Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Transpiraţia excesivă poate fi tratată. Informează-te despre toxina botulinică

Transpiraţia excesivă poate fi tratată. Informează-te despre toxina botulinică

Când temperatura în termometre începe să crească, corpul porneşte propriul său “aparat de aer condiţionat”. Două până la patru milioane de glande sudoripare, răspândite pe toată suprafaţa corpului, produc un lichid clar, fără miros, care se evaporă şi astfel ne protejează împotriva încălzirii excesive. Transpiraţia este un proces natural şi vital.

Oamenii transpiră mai mult când este cald afară, când fac sport sau ca răspuns la situaţii stânjenitoare, neplăcute sau care îi fac temători sau nervoși. 

Ce este hiperhidroza?

Hiperhidroza este o condiţie medicală în care transpiraţia este excesivă şi apare fără aceşti declanşatori. Cel mai probabil, hiperhidroza se datorează  unei stimulări exagerate a glandelor sudoripare  de către sistemul nervos. Se poate spune că persoanele care suferă de această afecţiune au glandele sudoripare blocate pe poziţia “pornit”.

Când transpiraţia excesivă apare fără nici o cauză, se numeşte hiperhidroza primară şi este mai frecventă decât forma secundară, care apare ca rezultat al altei condiţii medicale sau ca efect advers al unor medicamente.

Hiperhidroza primară este de obicei localizată la o anumită parte a corpului, frecvent mâini, picioare, axilă sau faţă şi este simetrică. Deseori, începe să se manifeste încă din copilărie sau adolescenţă, frecvent la nivelul mâinilor şi picioarelor şi persistă toată viaţa. Interesant este faptul că, deşi persoanele cu hiperhidroză primară localizată au episoade de transpiraţie excesivă cel puţin o dată pe săptămână, de obicei nu transpiră în timpul somnului.

Hiperhidroza: afecţiune frecventă

În lume, milioane de oameni - aproximativ 3% din populaţie - suferă de transpiraţie excesivă, însă din lipsă de informare, jumătate dintre ei nu sunt diagnosticaţi sau trataţi.

Hiperhidroza iţi poate afecta foarte mult viaţa!

Probabil că îţi faci griji în mod constant despre cât de mult transpiri. Petreci multe ore în fiecare zi schimbându-ţi hainele, ştergându-te, punând batiste la axilă, făcând duş şi purtând  haine închise la culoare şi largi.  Temându-te de ceea ce vor crede ceilalţi, găseşti mereu motive să rămâi în casă sau iţi alegi meserii în care să nu trebuiască să interacţionezi cu prea mulţi oameni.

Dacă consideri că suferi de transpiraţie excesivă, este important să discuți cu un dermatolog care este un medic specializat în diagnosticul şi tratamentul acestei afecţiuni

Toxina botulinică tratează transpiraţia excesivă

Probabil că simţi că ai încercat totul şi că ai pierdut orice speranţă. Află că există un tratament foarte eficace pentru controlul hiperhidrozei.

Toxina botulinică este o proteină naturală şi purificată care blochează temporar secreţia unor substanţe chimice la nivelul sistemului nervos responsabile de “pornirea” glandelor sudoripare. Blocând sau întrerupând acest transmiţător chimic, toxina botulinică “opreşte” glandele sudoripare la nivelul pielii unde este injectată.

Toxina botulinică a fost aprobată pentru hiperhidroza la nivel palmelor, picioarelor şi axilei.

Administrarea toxinei botulinice se face doar  de către un medic dermatolog care a fost instruit şi are experienţă cu o astfel de procedură. Injectarea se face în cabinet, în aproximativ 20 de minute şi nu necesită restricţionarea ulterioară a activităţilor profesionale sau recreaţionale.

În timpul procedurii, cu ajutorul unui ac fin se injectează intradermic cantităţi mici de toxină botulinică, la nivelul glandelor sudoripare care determină transpiraţia excesivă.

Medicul aproximează numărul de injectări în funcție de zona care trebuie să fie tratată. Injectarea la nivelul palmelor sau picioarelor poate fi mai dureroasă. În acest caz se pot folosi diverse tehnici de anestezie locală.

Efectul se instalează în 2-14 zile şi durează 6-8 luni. Toxina botulinică nu vindecă definitiv hiperhidroza, astfel că simptomele se vor reinstala treptat. Va fi nevoie de injectări ulterioare, repetate la interval de 6-16 luni.

Ai vorbit cu dermatologul despre transpiraţia excesivă? Daca nu, acum este momentul!

Dr. Andra Orosan

Medic primar Dermato-Venerologie

Domenii de interes medical: antiaging, utilizarea laserului in dermatologie si bolile autoimune.

Policlinica Enescu

Dr. Adina Dobriţoiu

Medic specialist Dermatologie-Venerologie

Domenii de interes medical: alopecia, dermatocosmetică, patologie dermatologică a copilului

Policlinica Dorobanţi

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Dr. Andra Orosan, Medic primar Dermatologie-Venerologie