durat boala in cazul persoanelor cu o singura infectie.

Deocamdata nu se stie daca gripa ar putea agrava severitatea infectiei COVID-19. Cercetarile realizate in trecut au indicat ca persoanele infectate in acelasi timp cu doua sau trei virusuri nu au dezvoltat o forma de boala mai severa decat persoanele infectate cu un singur virus. Cert este ca in trecut nu exista virusul SARS-CoV-2.

Surse:
www.reuters.com
www.time.com
www.smithsonianmag.com
www.edition.cnn.com
www.thelancet.com