Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Noile variante COVID-19 responsabile pentru cresterea numarului de infectii la nivel global

Articol de Cornelia Paraschiv Senior Medical Editor
In 2023, dupa cateva luni de rate foarte scazute de infectie, specialistii au observat ca transmiterea bolii provocate de coronavirus (COVID-19) a inceput sa creasca in unele tari, atat din spatiul european, cat si in Statele Unite, potrivit ECDC.

Cresterea numarului de cazuri a fost atribuita raspandirii unor noi variante de Omicron, denumite in ansamblu, coronavirusuri de tip XBB.1.5-like sau variante asemanatoare XBB.1.5.

Ele erau caracterizate, in principiu, prin prezenta a trei mutatii in proteina Spike (N460K, S486P, F490S) si rezultasera toate, dintr-o varianta unica, deosebit de prolifica, denumita XBB.  

Cu toate acestea, un nou val de coronavirusuri cu mutatii selective pare sa schimbe, in prezent, tabloul COVID-19 la nivel global. Fie ca se numesc informal Eris, Pirola sau Fornax, noii jucatori sunt decisi sa isi devanseze rivalii si sa isi dispute un numar din ce in ce mai mare dintre infectiile respiratorii sezoniere.

Pana acum, severitatea bolii nu pare sa atinga nivelurile din pandemie, dar la nivel global numeroase persoane cu boli multiple, imunodepresii, sugarii sau varstnicii (peste 65 de ani) pot fi mai susceptibili la forme severe, in lipsa instituirii unor masuri de preventie sau control al raspandirii bolii.
 

Cum a ajuns familia XBB sa domine infectiile COVID 19?

  • Istoric, tulpina genitoare XBB a fost depistata pentru prima data in septembrie 2022, luand nastere, potrivit oamenilor de stiinta, in urma unui eveniment de recombinare intre doua linii co-circulante de Omicron BA.2 (BJ.1 si BM.1.1.1).  
  • Cert este ca, in scurt timp, XBB a devenit o linie de mare succes, dominand in cursul anului precedent harta COVID-19 la nivel global si producand peste 300 de variante descendente XBB descrise pana in prezent, fiecare purtand noi mutatii fata de configuratia XBB originala.
  • Versiunea Kraken (XBB.1.5) este o subvarianta de virus recombinant (sau hibrid), ceea ce inseamna ca este alcatuita din doua tulpini - in acest caz, doua ramuri ale subliniilor Omicron BA.2. A dominat cazurile de COVID-19 din iarna si primavara trecuta. Ulterior din ea au derivat alte numeroase sublinii, incluse sub umbrela XBB1.5-like, care aveau in comun 3 mutatii identice in proteina spike si avantaje nete privind transmisibilitatea. Din acest motiv a fost posibila raspandirea lor masiva in detrimentul altor variante inrudite, aflate in circulatie. 
  • Denumirea de Kraken, atribuita XBB1.5, evoca un monstru marin mitic cu mai multe tentacule, potrivit traditiei scandinave, termen care pare sa i se potriveasca perfect virusului, tinand cont de numarul sau ridicat de descendenti. 

Care este tendinta actuala in Europa?

Astazi, specialistii vorbesc de aparitia unui nou grup de variante XBB.1.5-like care au capatat o mutatie suplimentara, denumita F456L (XBB.1.5-like+F456L)

Noii veniti au inceput sa inlocuiasca in prezent liniile asemanatoare XBB.1.5 (XBB.1.5-like) in majoritatea regiunilor lumii.

Modificarea suplimentara F456L confera un avantaj evident de transmisibilitate fata de variantele care circulau anterior. Datele disponibile la sfarsitul lui august, aratau ca grupul de variante XBB.1.5+F456L era preponderent in secventele SARS-CoV-2 raportate de tarile europene. 

Procentele specifice acestui grup de coronavirusuri au depasit 50% in multe tari din UE : Austria (70%), Belgia ( 62%), Danemarca (65%), Franta (56%), Germania (61%), Islanda (52%), Irlanda (63%), Italia (52%), Tarile de Jos (61%), Portugalia (64%) %), Suedia (53%). 

In consecinta, ECDC a clasificat liniile asemanatoare XBB.1.5 cu modificarea suplimentara a aminoacizilor F456L ca variante de interes (VOI) datorita unei cresteri rapide a proportiei acestor variante aflate in circulatie,
 

Varianta ERIS (EG.5.1) – cea mai contagioasa la nivel global

Varianta EG.5.1 (XBB.1.9.2.5.1) este cea mai recenta si extinsa descendenta din grupul XBB.1.5-like+F456L la nivel global. Denumita si varianta Eris, dupa zeita greaca a vrajbei si discordiei, EG.5.1 a depasit in Statele Unite varianta XBB.1.16 (sau Arcturus), fiind considerata la ora actuala cea mai contagioasa subvarianta Omicron. 

EG.5.1 sau informal, Eris (poreclit dupa zeita greaca a certurilor si discordiei) a fost identificat initial in China in februarie 2023 si apoi detectat pentru prima data in SUA in aprilie. A devenit de neoprit in ultimul timp, gratie unei mutatii notabile care il ajuta sa evite anticorpii dezvoltati de sistemul imunitar ca raspuns la variantele si vaccinurile anterioare.

In timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii a confirmat ca „riscul pentru sanatatea publica prezentat de EG.5 este evaluat ca fiind scazut la nivel global”, l-a clasificat si drept „varianta de interes”, adica are modificari genetice care ii confera un avantaj iar prevalenta sa este in crestere.

Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), EG.5 a fost responsabil pentru 20,6% dintre cazurile de COVID-19 din Statele Unite la sfarsitul celei de-a treia saptamani a lunii august, ceea ce a reprezentat un procent mai mare decat orice alta tulpina SARS-CoV-2 circulanta. Cu toate acestea, rapoartele timpurii sugereaza ca EG.5 nu este mai severa decat subvariantele Omicron anterioare, desi poate fi mai transmisibila.

La fel ca alte tulpini Omicron, varianta EG.5.1 se manifesta prin simptome inflamatorii ale tractului respirator superior, provocand rinoree, dureri in gat, cefalee, stranut si alte simptome asemanatoare racelii, spre deosebire de simptomele tractului respirator inferior.

In special  persoanele peste  65 de ani sau cele cu un sistem imun compromis pot fi expuse unui risc mai mare ca virusul sa le afecteze tractul respirator inferior, provocand boli mai severe.

In Statele Unite, tulpina numita FL 1.5.1 (sau Fornax), despre care se spune ca pare sa creasca rapid in SUA, a reprezentat 13,3% dintre cazuri, situandu-se pe locul 2 in cursul lunii trecute si fiind urmata de un amestec de alte tulpini XBB si descendenti ai Omicron. FL 1.5.1 este un alt membru important al familiei XBB.1.5-like+F456L.
 

Cat de periculoase sunt noile variante asemanatoare XBB1.5 cu mutatia F456L?

Potrivit ECDC, epidemiologii considera improbabil la ora actuala ca nivelurile bolii severe COVID-19 sa atinga varfurile observate anterior in timpul pandemiei. 

Se considera, de asemenea, ca ”este putin probabil ca variantele F456L sa fie asociate cu o crestere a severitatii infectiei in comparatie cu variantele care circulau anterior sau cu reducerea eficacitatii vaccinului impotriva bolilor severe”, sustine ECDC. 

Desi simptomatologia declansata de infectia cu aceste variante de coronavirus nu s-a dovedit severa, fiind similara racelilor, persoanele in varsta, imunocompromise sau cu afectiuni subiacente ar putea dezvolta simptome mai grave in urma infectiei.

De asemenea, inca nu exista suficiente date privind persoanele expuse riscului de Long COVID, o afectiune marcata de simptome uneori grave care pot continua mult dupa ce infectia este eliminata.  

Varianta Pirola (BA.2.86) - cea mai mutanta versiune recenta a SARS-COV 2, a fost depistata in 15 state

O alta noua varianta spre care sunt atintiti toti ochii oficialilor din sanatate este BA.2.86, botezata „Pirola”. Si aceasta nu fara motiv.

 A fost detectata initial doar in SUA, Danemarca si Israel, dar datele recente indica o extindere a ariei sale de raspandire la nivel global. 15 state, intre care Australia, Canada, Regatul Unit, Africa de Sud, Suedia, Norvegia, Elvetia si Thailanda au raportat infectii cu aceasta varianta. 

In evaluarea initiala a riscului variantei, CDC a spus ca BA.2.86 ar putea fi mai capabila sa ocoleasca imunitatea existenta de la vaccinurile COVID-19 sau de la infectia anterioara, dar nu exista dovezi ca provoaca o boala mai grava. 

Potrivit specialistilor, BA.2.86 are un numar neobisnuit de mutatii suplimentare in comparatie cu variantele Omicron detectate anterior. Mai exact, secventa genetica a BA.2.86 are mai mult de 30 de diferente de aminoacizi in comparatie cu BA.2, care a fost descendenta dominanta Omicron la inceputul anului 2022. 

BA.2.86 prezinta de asemenea, un numar de cel putin 35 de modificari de aminoacizi in comparatie cu cea mai recenta varianta aflata in circulatie. XBB.1.5, care a fost dominanta in cea mai mare parte a anului 2023. 

Acest numar de diferente genetice este de aceeasi amploare cu cea observata intre varianta initiala a Omicron (BA.1) si variantele de SARS COV-2 anterioare, precum versiunea Delta (B.1.617.2), afirma contrariati specialistii.

„Cand am trecut de la varianta  XBB.1.5 la Eris (EG.5), asta a insemnat poate una sau doua mutatii”, a declarat dr. Scott Roberts, specialist in boli infectioase, in buletinul Yale Medicine. „Dar aceste schimbari masive, pe care le-am vazut si la tranzitia de la Delta la Omicron, sunt ingrijoratoare” a continuat expertul.

Specialistii sunt vigilenti in privinta posibilitatii unei reinfectii crescute daca aceasta varianta cu multiple mutatii va depasi cu succes liniile care circula in prezent in UE/SEE si la nivel global.
 

Este varianta BA2.86 mai periculoasa?

Desi numarul de cazuri este redus, locatiile in care a fost detectata aceasta varianta nu au inregistrat cresteri ale indicatorilor de transmitere (de exemplu, cazuri, vizite la urgente) sau spitalizari disproportionate fata de cele observate in locatiile invecinate. 

Cele mai recente date din Studiul de Sanatate ZOE evidentiaza ca in prezent cele mai frecvente simptome ale infectiei cu COVID-19 in acest moment sunt: nasul care curge sau este infundat, dureri de cap, oboseala, durere in gat, stranut. 

Insa unele persoane pot prezenta simptome mai neobisnuite daca sunt infectate. Unele semne de avertizare mai putin cunoscute care ar sugera ca ati putea avea Covid pot include:

  • Eruptii cutanate
  • Modificari ale cavitatii bucale sau limbii (cunoscute sub numele de limba Covid) - cum ar fi umflarea gurii si ulcere pe limba sau suprafata interioara a gurii si buzelor
  • Degetele de la maini sau de la picioare rosii si dureroase
  • Diaree
  • Voce ragusita
  • Mancarimi sau inrosirea ochilor

Examinarea profilului de mutatie al BA.2.86 sugereaza ca tratamentele disponibile in prezent precum nirmatrelvir-ritonavir (Paxlovid), remdesivir (Veklury) si molnupiravir (Lagevrio) vor fi eficiente impotriva acestei variante, iar Moderna sustine ca noile sale versiuni de vaccin lansate in aceasta toamna ar fi eficiente impotriva acestei tulpini. 
 

Cum se pot proteja oamenii impotriva triplei epidemii care incepe din toamna?

In ultimii 3 ani, a devenit obisnuit ca trei virusuri - SARS-CoV-2, gripa si virusul sincitial respirator (RSV) – sa atace deodata in sezonul de toamna-iarna contribuind la asa numita „ tripledemie”.

Desi specialistii anticipeaza o crestere tipica de iarna a cazurilor de COVID-19, ei sunt de parere  ca varianta EG.5 este o tulpina benigna, iar disponibilitatea tratamentelor pentru COVID-19, cum ar fi

Paxlovid, si noul rapel vor duce la cresterea mult mai putin semnificativa a spitalizarilor pentru COVID-19 decat in iernile anterioare.

Ei recomanda luarea altor masuri de precautie pentru persoanele peste 50 de ani, cu imunodepresii sau alte afectiuni medicale coexistente, cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiace sau boala pulmonara cronica obstructiva (BPOC). 

Reducerea infectiilor acute de COVID-19 ar scadea riscul pentru cazuri potentiale de COVID lung, o afectiune care poate dura saptamani, luni si chiar ani.

Eforturile de protectie, cum ar fi evitarea persoanelor care sunt bolnave si purtarea mastilor potrivite in spatii aglomerate si inchise, pot ajuta, dar vaccinarea antigripala si vaccinarea COVID-19 ar putea constitui un instrument redutabil de prevenire, in opinia specialistilor.
 

Surse de informatie:

  • https://www.ecdc.europa.eu
  • https://www.who.int
  • https://medicine.yale.edu
  • https://www.cdc.gov