EDU.REGINAMARIA.RO

Screeningul cancerului de san - la fel de important ca oricand, inclusiv in pandemie

Pandemia actuala de COVID-19 a avut si inca mai are un impact puternic asupra evolutiei diferitelor afectiuni cronice, printre care se numara si afectiunile oncologice. Daca in timpul starii de urgenta, impusa de autoritati, au fost evaluate si tratate numai cazurile urgente, dupa relaxarea masurilor multe persoane au continuat sa amane sa-si faca investigatiile necesare de teama unei posibile infectari. Situatia aceasta poate fi observata in majoritatea statelor europene, inclusiv in tara noastra, si numeroase asociatii de pacienti au tras semnale de alarma in acest sens.

Programele de screening pentru cancerul de san au fost si ele afectate in majoritatea tarilor dezvoltate in care exista astfel de programe pentru depistarea precoce a cancerului de san. In cazul Romaniei, unde nu avem la nivel national un astfel de program de screening care s-a dovedit ca salveaza vieti, situatia este cu atat mai ingrijoratoare intrucat, si inainte de pandemia COVID-19, majoritatea cazurilor de cancer de san din tara noastra erau depistate in stadii avansate de boala.

Cum a afectat pandemia COVID-19 screeningul cancerului de san?

La inceputul pandemiei COVID-19, procedurile medicale elective, care nu sunt considerate urgente, inclusiv screeningul cancerului, au fost in mare masura suspendate pentru a stabili prioritatile nevoilor urgente si pentru a reduce riscul de raspandire a infectiei COVID-19. Una dintre consecintele acestei decizii a fost o scadere substantiala a numarului femeilor care au avut acces la mamografia de screening. De exemplu, in unele zone din Germania, numarul femeilor care au beneficiat de o evaluare mamografica a sanilor a scazut cu peste doua treimi, conform informatiilor oferite de dr. Vanessa Kaab-Sanyal, seful programului german de screening al cancerului de san cu sediul in Berlin - Mammography Cooperative pentru Deutsche Welle.

Mai exact, programul national de screening al cancerului de san din Germania a fost oprit complet incepand cu 25 martie si pana la finalul lunii aprilie 2020. La fel s-a intamplat si cu programul de screening din Marea Britanie, Italia si multe alte state europene.

Desi am acordat prioritate pacientilor cu infectie COVID-19, am ratat o multime de screening-uri pentru cancerul de san si ne asteptam sa vedem o crestere in numarul diagnosticelor in viitor. Este destul de important sa intelegem, in cazul unui viitor scenariu de pandemie, cum sa alocam resurse specifice pentru pacientii cu cancer in orice stadiu si pentru persoanele care ar trebui sa beneficieze de investigatiile de screening”, sustine prof. univ. dr. Giuseppe Curigliano, profesor asociat de oncologie si hematologie la Universitatea din Milano, intr-o lucrare publicata pe Medscape.

Expertii la nivel international atrag atentia ca rata mortalitatii prin cancer de san este mult mai mare decat rata mortalitatii prin infectia COVID-19 si, prin urmare, screeningul cancerului de san este extrem de important.

 „Depistarea precoce a cancerului de san si initierea rapida a tratamentului reprezinta cele mai importante strategii pentru prevenirea deceselor cauzate de cancerul de san. Iar realizarea periodica a investigatiilor de screening este o parte importanta a depistarii precoce a acestei afectiuni. Disparitatile in materie de screening al cancerului de san sunt deja evidente si fara o atentie continua, acestea vor creste si mai mult ca urmare a pandemiei COVID-19”, a declarat dr. Laura Makaroff, vicepresedinte al departamentului de prevenire si depistare precoce din cadrul Societatii Americane de Cancer.

Intreruperea screeningului cancerului de san ar putea duce la o crestere importanta a procentului femeilor care mor din cauza acestei afectiuni, arata un studiu nou, prezentat la finalul lunii septembrie 2020, in cadrul celei de-a 12-a conferinte europene de cancer mamar.

 „Studiul nostru arata ca o intarziere de sase luni va duce probabil la o crestere modesta, dar importanta a ratelor de deces prin cancer de san, iar diversele strategii pentru repornirea screeningului au rezultate diferite. Cel mai bun mod de a preveni decesele cauzate de cancerul de san este de a ajunge la zi cu toate investigatiile amanate in timpul pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, ne dam seama ca majoritatea programelor de screening pentru san nu vor avea personalul si echipamentele suplimentare necesare pentru a face acest lucru", explica Lindy Kregting, doctorand la Erasmus MC, Centrul Medical Universitar din Rotterdam, Olanda.

Screeningul cancerului de san salveaza vieti!

Screeningul mamar vizeaza depistarea precoce a cancerelor de san si consta, in principal, in realizarea unei mamografii de screening, care poate detecta tumorile atunci cand acestea sunt prea mici pentru a fi vazute sau palpate. In plus, un cancer de san depistat in stadii incipiente poate elimina necesitatea realizarii unei mastectomii, ceea ce inseamna ca femeia isi poate pastra sanul.

Eficienta acestor programe de screening este documentata si dovedita prin numeroase studii. In principiu, datele obtinute pana in prezent arata ca screeningul cancerului de san salveaza viata unei femei la fiecare 200 de femei care sunt supuse screeningului.

Screenignul cancerului de san - realizat in siguranta si in timpul pandemiei COVID-19

Multe femei inca aleg sa amane sa-si faca o mamografie din diverse motive si, in special, de teama – teama unui rezultat mult prea dur si greu de dus. Pandemia actuala de COVID-19 a venit la pachet cu o noua scuza de amanare a investigatiilor de care multe persoane au mare nevoie in aceasta perioada, si anume teama unei posibile infectari cu noul coronavirus. Datele obtinute pana in acest moment la nivel international arata ca mamografia sau orice alte investigatii imagistice poate fi realizata in conditii de siguranta, cu un posibil risc de infectare cu noul coronavirus asemanator cu riscul oricarei alte deplasari in afara locuintei.

In plus, clinicile si spitalele din intreaga lume au impus masuri suplimentare de siguranta, pentru a-si proteja atat pacientii, cat si personalul medical de o posibila infectie COVID-19.

Exista recomandari ferme pentru reducerea riscului de transmitere a infectiei COVID-19 in timpul realizarii screeningului cancerului de san, emise si validate de reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unitea ale Americii:

  • Clinicile care ofera mamografie trebuie sa poata raspunde intrebarilor pacientilor prin telefon sau portal web inainte si dupa realizarea mamografiei
  • Trebuie sa se faca triajul pacientilor inainte de realizarea mamografiei
  • Pacientii trebuie programati la un interval de timp suficient de mare incat sa se evite aglomerarea in salile de asteptare si in zonele de ingrijire a pacientilor
  • Pacientii si personalul medical si non-medical trebuie sa poarte tot timpul masca de protectie
  • Clinicile trebuie sa impuna reguli stricte de curatare si dezinfectare a echipamentelor si suprafetelor atinse frecvent
  • Clinicile trebuie sa incurajeze igiena corespunzatoare a mainilor si sa puna la dispozitia pacientilor si personalului dispensere cu dezinfectant pentru maini

In ce consta mai exact screeningul cancerului de san?

Exista pareri impartite la nivel mondial in privinta varstei de la care femeile ar trebui sa beneficieze de screeningul cancerul de san, precum si legate de frecventa screeningului. De exemplu, in Statele Unite ale Americii, screeningul este recomandat anual tuturor femeilor incepand cu varsta de 40 de ani, in timp ce in Marea Britanie se realizeaza la un interval de trei ani, tuturor femeilor care au implinit 50 de ani. Exista consens in privinta faptului ca mamografia de screening reprezinta standardul de aur in depistarea precoce a modificarilor maligne sau benigne aparute la nivelul sanilor.

In general, screeningul cancerului de san cuprinde 3 tipuri de investigatii:

  • Mamografia de screening – recomandata la fiecare 1-3 ani, incepand cu varsta de 40-50 de ani sau chiar mai devreme daca exista cazuri de cancer de san in familie
  • Examenul clinic al sanului efectuat de medicul ginecolog – recomandat in fiecare an, incepand cu varsta de 40-50 de ani
  • RMN de san - recomandat femeilor cu risc crescut de cancer de san

Medicii si expertii in sanatate publica indruma femeile, si nu numai, sa-si faca investigatiile de care au nevoie fara sa se teama de riscul de infectare cu noul coronavirus, cu mentiunea ca este deosebit de important sa continue sa practice toata masurile de preventie – de la igiena corespunzatoare a mainilor si pana la distantarea fizica.

Este important ca oamenii sa retina ca momentul diagnosticului face diferenta in orice tip de afectiune si cu atat mai mult in afectiunile oncologice. Cu cat o tumora la nivelul sanului este detectata mai devreme, cu atat sansele ca tratamentul sa aiba succes sunt mai mari.

Alege sa faci mamografia la un pret special!

Incepand cu luna octombrie, luna internationala de lupta impotriva cancerului de san, oferim 25% reducere la toate tipurile de mamografie in toate centrele de imagistica REGINA MARIA. Campania se desfasoara pana la finalul anului 2020 si se adreseaza tuturor femeilor care au o recomandare de la un medic specialist pentru o evaluarea mamografica a sanului. Mai multe detalii despre oferta sunt disponibile pe pagina dedicata campaniei: Alege sa-ti faci mamografia cu 25% reducere!

Surse:
www.medscape.com
www.dw.com
pressroom.cancer.org
www.eurekalert.org
www.nhs.uk