Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Spermograma cu morfologie anormala: ce inseamna?

Spermograma cu morfologie anormala: ce inseamna?

Intrebare: Analiza spermei arata ca am morfologie anormala. Ce inseamna acest lucru?

Raspuns:

Morfologia spermei — dimensiunea si forma spermatozoizilor — reprezinta unul dintre factorii examinati ca parte a spermogramei pentru evaluarea infertilitatii masculine. Rezultatele morfologiei spermei sunt mentionate ca procentaj al spermatozoizilor care apare normal cand sperma este vizualizata la microscop.

Spermatozoizii normali au capul oval si coada lunga. Cei anormali au defecte la cap si la coada, precum cap mare sau deformat ori coada stramba sau dubla. Aceste defecte ar putea influenta capacitatea spermatozoizilor de a ajunge si de a penetra ovulul. Totusi, un procentaj mare de spermatozoizi cu forma neregulata este frecvent. Totodata, exclusiv morfologia nu indica daca esti sau nu fertil. Spermograma tipica evalueaza:

  • Volumul spermatozoizilor
  • Numarul total al spermatozoizilor
  • Concentratia spermatozoizilor
  • Vitalitatea (procentul de spermatozoizi vii)
  • Motilitatea spermatozoizilor (miscarea)

Spermograma anormala nu indica in mod necesar infertilitate. Multi barbati cu valori scazute pot sa fie tati, insa s-ar putea sa dureze mai mult. Daca tu si partenera nu puteti concepe prin act sexual, tehnicile de reproducere asistata, precum fertilizarea in-vitro (FIV), ar putea fi o varianta de luat in considerare.

Surse de informatie:

www.mayoclinic.org