Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tumora phyllodes a sanului

Articol de Dr. Gheorghe Gerald Filip Medic primar Chirurgie generala
Tumora phyllodes a sanului

Tumora phyllodes reprezinta o tumora fibroepiteliala a sanului, in general benigna, dar cu risc mare de recidiva si cu posibilitatea de malignizare.

Acest tip de tumora apare cu frecventa maxima la femeia de 40-45 ani (inainte de menopauza), are crestere rapida in dimensiuni si poate fi deseori confundata cu fibroadenoamele mamare. Sunt tumori hormonedependente si pot sa apara pe san sanatos sau pe un san cu leziuni preexistente. Modificarile hormonale din premenopauza sunt incriminate in aparitia tumorii, stimularea cresterii si malignizare (transformarea in sarcom).

Semne si simptome

Tumora phyllodes se prezinta ca o tumora cu crestere rapida, neregulata, dura, care nu infiltreaza pielea sau muschii. Poate atinge dimensiuni impresionante, de 20-30 cm. Evolueaza mult timp fara dureri. Pielea care acopera tumora este lucioasa, cu desen venos bine dezvoltat. Nu produce modificari de mamelon si nici nu invadeaza ganglionii axilari.

Diagnostic

Diagnosticul de tumora phyllodes se stabileste prin:

  • Examen clinic efectuat de medicul chirurg senolog
  • Explorari imagistice: ecografie san, mamografie, RMN san
  • Punctie biopsie ghidata ecografic - precizeaza tipul histopatologic al tumorii

Tratament

Tratamentul tumorii phyllodes este intotdeauna chirurgical si este adaptat localizarii, marimii tumori si volumului sanului.

  • Excizia trebuie sa fie suficient de larga datorita riscului de recidiva pe tesut tumoral restant si este ghidata de examenul histopatologic extemporaneu intraoperator, care certifica atat diagnosticul, cat si limitele exciziei tumorale.
  • Tehnica chirurgicala recomandata  poate merge de la sectorectomie pana la mastectomie cu reconstructie san in aceeasi sedinta operatorie si este efectuat de catre o echipa echipa mixta chirurg oncolog - chirurg plastician, cu rezultat estetic optim.
  • Nu este indicata chimioterapia sau iradierea.

Prognostic

  • In cazul tumorilor phyllodes benigne, prognosticul dupa excizia larga este bun, singurul risc fiind al recidivei locale, care trebuie sanctionata cu mastectomie.
  • In cazul tumorilor phyllodes maligne, prognosticul este similar cu al sarcomului – metastaze in plamani, schelet, mediastin.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.