Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

COVID-19 si obezitatea – motiv dublu de ingrijorare

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
Pentru majoritatea oamenilor, COVID-19 este o boala usoara. Exista, insa, anumite categorii de persoane predispuse la forme severe de boala care le pot pune viata in pericol. Printre aceste categorii se numara atat persoanele supraponderale, cat mai ales cele afectate de obezitate.

Inca de la inceputul pandemiei a fost clar ca varsta este principalul factor de risc pentru a dezvolta o forma severa de COVID-19, iar acest lucru s-a vazut prin numarul mare al persoanelor in varsta care au necesitat spitalizare, ingrijiri speciale in sectiile de terapie intensiva si care si-au pierdut viata din cauza COVID-19. Persoanele cu afectiuni de baza precum diabetul, obezitatea si cancerul au fost, de asemenea, identificate rapid ca fiind expuse unui risc crescut de COVID-19.

Obezitatea afecteaza sanatatea si imunitatea

Studiile timpurii au raportat ca mult mai multi oameni care erau supraponderali sau obezi au fost internati la ATI si aveau nevoie de ventilatie mecanica fata de persoanele normoponderale. Un studiu publicat in revista Nature in 2020 a aratat ca obezitatea creste substantial riscul de deces, persoanele cu cel mai mare indice de masa corporala (IMC peste 40) avand un risc cu 92% mai mare de a muri din cauza COVID-19, comparativ cu persoanele cu un IMC sanatos (18,5-25).

Se stie faptul ca obezitatea este unul dintre principalii factori de risc pentru a dezvolta diferite probleme cronice de sanatate, cum ar fi bolile de inima si diabetul zaharat. Mai nou, cercetarile au aratat ca obezitatea slabeste sistemul imun, ceea ce inseamna ca germenii precum virusuri si bacterii invadeaza cu mai multa usurinta organismul, crescand in acest fel si riscul de infectii, cum este gripa sezoniera sau infectia cu virusul SARS-CoV-2.

Obezitatea si formele severe de COVID-19

De ce persoanele cu obezitate sunt mai vulnerabile la forme severe de COVID-19? In primul rand, pentru ca grasimea din abdomen impinge in diafragma, determinand ca muschiul mare care se afla sub cavitatea toracica sa afecteze plamanii si sa micsoreze fluxul de aer. Acest volum redus al plamanilor duce la colapsul cailor respiratorii in lobii inferiori ai plamanilor, unde ajunge mai mult sange pentru oxigenare decat in lobii superiori.

In al doilea rand, sangele persoanelor cu obezitate are o tendinta crescuta de a se coagula, ceea ce presupune un risc deosebit de grav in timpul unei infectii care, odata ce se agraveaza, predispune in mod independent la formarea de cheaguri de sange in vasele mici ale plamanilor.

Expertii din cadrul Centrului pentru prevenirea si controlul bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii sustin ca adultii cu exces de greutate sunt o categorie vulnerabila in fata COVID-19 deoarece:
•    Obezitatea creste riscul de imbolnavire severa de COVID-19. Persoanele supraponderale pot prezenta, de asemenea, un risc crescut
•    Obezitatea poate tripla riscul de spitalizare din cauza unei infectii cu COVID-19
•    Obezitatea este asociata unui sistem imunitar slabit
•    Obezitatea scade capacitatea pulmonara si poate ingreuna ventilatia.
•    Sansele de spitalizare, internare la ATI, ventilatie mecanica invaziva si deces sunt mai mari pe masura ce cresc valorile indicelui de masa corporala. Rezultatele cercetarii mai arata ca riscul crescut de spitalizare sau deces a fost deosebit de pronuntat la persoanele cu varste mai mici de 65 de ani

Obezitatea agraveaza prognosticul COVID-19 inclusiv la copii

Copiii diagnosticati cu obezitate pot dezvolta complicatii serioase din cauza COVID-19. Obezitatea este asociata cu un risc de 3,07 ori mai mare de spitalizare si un risc de 1,42 ori mai mare de imbolnavire severa care sa necesite internare la ATI, ventilatie mecanica invaziva sau care sa conduca chiar la deces, arata rezultatele unui studiu care a urmarit evolutia cazurilor de COVID-19 la pacientii cu varsta de 18 sau chiar mai mici.

Persoanele obeze cu forme usoare de COVID-19 manifesta simptome mai severe

Trebuie mentionat ca nu toate persoanele obeze dezvolta forme severe de COVID-19. Insa, chiar si atunci cand fac o forma usoara a bolii, pacientii obezi sau supraponderali experimenteaza simptome mult mai intense si mai severe decat pacientii cu o greutate normala. Cel putin asa arata un studiu recent, publicat la finalul lunii octombrie 2021 in revista Influenza and Other Respiratory Viruses. Cercetatorii au analizat peste 500 de pacienti testati pozitiv pentru COVID, dar care nu au necesitat spitalizare. Ei au descoperit ca adolescentii si adultii care erau supraponderali sau obezi au avut mai multe simptome, inclusiv tuse si dificultati de respiratie, decat cei cu greutate normala.

Spre deosebire de adolescenti si adulti, cercetatorii au descoperit ca severitatea infectiei COVID-19 la copiii sub 12 ani nu a fost afectata de excesul de greutate. 

Pierderea in greutate ar putea ajuta la prevenirea infectiilor

Obezitatea predispune persoanele la a dezvolta forme mai severe de COVID-19 deoarece este asociata cu alte afectiuni cronice, cum sunt diabetul zaharat, bolile de inima sau alte boli cronice. Iar pierderea in greutate poate ajuta atat la prevenirea infectiei COVID-19, cat si la prevenirea dezvoltarii unor forme severe. 

Mentinerea unui stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie echilibrata si exercitii fizice regulate ofera numeroase beneficii. Ar putea chiar ajuta oganismul sa lupte impotriva infectiilor cum este si COVID-19", explica dr. Pia Pannaraj, specialist in bolile infectioase la copii in cadrul Spitalului de Copii din Los Angeles si unul dintre cercetatorii principali implicati in studiul de mai sus, in care doua treimi dintre participanti erau supraponderali sau obezi.

De asemenea, dr. Pia Pannaraj a adaugat ca vaccinarea impotriva COVID-19 este o alta arma importanta a persoanelor cu exces de greutate impotriva formelor severe de boala.

Obezitatea – factor de risc modificabil pentru COVID-19

Varsta, etnia, sexul si obezitatea se numara printre principalii factori de risc pentru dezvoltarea formelor  severe de COVID-19. Desigur, nu se poate face nimic cu privire la varsta, sex sau etnie, insa, se pot face multe lucruri pentru a scapa de kilogramele in plus. Obezitatea este un factor de risc modificabil al COVID-19 si expertii in sanatate publica atrag atentia asupra importantei atingerii si mentinerii unei greutati sanatoase pentru reducerea efectelor adverse asociate bolilor netransmisibile si infectioase, inclusiv COVID-19.

Schimbarea necesita timp, efort si multa vointa

In general, schimbarea este un proces de durata, iar cand vine vorba de schimbarea stilului de viata pentru a scapa de kilogramele in exces vorbim de un plan pentru toata viata. Oricine a incercat macar o data sa slabeasca stie ca nu este deloc usor, insa, cu multa determinare, vointa de fier si obiective realiste, stabilite treptat, se pot obtine rezultate.

Expertii CDC sustin ca persoanele cu obezitate pot incepe cu pasi mici, dar siguri, sa introduca modificari in stilul lor de viata. Modificarile in alimentatie si stilul de viata activ pot imbunatati in primul rand starea generala de sanatate. Iar o scadere in greutate, chiar si atunci cand vorbim de cateva kilograme, ofera beneficii semnificative, cum ar fi controlul valorilor tensiunii arteriale, glicemiei si colesterolului. Nu trebuie sa uitam ca un IMC sanatos ajuta la reducerea riscului de imbolnavire cu o forma severa de COVID-19.

Pasul 1: dieta

O alimentatie variata si echilibrata, bazata pe multe fructe si legume, proteine slabe si cereale integrale poate ajuta la pierderea in greutate si la prevenirea cresterii in greutate. Bineinteles, nu trebuie neglijat nici aportul caloric, care trebuie adaptat in functie de fiecare persoana in parte.

Pasul 2: miscarea fizica regulata

Activitatea fizica regulata ajuta la atingerea unei stari de bine, reduce anxietatea si imbunatateste calitatea somnului. Bineinteles, ajuta la prevenirea cresterii in greutate si, atunci cand este combinata cu reducerea caloriilor, conduce la pierderea in greutate. 

Pasul 3:  somnul odihnitor

Numeroase studii leaga somnul insuficient de depresie si de afectiuni cronice care pot creste riscul de a dezvolta forme severe de COVID-19, cum ar fi bolile de inima, diabetul zaharat de tip 2 si obezitatea.

Pasul 4: gestionarea stresului

Stresul la care oamenii sunt supusi in timpul unei pandemii poate provoca uneori schimbari in tiparele de somn sau de alimentatie, poate conduce la un consum crescut de alcool si tutun sau la agravarea problemelor cronice de sanatate.

Chirurgia – solutie eficienta pentru obezitatea severa

Chirurgia bariatrica se recomanda persoanelor obeze atunci cand dieta si exercitiile fizice nu au functionat in reducerea numarului de kilograme sau cand pacientii dezvolta probleme grave de sanatate din cauza obezitatii, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2. Interventiile chirurgicale pentru scaderea in greutate sunt considerate un tratament eficient pentru obezitatea morbida si, de cele mai multe ori, ajuta inclusiv la  remiterea multor comorbiditati legate de obezitate (diabet zaharat, hipertensiunea arteriala). 

Desi chirurgia bariatrica poate oferi multe beneficii, persoanele obeze nu trebuie sa piarda din vedere faptul ca toate formele de chirurgie pentru scaderea in greutate sunt proceduri majore care pot prezenta riscuri si efecte secundare serioase. Tocmai din acest considerent, se recomanda realizarea acestor interventii in centre specializate in chirurgia bariatrica, de chirurgi cu experienta in acest domeniu. 

In Centrul de Excelenta in chirurgia obezitatii din Ponderas Academic Hospital fiecare pacient care se lupta cu kilogramele in exces are alaturi o intreaga echipa multidisciplinara, care a ajutat pana acum peste 10.000 de pacienti bariatrici sa invinga obezitatea si problemele medicale cauzate de aceasta. In cazul a 80% dintre aceste persoane, diabetul zaharat de tip 2 sau hipertensiunea arteriala s-au ameliorat pana la vindecare in urma interventiilor bariatrice.

Surse:
www.cdc.gov
www.science.org
www.thelancet.com
www.obesity.org
www.webmd.com
www.theconversation.com
www.covid.joinzoe.com
www.obesityevidencehub.org.au
www.mayoclinic.org