Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tumora maligna rara, giganta, operata in Centrul de excelenta in ginecologia minim-invaziva din Euroclinic

Un caz rar de tumora canceroasa giganta dezvoltat in colul uterin, cu extensie vaginala, a fost tratat cu succes in Centrul de excelenta in ginecologia minim-invaziva din Spitalul Euroclinic de echipa condusa de prof. univ. dr. Petre Bratila.

Pacienta, care provine din afara tarii noastre, s-a adresat Centrului de excelenta dupa ce a primit diagnosticul de sarcom botrioid cu localizare uterina in strainatate, dar nu a putut primi si tratamentul necesar in centrele respective.

Rabdomiosarcomul embrionar (sarcom botrioid) este o forma de tumora mezenchimala agresiva care este mai frecvent diagnosticata la copii si tineri cu varsta sub 20 de ani. Rabdomiosarcomul embrionar are tendinta de a se dezvolta rapid si de a invada tesuturile vecine. Pentru ca se dezvolta rapid, devenind palpabil sau vizibil, ajunge sa fie diagnosticat inainte ca tumora sa devina masiva.

Totusi, unul dintre aspectele particulare ale acestui caz este reprezentat de varsta pacientei la momentul diagnosticarii, deoarece este vorba de o persoana cu varsta de peste 70 de ani, aflata in perioada post-menopauza, situatie intalnita rar in practica medicala. Cazurile de sarcom botrioid diagnosticate la varsta adulta nu sunt obisnuite, iar forma de sarcom botrioid dezvoltata la nivelul uterului la persoane adulte se intalneste extrem de rar.

In lume, sunt foarte putine comunicari stiintifice referitoare la abordarile care pot sa fie utilizate in practica pentru tratamentul acestei forme de tumora. Aceasta stare de fapt determina necesitatea ca interventiile care vizeaza tratamentul afectiunii sa se efectueze intr-un centru cu expertiza avansata in abordarile complexe ale afectiunilor uro-ginecologice.

Un alt aspect deosebit al cazului medical a fost reprezentat de dimensiunea mare a tumorii si de existenta extensiei tumorii la nivel vaginal.

Pacienta s-a adresat mai multor unitati medicale cu experienta, atat in tara, cat si in strainatate, care au fost puse in situatia de a-si declina posibilitatea de interventie din cauza raritatii acestui tip de afectiune, localizarii si existentei extensiei tumorii, dar si pentru ca tumora avea o dimensiune mare.

Printre particularitatile cazului s-a numarat si faptul ca pacienta suferea de obezitate, ceea ce a necesitat existenta instrumentarului medical adecvat si expertiza echipei medicale in abordarea acestor pacienti.

Singura solutie pentru acest caz medical a fost reprezentat de interventia chirurgicala, care a fost pregatita in detaliu si efectuata de o echipa condusa de prof. univ. dr. Petre Bratila. Operatia s-a  desfasurat fara incidente si fara complicatii. A fost indepartata o tumora de dimensiuni gigante, avand un diametru de 25 de cm, care cantarea 2,5 kg, avand aproape marimea unui bebelus. Examenul anatomo-patologic al tesuturilor tumorale a confirmat diagnosticul de rabdomiosarcom embrionar. Bunul mers al lucrurilor a continuat, pacienta reusind sa se mobilizeze si sa se deplaseze chiar in ziua interventiei chirugicale. In prezent, pacienta este in etapa de recuperare, fara semne si simptome suparatoare, revenind la o calitate a vietii foarte buna si urmand programul de recuperare recomandat.

Inalta expertiza si dedicatia medicilor din cadrul Centrului de excelenta din Spitalul Euroclinic pentru sanatatea femeilor permite abordarea completa si personalizata a cazurilor complexe, din sfera uro-ginecologica. Buna functionare a echipei, experienta in utilizarea tehnicilor minim-invazive, dar si stapanirea exemplara a tehnicilor operatorii clasice, volumul mare de interventii si experienta in tratamentul cazurilor complexe contribuie la recunoasterea unitatii medicale drept centru de excelenta nu doar de catre asociatiile internationale, ci in primul rand de pacientele care gasesc aici rezolvarea problemelor medicale pe care le au.

Consultant: Prof. univ. dr. Petre Bratila, chirurg de excelenta in chirurgia ginecologica minim-invaziva, distinctie acordata de SRC

Surse:
Pinto A, Kahn RM, Rosenberg AE, et al. Uterine rhabdomyosarcoma in adults. Hum Pathol. 2018; 74:122–128. doi:10.1016/j.humpath.2018.01.007
Yamada, S., Harada, Y., Noguchi, H. et al. Embryonal rhabdomyosarcoma arising from the uterine corpus in a postmenopausal female: a surgical case challenging the genuine diagnosis on a cytology specimen. Diagn Pathol11, 3 (2016). https://doi.org/10.1186/s13000-016-0451-0
Alkhaledi A, Hanafi I, Alsabe H, Chatty EM. Rhabdomyosarcoma of the uterus with multiple metastases in a post-menopausal woman. Oxf Med Case Reports. 2019; 2019(3):omz017. Published 2019 Mar 29. doi:10.1093/omcr/omz017
Ruiz-Mesa C, Goldberg JM, Coronado Munoz AJ, Dumont SN, Trent JC. Rhabdomyosarcoma in adults: new perspectives on therapy. Curr Treat Options Oncol2015; 16:27.