Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cat e de sigur sa revenim la birou daca ne-am vaccinat impotriva COVID-19?

Probabil ca viata nu va reveni la „normal” decat in toamna sau iarna 2021, spun specialistii, si asta in cazul celui mai bun scenariu. Pana cand majoritatea populatiei (inclusiv copiii) nu va fi vaccinata, SARS-CoV-2, virusul care determina boala COVID-19, va continua sa se raspandeasca. Viata dupa inceperea vaccinarii impotriva COVID-19 ramane deocamdata un scenariu complicat.

Prof. Dr. Ugur Sahin, cofondator al firmei BioNTech si unul dintre creatorii vaccinului Pfizer a declarat pentru BBC ca nu se asteapta ca viata sa revina la normal pana in iarna viitoare si ca este esential ca toate programele de imunizare sa fie finalizate inainte de toamna viitoare.  

Francesco Rocca, presedintele Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC), a mentionat: „Toti oamenii, chiar si cei care au fost vaccinati impotriva COVID-19, trebuie sa continue sa pastreze distantarea fizica, sa ramana acasa cat mai mult posibil, sa poarte masca pentru a se proteja atat pe ei, cat si pe cei din jur si sa se spele riguros pe maini. Rabdarea este esentiala si angajamentul este esential. Abilitatea de a ne mentine in siguranta si sanatosi este literalmente in mainile noastre.”

Exista inca multe necunoscute in ceea ce priveste succesul vaccinarii impotriva COVID-19

Este important sa ne amintim cat de multe persoane pe intreg globul s-au imbolnavit si cat de usor se poate transmite virusul SARS-CoV-2. Doar pentru ca acum sunt disponibile vaccinuri impotriva COVID-19 si vaccinarea personalului esential si a persoanelor care au riscul cel mai mare a inceput, asta nu inseamna ca aceasta perioada de criza s-a incheiat. 

Vaccinarea va dura cateva luni

Vaccinarea necesita doua doze administrate la interval de cateva saptamani si este dependenta de disponibilitatea vacinurilor. Firmele producatoare pot furniza un numar limitat de vaccinuri. De aceea, vaccinarea se va efectua in etape, prioritare fiind acele persoane care au cea mai mare nevoie de vaccin. Ca urmare, va dura cateva luni (in cel mai bun caz) pana cand un procent considerabil din populatia generala se va vaccina. De asemenea, este posibil ca doar la sfarsitul toamnei 2021 sa fie disponibil vaccinul pentru copiii < 16 ani. Pana cand majoritatea populatiei (inclusiv copiii) nu va fi vaccinata, SARS-CoV-2 va continua sa se raspandeasca.  

Pentru a se obtine imunitatea colectiva trebuie sa se imunizeze cel putin 70% din populatie

Pentru ca pandemia sa se termine este nevoie sa se obtina imunitatea colectiva. Imunitatea colectiva este un concept utilizat in vaccinare, in care anumite persoane pot fi protejate de un anumit virus daca este atins un anumit prag de imunizare in populatia generala. Cand majoritatea unei populatii este imunizata, scade cantitatea totala de virus care poate sa circule in populatia intreaga. Ca urmare, nu trebuie vaccinati toti oamenii pentru a fi protejati, ceea ce face posibil ca acele grupuri de persoane vulnerabile care au contraindicatie de a fi vaccinate sa fie totusi in sigurata. 

Desi procentul de populatie care trebuie imunizata impotriva COVID-19 nu este cunoscut exact, se estimeaza ca variaza intre 70%-90%.

Pana acum (21.02.2021), in Romania, 3% din populatie a fost vaccinata cu cele doua doze de vaccin conform protocolului. Nu, nu ne putem imbratisa inca prietenii si in continuare trebuie sa purtam masca si sa ne spalam pe maini. Si chiar si dupa ce jumatate din populatie va fi vaccinata, cealalta jumatate va continua sa prezinte riscul de a face COVID-19. 

Unii oameni vor refuza sa se vaccineze

In Statele Unite, sondajele sugereaza ca 40% dintre americani nu vor sa se vaccineze, ceea ce reprezinta pentru specialisti o statistica ingrijoratoare cu privire la dezvoltarea imunitatii colective.

Exista un spectru al atitudinii fata de vaccinare. Lumea nu se imparte exact intre pro si contra vaccinarii. Este mult mai complicat. Exista oameni care sunt sceptici cu privire la ceea ce se cunoaste in acest moment despre aceste vaccinuri si care vor prefera sa astepte si sa ramana in continuare cat mai mult in casa pentru a se proteja. Exista, de asemenea, multi care vor sa se vaccineze la un moment dat. Si sunt oameni la capatul celalalt: niciodata nu se vor vaccina, asumandu-si riscul imbolnavirii.

Vaccinurile protejeaza impotriva imbolnavirii, insa nu se cunoaste daca previn transmiterea virusului 

Desi vaccinurile Pfizer si Moderna sunt foarte eficiente in preventia bolii simptomatice COVID-19, inca nu se cunoaste cat de bine vaccinul impiedica ca persoana vaccinata sa se infecteze si astfel sa poata sa transmita virusul unei persoane nevaccinate. Prof. Dr. Ugur Sahin apreciaza o reducere buna a transmiterii virusului de la o persoana la alta: „Sunt foarte increzator ca transmiterea intre oameni va fi redusa cu ajutorul unui astfel de vaccin extrem de eficient - poate nu va fi o reducere de 90%, dar este posibil sa fie de 50%”. Este nevoie de studii in acest sens.

Eficacitatea vaccinurilor nu este de 100%

In plus, va exista un procent mic de persoane pentru care vaccinul COVID-19 nu va functiona. Vaccinul Pfizer are o eficienta de 95%, iar vaccinul Moderna de 94%. Acestea sunt procente de eficacitate excelente. Dar raman in continuare 5%, respectiv 6% dintre persoane pentru care vaccinul nu va functiona. Pandemia fiind larg raspandita, acest procent mic reprezinta de fapt un numar mare de oameni. Iar in cazul vaccinului Oxford/AstraZeneca, eficacitatea este chiar mai redusa, de 63%.

Inca nu se cunoaste cat dureaza protectia dupa vaccinare

De asemenea, inca nu se cunoaste care este durata de timp cat se mentine protectia in urma vaccinarii si cat va fi nivelul de anticorpi, in special la subgrupele de persoane la risc, cum ar fi varstnicii sau pacientii care au diverse afectiuni la risc. Deoarece nu se cunoaste acest aspect, specialistii nu stiu inca nici daca va fi nevoie de o doza de rapel si daca da, la ce interval.

Ne va permite vaccinarea impotriva COVID-19 sa revenim la conditiile normale de munca?

Poate - dar nu imediat - spun expertii. Angajatii (si angajatorii) nu pot sa faca inca nicio schimbare radicala privind revenirea la munca. Exista inca atat de multe necunoscute: Chiar daca vaccinarea a inceput, este important ca angajatii sa se intoarca acum de la birou? Este sigur? Oamenii vor asta? Pentru a se intoarce la birou, vaccinarea trebuie sa fie obligatorie?

De ce este inca prea devreme pentru intoarcerea la birou:

  • Pentru a reveni la locul de munca, atat angajatorii, cat si angajatii au nevoie sa se asigure pe baza unor dovezi clare ca atat rata de spitalizare, cat si rata de infectie au scazut considerabil ca urmare a vaccinarii.
  • Pentru majoritatea angajatilor, reintoarcerea la birou este doar parte din ingrijorare. Transportul folosind mijloacele de transport in comun este vazut, de asemenea, ca fiind un risc important.
  • Multi angajati care au copii nu vor putea sa ia in considerare intoarcerea la birou pana cand aceste servicii esentiale, cum sunt scoala si gradinitele nu vor functiona normal. Iar atata timp cat inca scoala este virtuala sau hibrida, reintoarcerea la birou nu poate fi o solutie fiabila.
  • Raspandirea noilor variante ale virusului SARS-CoV-2 determina companiile sa fie mai constiente de procesul de redeschidere.
  • Exista, de asemenea, obstacolul ca nu toti angajatii vor fi dispusi sa se vaccineze. Unii din cauza ca nu au incredere in siguranta vaccinurilor, altii pentru ca se opun vaccinarii in general.
  • Si, in timp ce multi oameni sunt dornici sa se intoarca la birou, va exista cu siguranta un grup de angajati care s-au obisnuit cu codurile vestimentare relaxate, fara naveta si cu inceperea zilei de lucru la o ora flexibila. 

Pot angajatorii sa insiste ca angajatii sa se vaccineze impotriva COVID-19?

Unii angajatori cred ca vaccinarea angajatilor inainte ca acestia sa revina la birou este cel mai eficient mod de a elimina riscul de infectie la locul de munca. Cu toate acestea, solicitarea vaccinarii personalului va fi dificil de realizat, atat din punct de vedere legal, cat si din perspectiva relatiilor cu angajatii. 

Conform unui sondaj Gartner efectuat in decembrie 2020, 60% din 100 de lideri in resurse umane au declarat ca vor incuraja angajatii sa se vaccineze, dar nu vor impune acest lucru. Mai putin de o treime au considerat ca este etic sa impuna vaccinarea impotriva COVID-19 si doar 3% au spus ca vor solicita angajatilor sa prezinte dovada vaccinarii pentru a reveni la locul de munca.

Ar putea sa apara o multime de provocari legale daca vaccinarea ar fi ceruta ca fiind obligatorie, inclusiv potentiale aspecte de discriminare. De asemenea, un argument impotriva obligativitatii este legat de drepturile omului de a i se respecta viata privata. 

Ce pot face acum angajatorii pentru intoarcerea la munca a angajatilor?

Angajatorii au datoria generala de a asigura sanatatea, siguranta si bunastarea la locul de munca a tuturor angajatilor lor. Pana cand pandemia nu se va sfarsi, fiecare dintre noi - inclusiv cei vaccinati - trebuie sa continuam sa folosim masca, sa pastram distantarea sociala si sa limitam expunerea la alte persoane. 

Angajatorii trebuie sa mentina in continuare protocoale specifice pandemiei COVID-19:

  • Angajatii trebuie sa poarte in continuare masti. 
  • Distantarea sociala trebuie respectata. Aceasta se va realiza prin prezenta unui numar mai mic de oameni in spatiile de lucru si pastrandu-se regula ca persoanele sa stea la o distanta de cel putin 1.5 m.
  • Se vor limita sau interzice intrunirile si aglomerarile in spatii comune, cum ar fi salile de sedinte si conferinte, salile de luat masa, toalete.
  • Se va efectua in mod regulat curatenia in profunzime a tuturor zonelor de lucru. 
  • Se vor limita sau se vor interzice vizitatorii.
  • Va fi limitata utilizarea liftului.

Conditiile de munca ar putea sa nu mai revina niciodata pe deplin la modul in care erau inainte de pandemie 

Anul trecut, in plina pandemie COVID-19, a trebuit sa ne adaptam la „noua” viata, inclusiv la noile conditii de munca de acasa. De aceea, este posibil ca atunci cand pandemia se va termina, sa nu se mai revina niciodata pe deplin la conditiile de munca de dinainte.

Multi angajati au descoperit beneficiile muncii la distanta despre care anterior ar fi putut crede ca sunt imposibil de obtinut - iar acest lucru a dus la o schimbare culturala care probabil va continua in viitor, spun specialistii in HR.

Un studiu realizat de LinkedIn la care au participat directori executivi de la firme mijlocii din Marea Britanie, a evidentiat ca doua cincimi dintre ei se asteapta ca angajatii lor sa opuna rezistenta in ceea ce priveste reintoarcerea la birou. „Cea mai mare provocare pe care o vor avea companiile dincolo de preocuparea de a asigura siguranta la locul de munca, este modul in care pot crea locuri de munca si o cultura a muncii care sa includa si sa permita obtinerea unei functionari bune intre angajatii care vor lucra la distanta, cei hibrizi si cei exclusiv de la birou”, a subliniat Janine Chamberlin, senior director la LinkedIn.

Un alt studiu efectuat de KPMG a aratat ca 50% dintre angajatii din serviciile financiare doresc sa continue sa lucreze flexibil dupa pandemie, iar 25% vor sa lucreze exclusiv de la distanta. Trendul lucrului de tip „hibrid” (in care unii angajati lucreaza la birourile companiei, unii de acasa si altii de la birouri satelite) este din ce in ce mai popular in randul angajatilor, astfel incat va fi esential pentru angajatori sa faciliteze acest aspect daca doresc sa isi pastreze angajatii performanti.

In loc de concluzie

In fiecare zi, se fac pasi importanti catre ceea ce inseamna o noua viata „normala”. Cu toate acestea, inca avem in fata un drum lung de parcurs. Fiecare dintre noi este responsabil sa se mentina sanatos, iar prin actiunile noastre, sa-i mentinem in siguranta pe cei din jurul nostru. Specialistii HR mentioneaza ca este inca prea devreme, atat pentru angajatori, cat si pentru angajati sa-si faca planuri concrete de reintors la birou. Companiile trebuie sa mentina in continuare protocoalele specifice pandemiei, inclusiv obligativitatea purtarii mastii si pastrarii distantarii sociale. 

*Informatia din acest articol era corecta in momentul postarii. Datorita naturii fluide a pandemiei COVID-19, intelegerea stiintifica despre boala, precum si recomandarile si ghidurile de tratament s-ar putea sa se fi schimbat de la data publicarii originale.

Surse de informatie:
www.bbc.com 
www.gartner.com
www.techrepublic.com
www.washingtonpost.com 
www.iwgplc.com 
www.connecticutchildrens.org 
www.who.int 
www.ourworldindata.org

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer