Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Prof. Univ. Dr. Petre Bratila – Medicul cu maini de aur!

Prof. Univ. Dr. Petre Bratila – Medicul cu maini de aur!

Atunci cand medicul iti recomanda histerectomia ai putea fi o candidata pentru o interventie chirurgicala moderna, mai putin invaziva, comparativ cu operatia clasica.

Traditional, histerectomia abdominala este efectuata printr-o operatie “deschisa”, care necesita o incizie mare la nivelul abdomenului. Aceasta procedura poate fi dureroasa, poate necesita tratament antialgic si poate avea un risc crescut de infectii si sangerare importanta. Dupa interventie, recuperarea este lunga (frecvent 6 saptamani) si la nivelul adomenului femeia va ramane cu o cicatrice mare.

In prezent, histerectomia se poate efectua prin doua tipuri de operatii minim-invazive:

 • Histerectomia vaginala, in care se efectueaza o incizie mica la nivelul vaginului prin care se opereaza
 • Histerectomia laparoscopica, in care se practica trei sau mai multe incizii mici, de aproximativ 0.5–1.5 cm, la nivelul abdomenului.

Se foloseste un echipament endoscopic compus din telescop – un tub optic cu diametru mic (5-10 milimetri), conectat la o camera video si o sursa de lumina. Datorita dimensiunii mici, acesta poate fi manevrat in zone care ar fi dificil sau imposibil de explorat in chirurgia clasica. In plus, chirurgul poate vizualiza o imagine marita a organelor pe un monitor special, ceea ce ii va permite sa vada structurile mult mai clar decat este posibil in operatia “deschisa”.

“Fiecare metoda are complicatiile sale specifice, cele mai frecvente fiind homoragiile, leziunile tractului urinar inferior, leziunile intestinale sau nervoase, precum si tromboza venoasa profunda sau embolia pulmonara, o conditie amenintatoare de viata. Dupa operatie, cele mai frecvente complicatii sunt hemoragia sau infectia.” a subliniat Dl. Prof. Univ. Dr. Petre Bratila, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Directorul Medical al Retelei private de sanatate REGINA MARIA. “De asemenea, patologia pentru care se realizeaza interventia si afectiunile de care sufera pacienta pot influenta evolutia intra si postoperatorie. Totusi, complicatiile care tin de tehnica chirurgicala sunt cele care pot fi evitate prin alegerea judicioasa a metodei de histerectomie, iar aici un rol esential il are antrenamentul si experienta chirurgului.” a adaugat Prof. Univ. Dr. Bratila.

 

Dl. Prof. Univ. Dr. Petre Bratila este unul dintre putinii medici din Europa care are o cazuistica impresionanta de histerectomii vaginale – peste 5000 de interventii - cu o rata de success de 98%.

In cazul celor mai multe femei, histerectomia minim-invaziva ofera avantaje numeroase comparativ cu metoda chirurgicala traditionala:

 • Incizie mica sau care nu este vizibila
 • Durere mult redusa  
 • Sangerare minima, fara sa fie nevoie de transfuzie de sange
 • Risc scazut de infectii si in consecinta de tratament cu antibiotice
 • Spitalizare redusa, doar 24 de ore comparativ cu 5-7 zile dupa operatia la nivelul abdomenului
 • Mobilizare precoce
 • Recuperare rapida
 • Costuri reduse
 • Grad crescut de multumire a pacientei

“Maine implinim 30 de ani de cand ne-am casatorit. Maine, la doar o zi de la operatie, voi fi alaturi de sotul meu.”

Dna C. din Suceava, in varsta de 58 de ani, a fost diagnosticata cu o afectiune premaligna la nivelul uterului pentru care i s-a recomandat histerectomia. Insa in cazul dansei, medicii ginecologi care au consultat-o au considerat ca interventia chirurgicala la nivelul abdomenului ar fi fost riscanta, avand in vedere conditiile medicale asociate: obezitate morbida, hipertensiune arteriala si pre-diabet.

Ca urmare a problemelor mele de sanatate, care ar fi complicat foarte mult operatia, aveam nevoie de o rezolvare sigura si nu m-am inselat alegand acest spital privat. Daca ar fi sa ma operez inca o data, tot la Spitalul Euroclinic as merge. M-a uns la suflet prima consultatie la Dl. Dr. Bratila: cu o voce calda mi-a explicat ca poate sa faca operatia, fara taiatura abdominala si astfel, fara complicatii pentru mine.” - ne-a spus pacienta.

 “In plus, am ales un spital privat deoarece ma asteptam ca sectia de ATI sa fie una foarte buna. Insa nu m-am asteptat ca intregul personal medical care m-a ingrijit sa lucreze ca o mare echipa. De la medicii din sala care au operat impreuna cu Dl. Dr. Bratila, la asistentele care m-au supravegheat dupa operatie, ora de ora, in salon. Si nu in ultimul rand, m-a impresionat profesionalismul Dnei Dr. Andreea Gheorghiu, medicul anestezist care a avut grija ca problemele mele de sanatate sa fie sub control si care a stat alaturi de mine tot timpul, pana am ajuns in salon”.

Dna. C. a fost operata vaginal, fara complicatii, fara incizie abdominala, iar la cateva ore dupa interventie a putut sa se dea jos din pat si sa mearga prin salon.

N-am crezut ca am sa pot sa dorm atat de linistita in noaptea de dinainte de operatie. Am intrat in sala cu credinta in Dumnezeu si cu increderea ca sunt pe mainile cele mai bune. “Totul este in ordine. Gata, n-o sa mai ai probleme!” - mi-a spus Dl. Dr. Bratila, imediat dupa interventie. Si asa era. Sunt o femeie puternica si viata mi-a dat si bune si rele, si impreuna cu sotul meu le-am dus pe toate. Maine implinim 30 de ani de cand ne-am casatorit. Maine, la doar o zi de la operatie, voi fi alaturi de sotul meu, stiind ca mai avem inca multi ani impreuna de acum inainte. Si asta datorita unui medic extraordinar, Medicul cu maini de aur! – ne-a spus emotionanta pacienta.

 

Prof. Univ. Dr. Petre Bratila: personalitate marcanta a ginecologiei romanesti

Cea mai mare realizare a carierei mele este nivelul la care ma aflu acum in chirurgia ginecologica. Spun acest lucru deoarece am depus un efort continuu de perfectionare care mi-a permis sa ajung la un nivel de pregatire complexa care inseamna performanta in cele trei laturi ale chirurgiei ginecologice moderne: chirurgia abdominala, chirurgia vaginala si chirurgia laparoscopica. Fara deplina stapanire a acestor trei aspecte, un chirurg ginecolog nu poate face fata provocărilor medicinei secolului XXI.” – ne-a declarat Dl. Prof. Univ. Dr. Bratila.

 

 

Dl. Prof. Univ. Dr. Bratila are o experienta remarcabila in:

Histerectomia prin metode minim-invazive - “Fast track surgery”:

 • In topul ginecologilor din Europa: peste 5000 de cazuri tratate prin tehnici de chirurgie minim invaziva
 • Rata de succes peste 98%

Uroginecologie:

 • A fondat și dezvoltat specialitatea de uroginecologie in Romania
 • Peste 30 ani experienta
 • Tehnici proprii de tratament pentru incontinenta urinara si prolapsul genital
 • Rata de succes peste 90%

Oncoginecologie:

 • A introdus in Romania tehnici de tratament conservator pentru cancerul de col uterin in stadii incipiente care permite conservarea potentialului reproductiv si hormonal al femeii

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Prof. Univ. Dr. Petre Bratila, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.