Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Semnele din nastere: sunt periculoase?

Cauza este un exces de pigment la nivelul pielii sau apar ca urmare a unor vase de sange care nu se formeaza in mod corect. Majoritatea acestor semne sunt inofensive si dispar spontan, fara tratament, insa exista si unele care pot necesita tratament. Nu exista metode preventive in cazul semnelor din nastere.

Tipuri de semne din nastere

Exista doua categorii principale in care se incadreaza semnele din nastere:
1.    Semne din nastere rosii. Acestea sunt un tip de semne vasculare (sunt asociate vaselor de sange) si se dezvolta inainte sau imediat dupa nastere, ca urmare a supradezvoltarii vaselor de sange. Simptomele pot fi: iritatie sau leziune cutanata, pete cutanate asemanatoare vaselor de sange, posibila hemoragie, piele care se poate crapa/deschide.
2.    Semne din nastere pigmentate. Acestea reprezinta zone de culori diferite decat restul pielii si sunt prezente la nastere. Semnele pot fi maronii, albastrui, violete, gri sau negre. Semnele din nastere pigmentate pot creste in dimensiuni pe masura ce copilul se dezvolta, isi pot schimba culoarea (in special dupa expunerea la soare sau in perioada adolescentei, pe fondul modificarilor hormonale), pot determina prurit (mancarime) si sangerare ocazionala.

Semne din nastere rosii

Hemangiomul reprezinta un tip de semn din nastere vascular. Este, in general, nedureros si inofensiv, iar cauza este necunoscuta. Culoarea sa este determinata de dezvoltarea excesiva a vaselor de sange in locul respectiv.
Hemangiomul in forma de capsuna. Se prezinta in culorile albastru inchis, rosu sau mov, fiind moale, compresibil cu margini bine definite; forma si marimea variaza, Este intalnit la pana la 3% din nou-nascuti si apare frecvent pe tot corpul, cel mai adesea pe fata, scalp, spate sau torace. Se poate extinde dincolo de piele si, in cazuri rare interfera cu organele vitale. Pot fi absente la nastere, dar se pot dezvolta la cateva saptamani de la nastere. In majoritatea cazurilor, acestea dispar in primii ani de viata, in general inainte de implinirea varstei de 9 ani. Pot necesita tratament daca afecteaza vederea, respiratia sau hranirea.
Hemangioamele cavernoase. Sunt similare cu hemangioamele in forma de capsuna, dar sunt situate mai in profunzime. Se pot prezenta sub forma unei mase de tesut rosiatic-albastrui plina cu sange. Unele dintre aceste tumori benigne dispar de la sine, de obicei cand copilul ajunge la varsta scolara.
Hemangioamele in pata de vin. Sunt pete netede de culoare violet sau rosu inchis (ca urmare a capilarelor dilatate), de multe ori mari, cu margini bine definite, insa pot varia in domensiuni; apar la mai putin de 1% din copii, pe o parte a fetei sau a gatului. Frecvent, acestea sunt permanente (daca nu sunt tratate) si se pot ingrosa, tumefia sau innegri in timp.
Petele roz (somon). Sunt pete netede roz sau rosii, de cele mai multe ori de mici dimensiuni, cu margini slab definite. Apar la 30-50% dintre nou-nascuti, cel mai frecvent pe frunte, pleoape, buza superioara, intre sprancene ("sarut de inger") si la ceafa ("muscatura de barza"). Frecvent, aceste pete se estompeaza in primul an de viata sau pe masura ce copilul creste. Cele care apar pe spate, pe ceafa sau cap se estompeaza intr-o perioada mai lunga de timp.

Semne din nastere pigmentate

Cauza acestora ramane necunoscuta. Totusi, cantitatea si localizarea melaninei (substanta care determina culoarea pielii) poate sa influenteze culoarea semnelor din nastere pigmentate.
Petele mongoloide. Sunt de obicei de culoare albastruie si au aspectul unor echimoze (vanatai) pe o zona mai mare. Apar frecvent pe partea inferioara a spatelui si pe fese, fiind mai des intalnite la copiii asiatici si afro-americani, care au pielea mai inchisa la culoare. Acestea dispar de obicei in decursul primului an de viata.
Nevi pigmentati (alunite). Sunt excrescente pe piele, de obicei, maronii sau negre, iar forma si marimea variaza. Pot sa apara oriunde la nivelul pielii, singure sau in grupuri. Persista pe tot parcursul vietii; nu necesita tratament. 
Nevi congenitali. Acestia sunt alunite prezente la nastere, la aproximativ 1 din 100 de persoane. Nu au nevoie de tratament, insa nevii foarte mari (peste 20 cm) prezinta un risc mai mare de melanom, asadar persoanele cu acest tip de nevi trebuie sa ii monitorizeze regulat.
Pete de tip cafea cu lapte. Sunt de la maro deschis la maro ciocolatiu si au forma neteda, ovala. Apar, de obicei, la nastere, insa se pot dezvolta si in primii ani de viata pe trunchi, fese, picioare. Persista pe tot parcursul vietii. Petele mari pot sa fie o consecinta a neurofibromatozei (o tulburare genetica) sau a altor afectiuni.

Mergi la medic

Daca apare una dintre urmatoarele situatii, fa-ti o programare la medicul de familie/medicul generalist:
•    Te ingrijoreaza un semn din nastere
•    Semnul este in apropierea ochiului, nasului sau gurii
•    Semnul a crescut, s-a innegrit ori s-a umflat
•    Semnul a devenit dureros
•    Copilul tau prezinta mai mult de 6 semne de tipul cafea cu lapte
•    Copilul prezinta o alunita congenitala de mari dimensiuni
Medicul va observa modificarile semnelor din nastere si iti va recomanda un consult la medicul dermatolog.

Tratament

Optiunile de tratament posibile sunt urmatoarele:
Medicamentele – pentru a reduce circulatia sanguina catre semnul din nastere, ii pot incetini dezvoltarea si il pot deschide la culoare.
Terapia cu laser – aceasta presupune utilizarea caldurii si a luminii pentru a reduce dimensiunile si a deschide la culoare semnele din nastere (procedura functioneaza cel mai bine daca este aplicata intre varsta de 6 luni si 1 an)
Interventia chirugicala – indepartarea semnelor din nastere poate avea ca efect advers cicatrici la nivelul zonei tratate

Surse:
my.clevelandclinic.org
www.nhs.uk

Afla mai multe despre:
Hemangiomul la copii