Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Durerea de ureche si otita

Articol de Dr. Renisa Blaga

Durerea de ureche sau otalgia reprezinta senzatia dureroasa cu localizare auriculara (otica). Ea poate fi resimtita ca presiune, junghi, intepatura, pulsatie etc. si poate fi de intensitate variabila. Durerea de ureche, de cele mai multe ori, sperie pacientul, care se prezinta la medic. Desigur, pot fi si dureri usoare, trecatoare, care se remit si fara tratament, dar o durere persistenta, care nu cedeaza la tratament simptomatic sau care este insotita si de alte manifestari cum ar fi stari febrile, ameteli, tulburari de echilibru, scurgeri auriculare, trebuie sa ne ingrijoreze si sa ne faca sa ne prezentam la medic.

Durerea in sine nu poate avea consecinte grave, cu exceptia celor psihologice, insa cauza care o determina poate fi periculoasa. Uneori, o durere surda de lunga durata poate fi primul semn al unui cancer.

Care este cauza durerilor de urechi si ce ar trebui sa facem daca ne aflam intr-o astfel de situatie?

Durerea de ureche este de doua feluri: primara sau de cauza otica si secundara, adica o durere iradiata din alte zone de vecinatate sau chiar de la distanta.

Otalgia primara poate proveni de la nivelul urechii externe, medii sau interne, cele trei segmente anatomice care alcatuiesc urechea. Cea mai frecventa cauza de otalgie este otita sau inflamatia urechii. La adult, printre cauzele de otalgie primara putem enumera:

 • afectiuni ale pavilionului auricular
 • infectii cu virusul herpetic zosterian
 • traumatisme
 • otite externe
 • abcese de conduct auditiv extern
 • corpi straini
 • eczeme
 • dermatite
 • otite dupa radioterapie
 • tumori
 • inflamatii ale timpanului
 • otite medii si otomastoidite
 • disfunctia tubara (proasta functionare a comunicarii dintre nas si ureche)
 • barotrauma etc.

Otalgia secundara la adult poate iradia de la nivel dentar (procese patologice care afecteaza dintii si gingiile), faringian (faringite, laringite, flegmoane periamigdaliene, reflux gastric, tumori), articulatia temporo-mandibulara (artrite, malocluzie dentara, afectiuni musculare si faciale) sau poate aparea in cadrul unor nevralgii (de nerv trigemen, glosofaringian, nervi din plexul cervical).

La copil cea mai frecventa cauza de otalgie este otita medie acuta. Alte cauze pot fi otita externa, disfunctia tubara, corpi straini, traumatisme, tumori. Otalgia secundara la copii apare in faringite, eruptii dentare, parotidite, leziuni inflamatorii ale capului si gatului, procese patologice intracraniene, interventii chirurgicale.

In cazul aparitiei otalgiei, atat la adult, cat si la copil, este indicat un consult de specialitate, in primul rand, si nu automedicatia, mai ales cu picaturi intraauriculare de tipul Otocalm care nu fac altceva decat sa produca o anestezie de scurta durata si sa mascheze uneori un proces infectios grav.

Trebuie sa ne ingrijoreze durerea de ureche?  

Durerea de ureche poate fi uneori primul semn al unei tumori de la nivelul capului si gatului. In unele cazuri, ne poate semnaliza o extensie a procesului infectios auricular la nivelul oaselor craniului sau chiar endocranian. Deci, orice otalgie care cedeaza greu la tratament corect, care reapare sau pesista pe o perioada indelungata, chiar si la o intensitate minima, trebuie sa ne ingrijoreze si sa ne indrume cat mai repede la medic.

De la o banala durere de urechi pana la otita este o cale lunga sau poate fi doar un pas?

Cea mai frecventa cauza de durere de ureche este otita, deci probabilitatea de a avea otita cand apare o “banala” otalgie este destul de mare. De fapt, trebuie considerat in primul rand ca este o otita pana la proba contrarie.

Ce este otita? 

Otita reprezinta inflamatia acuta sau cronica a membranei care captuseste conductul auditiv extern in cazul otitei externe, respectiv cavitatea urechii medii in cazul otitei medii.

Ce declanseaza otita?

Cauzele cele mai frecvente sunt cele infectioase. Germenii cei mai intalniti in otita externa sunt Pseudomonas aeruginosa si stafilococul, iar in cea medie pneumococul si Haemophilus influenzae.

Factorii favorizanti de aparitie a otitei externe sunt:

 • Spalatul excesiv in urechi cu indepartarea cerumenului sau retentia de apa in cazul inotatorilor. Se produce alcalinizarea pH-ului si scaderea productiei locale de lizozim (agent antibacterian) permitandu-se astfel inmultirea bacteriilor si patrunderea lor in profunzimea tegumentului
 • Microtraumatismele (folosire de betisoare, agrafe, unghii) cu inocularea directa microbilor.

In cazul  otitei medii blocarea comunicarii dintre nas si  ureche, cel mai adesea in cadrul unui episod de raceala, duce la scaderea presiunii in urechea medie cu inflamarea mucoasei si aparitia unui lichid care constituie un mediu bun de cultura pentru microbii ajunsi aici tot pe calea comunicarii nas-ureche rezultand astfel supuratia.

Cum poate fi prevenita otita?

Cea mai eficienta metoda pentru preventia otitei externe este evitarea folosirii betisoarelor de urechi si uscarea urechii doar cu prosopul sau cu aer cald.

La copii, pentru prevenirea otitei medii se recomanda vaccinarea antipneumococica, mai ales la cei care intra in colectivitate, adenoidectomia in cazul otitelor recurente si tratarea alergiilor.

Copiii trebuie invatati sa sufle corect nasul si sa evite introducerea obiectelor in urechi. Copilul trebuie adis la consult la medic de fiecare data cand acesta acuza otalgie. Parintii trebuie sa administreze complet tratamentul prescris de medicul specialist, sa fie de acord cu vaccinarile si cu operatia de scoatere a vegetatiilor atunci cand aceasta este impusa de tabloul clinic.

La adult, se recomanda corectia chirurgicala a deviatiilor de sept, inlaturarea formatiunilor tumorale care blocheza comunicarea dintre nas si ureche, tratarea rinitelor si sinuzitelor, a refluxului gastric, a alergiilor si renuntarea la fumat.

Care sunt efectele otitei pe termen mediu si lung?

Otitele tratate la timp si corect se vindeca complet in marea majoritate a cazurilor. O parte insa se cronicizeaza sau se vindeca cu sechele. 

Cele mai importante sechele postotitice sunt timpanoscleroza (ingrosarea si rigidizarea timpanului) si atelectazia (subtierea si retractia timpanului care se muleaza pe oscioarele din urechea medie).

Cronicizarea otitelor poate duce in timp la aparitia unor complicatii cum ar fi extinderea procesului infectios la oasele din spatele urechii, la urechea interna si chiar mai departe spre creier.

Ca urmare a acestor procese evolutive, pacientul dezvolta in timp o scadere de auz, care poate merge uneori pana la surditate completa, precum si alte manifestari, cum ar fi: tiuit in urechi, ameteli, vertij, tulburari de echilibru, scurgeri auriculare intermitente sau permanente, otalgii recurente, pareze faciale, etc.

Toate aceste simptome afecteaza semnificativ calitatea vietii ducand in timp la marginalizare si introvertire. La copii, hipoacuzia (scaderea auzului) influenteaza negativ dezvoltarea, prin dificultati de achizitie a limbajului, prin scaderea progreselor scolare si mai apoi prin dificultati de integrare in societate.

Exista si tratament naturist pentru otita?

Cea mai eficienta metoda care ajuta, dar nu vindeca, este aplicarea de caldura local (saculet cu sare, cu nisip). Aceasta metoda amelioreaza durerea si scade anxietatea. Mai sunt citate tot felul de uleiuri cu extract de usturoi, ceapa, ierburi, eucalypt, etc. pentru instilatii auriculare, care calmeaza durerea si reduc inflamatia, dar nu se pot folosi decat daca medicul ORL a constatat ca timpanul este integru.

Se mai pot folosi tratamente naturiste pentru cresterea generala a imunitatii si fortifierea organismului.

Ce urmari are statul in curent sau frig?

Depinde de sensibilitatea fiecarui individ in parte. Desigur ca daca in urma expunerii la frig sau curent s-a dezvoltat o otita, ea poate avea urmarile enuntate mai sus. Cel mai frecvent, expunerea la frig sau curent determina o otalgie nevralgica care apare in momentul expunerii si nu dupa mai multi ani.

Text: Dr. Renisa Blaga, Medic Specialist ORL