Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tuboplastia cu balon a trompei lui Eustachio (BET) - 4 beneficii in tratamentul otitiei medii

Senzatia repetata de ureche infundata si de scadere a capacitatii auditive ori otitele recurente pot sa apara atat la copii, cat si la adulti. Indiferent de varsta, pacientii isi pot recapata auzul si starea de confort cu ajutorul unei proceduri minim-invazive numita BET, abrevierea de la Balloon Eustachian Tuboplasty - Tuboplastia cu balon a trompei lui Eustachio.

In ce consta, mai exact, aceasta interventie? Ce presupune etapa pre-operatorie si cea post-operatorie? Care sunt principalele beneficii fata de tratamentul clasic al unor afectiuni cum este otita medie? In cele ce urmeaza, afli raspunsurile la toate aceste intrebari si nu numai.

4 beneficii ale procedurii BET

Spre deosebire de procedurile chirurgicale clasice, tuboplastia cu balon a trompei lui Eustachio (BET) este considerata o manevra inovatoare din cel putin 4 motive:

 1. Este o metoda fiziologica minim-invaziva. Procedura BET nu produce leziuni cronice asupra membranei timpanice, pentru ca nu presupune perforarea acesteia. Este o procedura efectuata sub control endoscopic și prin care se elimina fiziologic lichidul din urechea medie.
 2. Evitarea complicatiilor post-operatorii. In urma unei proceduri clasice, se pot produce leziuni cronice la nivelul membranei timpanice. Acestea pot duce, in timp, la sechele, cu impact major asupra capacitatii auditive.
 3. Evitarea infectiilor ori a supurarilor - Iin cazul unei interventii clasice, dupa aspirarea lichidului din urechea medie, se pune un tub de drenaj.  Acesta poate sa cada, timpanul sa nu se inchida si atunci sa apara infectiile sau supurarile. In cazul BET, nu se foloseste tub de drenaj pentru ca nu este nevoie.
 4. Recuperarea post-operatorie este rapida. Este o interventie care nu presupune spitalizare. Seara, pacientul poate merge acasa si de a doua zi isi poate relua activitatile normale. Este, insa, recomandat ca, timp de 5 zile, sa evite contactul cu apa ori cu zonele aglomerate, pentru evitarea infectiilor.

Ce este procedura BET

Tuboplastia cu balon a trompei lui Eustachio este o procedura minim-invaziva, care presupune dilatarea portiunii cartilaginoase a trompei lui Eustachio pentru eliminarea fiziologica a lichidului acumulat la nivelul urechii medii.

In ce consta procedura BET

Procedura BET se efectueaza sub anestezie generala, pentru confortul pacientului si al medicului. Se realizeaza intotdeauna prin nas, endoscopic, ceea ce inseamna ca nu lasa urme vizibile. Concret, manevra presupune introducerea, la nivelul deschiderii trompei lui Eustachio, a unui cateter prevazut un balon de doi centimetri. Trompa lui Eustachio are o componenta osoasa si una cartilaginoasa. Cu ajutorul unei solutii saline la o presiune de 10 bari, se produce dilatarea fiziologica a portiunii cartilaginoase a trompei lui Eustachio. Presiunea se mentine doua minute, dupa care solutia salina este aspirata, eliminandu-se lichidul din urechea medie.

Descopera AICI echipa noastra de MEDICI.

Cand este recomandata tuboplastia cu balon a trompei lui Eustachio

Procedura BET este recomandata atat copiilor, cat si adultilor, pentru ameliorarea sau rezolvarea unor probleme de auz, localizate la nivelul urechii medii, in spatele timpanului. Mai exact, este vorba despre:

 • otita;
 • otita medie;
 • otita cu lichid;
 • presiune in ureche;
 • nonventilatie cronica a urechii medii;
 • dificultati respiratorii, cefalee.

Ce inseamna pregatirea pentru interventia BET

Inainte de o tuboplastie cu balon a trompei lui este nevoie de o evaluare anatomica, adica de un consult endoscopic nazal (nazo-fibroscopie), si de un computer tomograf cranian. Aceste investigatii prealabile sunt importante pentru depistarea:

 • vegetatiei adenoide - cunoscuta sub denumirea populara de polipi; daca ea exista, inainte de tuboplastie este nevoia de adenoidoctemie, pentru indepartarea acestei vegetaii adenoide;
 • afectiuni la nivelul amigdalelor - este posibil sa fie nevoie de indepartarea acestora;
 • proceselor infectioase sau obstruante;
 • deviatiei de sept;
 • polipilor sinusali;
 • diferite atrezii sau malformatii osoase la nivelul trompei;
 • anumite anevrisme, dilatari, aspecte care anatomic nu sunt corecte si care pot sa produca probleme in cazul manoperei.  

Vezi AICI oferta noastra de INVESTIGATII ORL.

In afara consultului endoscopic nazal si a CT-ului, mai este necesara si o evaluare audiologica, in functie de varsta pacientului, pentru a se vedea care este presiunea din urechea medie. In cazul copiilor sub 8 ani, nu se face audiometrie, ci timpanometrie.

Ce contraindicatii are procedura BET

Procedura BET reprezinta o alternativa fiziologica la interventia chirurgicala clasica pentru tratarea otitei medii si nu numai. Desi este o metoda sigura si simpla, exista unele contraindicatii referitoare la urmatoarele aspecte:

 • varsta - tuboplastia cu balon a trompei lui Eustachio nu este indicata copiilor sub 10 ani;
 • alergiile la diverse antibiotice sau la antiinflamatoare;
 • alergiile, reactiile adverse la substantele anesteziologice;
 • prezenta unor altor afectiuni medicale.

Dincolo de aceste contraindicatii, exista si cateva criterii de selectie a pacientilor, cum ar fi:

 • simpotomatologie specifica - ureche ingundata, scaderea auzului;
 • existenta unor episoade de otita medie recurenta, tratata cu antibioterapie;
 • rezultatele evaluarii imagistice, audiometriei, consultului ORL complet.

Cat dureaza recuperarea dupa procedura BET

Recuperarea dupa procedura BET este rapida. Interventia dureaza o zi si nu necesita spitalizare. Dupa tuboplastie este posibil sa apara mici sangerari, dar care se pot rezolva rapid. Perioada de recuperare post-operatorie este de cinci zile, timp in care este recomandata evitarea contactului cu apa ori aglomeratia, pentru ca exista riscul de infectii virale ori bacteriene.

Controlul post-operator se face dupa doua saptamani de la interventie. Dupa aceea, este recomandat ca pacientul sa revina la medic la o luna, la trei luni si la sase luni. In tot acest interval, se realizeaza evaluarea audiologica si endoscopica, pentru a se observa evolutia locala. Exista cazuri in care este posibila repetarea procedurii BET, mai ales in cazul urechea medie interna a avut de suferit multi ani sau daca exista leziuni mai vechi la nivelul timpanului. Uneori, nu este posibil ca dupa o singura dilatare sa se obtina un rezultat maxim.

Tuboplastia cu balon a trompei lui Eustachio (BET) este o alternativa minin-invaziva si fiziologica la metoda clasica de tratament a otitei medii. Procedura, aplicabila atat la copii, cat si la adulti, se desfasoara sub anestezie generala si nu presupune perforarea timpanului pentru a se putea evacua lichidul din urechea interna. Numai un medic specialist poate recomanda unui pacient aceasta procedura, in urma unor investigatii si pe baza anumitor criterii.