Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Testul ALEX: precizie in diagnosticul alergiilor

Alergia apare atunci cand sistemul imun interpreteaza ca daunatoare o substanta straina care la majoritatea oamenilor este inofensiva. Atunci cand esti alergic, sistemul imun reactioneaza in exces fata de alergen producand anticorpi de tipul imunoglobulinelor IgE.

Anticorpii IgE actioneaza atunci cand intra in contact cu alergenul, cauzand eliminarea in organism a unor compusi chimici care determina simptomele alergiei – astm, rinita alergica, alergii alimentare, alergia la veninul de viespe, etc. Astazi, in epoca moleculara si a biomarkerilor, diagnosticul performant al afectiunilor alergologice este cel serologic, prin care sunt depistati in sange anticorpii IgE specifici.

ALEX este un panel aproape complet de alergeni, acoperind 99% din necesitatile diagnosticului alergologic

ALEX testeaza sensibilizarea alergica IgE mediata fata de un numar impresionant de alergeni

  • 282 alergeni:  > 150 extracte alergene (E) + > 100 alergeni moleculari (M)
  • Polen, mucegai - inclusiv Malassezia sympodialis, ciuperca asociata cu dermatita atopica - acarieni, animale de companie, insecte si o gama larga de alimente

Masoara simultan IgE totale + IgE specifice.

Pe langa extractele de alergeni intregi (E), testul utilizeaza si alergeni moleculari (M) – acestia sunt componente alergenice din surse naturale sau obtinute prin procese biotehnologice, aducand un plus de informatii relevante pentru medic.

ALEX permite un diagnostic alergologic fara reactii incrucisate la determinanti de carbohidrati

Protocolul de testare ALEX integreaza un inhibitor puternic al determinantilor de carbohidrati reactivi (CCD).
 
Multe preparate de alergeni din plante si insecte contin determinanti de carbohidrati (CCD). IgE impotriva CCD reactioneaza incrucisat cu toate proteinele care contin epitopi de CCD. 25% dintre pacienti au anticorpi anti - CCD de tip IgE, ceea ce are ca rezultat reactii fals-pozitive intr-o proportie semnificativa, in special cand sunt testate extracte de alergeni.

Folosind textul ALEX, se reduce interferenta cu CCD, ceea ce creste acuratetea tabloului de sensibilizare al pacientului.

ALEX creste utilitatea clinica a testelor alergologice

In plus fata de identificarea sursei de alergen, ALEX permite furnizarea unui profil molecular aproape complet care are impact clinic important:

  • Pentru imunoterapie. Imunoterapia specifica este folosita ca tratament in cazul bolilor alergice respiratorii sau in cazul alergiei la venin. In cazul testelor de diagnostic care folosesc doar extracte de alergeni, surse de alergeni multiple vor determina rezultate pozitive care pot indica fie o co-sensibilizare adevarata sau o sensibilizare incrucisata. Alergenii moleculari pot rezolva aceasta neclaritate.
  • Pentru evaluarea riscului in cazul pacientilor cu reactii severe la alimente. Adaugarea testarii alergenilor moleculari la extractele de alergeni este modalitatea care permite cea mai acurata decizie de tratament in cazul dietelor restrictive. De exemplu, proteinele de conservare cum ar fi Ara h 1,2,3 sau 6 pot provoca simptome alergice pana la soc anafilactic. Pe de alta parte, Ara h 8, proteina PR-10, frecvent este inofensiva si totusi poate determina un rezultat pozitiv, ceea ce va genera incertitudine in interpretare, atat pentru medic, cat si pentru pacient. O situatie asemanatoare exista in cazul altor alergeni alimentari, cum ar fi soia, alunele sau nuca.

Alte informatii utile despre testul alergologic ALEX:

  • Se poate efectua atat la copii, cat si la adulti
  • Este recomandat ca testul sa se faca la indicatia medicului alergolog in urma unui consult de specialitate, pe baza scenariului clinic al pacientului. Medicul alergolog va interpreta rezultatele, corelandu-le cu simptomele si istoricul medical al pacientului, acestea fiind esentiale in precizarea diagnosticului si recomandarea tratamentului si a masurilor de preventie.
  • Este o analiza care presupune recoltarea de sange
  • Medicatia luata de pacient in momentul recoltarii nu influenteaza rezultatul. De asemenea, recoltarea se face indiferent daca pacientul a mancat sau nu in ziua respectiva
  • Poate fi precedata de alte investigatii de tipul testarilor cutanate prick sau alte determinari serologice

Surse de informatie

www.macroarraydx.com

Cere o progamare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.