Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cancerul la san tratat in Romania dupa ultimele protocoale de practica

Articol de Dr. Victor Titirez Medic specialist Chirurgia sanului
Cancerul la san tratat in Romania dupa ultimele protocoale de practica

Dr. Victor Titirez s-a format ca medic specialist de chirurgie generala in Romania, terminand rezidentiatul in 2009, apoi, din 2010 s-a specializat in chirurgia oncoplastica a sanului in Marea Britanie. A devenit medic primar si a lucrat 8 ani in Marea Britanie, dar, de curand a decis sa se intoarca pentru a profesa in Romania in cadrul retelei de sanatate REGINA MARIA.

A efectuat peste 3.000 de interventii chirurgicale pentru tratamentul cancerului de san si va folosi intreaga experienta acumulata in Marea Britanie pentru a trata pacientele din Romania.

Dr. Victor Titirez considera ca este foarte important ca pacientele sa beneficieze rapid de diagnostic corect si tratament neintarziat si ca intotdeauna trebuie discutat cu pacientele care sunt optiunile terapeutice.

Care a fost parcursul profesional in Marea Britanie? E diferit de specializarea din Romania?

Acolo am urmat un nou rezidentiat in chirurgie oncoplastica a sanului, o specializare care nu exista inca in Romania.

In Marea Britanie practica in ceea ce priveste chirurgia sanului s-a schimbat substantial in ultimii 20 de ani. In mod traditional, procedurile chirurgicale ale sanului precum mastectomia erau realizate de medici de chirurgie generala, iar reconstructia de san, de cele mai multe ori, era o procedura realizata ulterior, la distanta de procedura initiala de indepartare a tumorii.

Acum, in Marea Britanie pacientele, daca doresc, beneficiaza de reconstructia sanului in acelasi timp operator cu interventia de rezectie a tumorii.

Avansarea cunostintelor din acest domeniu a condus catre supraspecializare in multe arii ale chirurgiei generale, iar acest lucru a adus rezultate pozitive in ceea ce priveste calitatea vietii pacientilor. In domeniul cancerului de san necesitatea de a intelege aspectele oncologice particulare ale acestei afectiuni si cresterea nivelului de asteptari ale pacientelor a condus catre dezvoltarea domeniului chirurgiei oncoplastice, domeniu modern care permite combinarea, in acelasi timp operator, a rezectiei tumorii cu tehnici de chirurgie reconstructiva, pentru a reface sanul sau pentru a remodela tesutul care ramane in urma interventiei.

Aceasta este in prezent abordarea standard a cancerului de san in Marea Britanie, iar medicii care intervin sunt formati in rezidentiatul de chirurgie oncoplastica a sanului. In acest rezidentiat te specializezi in chirurgia mamara, dar ai si competente de chirurgie generala ce iti permit sa intervi in situatii de urgenta. In momentul in care am mers in Marea Britanie, eu deja parcursesem rezidentiatul ca si chirurg generalist, dar am urmat o alta perioada de pregatire specifica chirurgiei oncoplastice a sanului si, in final, am obtinut acreditarea europeana in acest tip de chirurgie.

Cancerul de san este forma de cancer care este cel mai frecvent intalnita in randul femeilor. In Romania, in 2018 s-au inregistrat 9.629 de cazuri noi si 3.378 de decese prin cancer de san, conform datelor Observatorului Global al Cancerului (Global Cancer Observatory). Exista diferente in ceea ce priveste abordarile terapeutice ale cancerului de san utilizate in Romania si Marea Britanie?

Raspunsul imediat este, DA, exista deosebiri semnificative in ceea ce priveste modul in care este depistat si tratat cancerul mamar in cele doua tari.

In primul rand trebuie spus ca in Marea Britanie exista doua cai prin care femeile care au cancer de san ajung sa primeasca tratamentul de care au nevoie.

Mai intai, exista un program national de screening (NHSBSP) ce se adreseaza tuturor femeilor asimptomatice dintr-o anumita grupa de varsta (grupa de varsta asociata cu un risc crescut de a dezvolta cancer mamar). In felul acesta, cancerele sunt depistate in faze incipiente, cand succesul terapeutic este maxim. Din pacate, acest fel de program lipseste in Romania.

Riscul de a devzolta cancer de san creste cu varsta, de aceea toate femeile din grupa de varsta 50-70 de ani sunt incluse in programul de screening si sunt automat invitate sa faca o mamografie la fiecare 3 ani. In Marea Britanie se estimeaza ca 1 din 8 femei va fi diagnosticata cu cancer de san de-a lungul vietii.

O a doua cale prin care este depistat cancerul mamar, este prin intermediul clinicilor de specialitate. Doamnele care depisteaza o problema la san (acest lucru insemnand ca detecteaza ceva neobisnuit la inspectia sau la palparea sanului - de exemplu un nodul mamar, o zona mai dura, sau mai ingrosata, sani asimetrici, modificarea aspectului areolei mamare) se adreseaza medicului de familie si acesta (in vasta majoritate a cazurilor) le trimite spre aceste clinici dedicate patologiei mamare.

Astfel in maxim doua saptamani, doamnele ajung in ceea ce se numeste “One Stop Clinic”. Aici se intampla – in aceeasi zi, in decurs de maxim 2 ore - trei lucruri (facem ceea ce se cheama “triple assessment”): consultatie medicala cu un medic chirurg specializat in chirurgie oncoplastica, examinarea radiologica (mamografie +/- ecografie) si, daca se constata o formatiune tumorala la nivelul sanului, se face punctie ghidata radiologic sau clinic din tumora respectiva pentru a preleva tesut. Dureaza aproximativ 2 saptamani obtinerea rezultatului anatomopatologic. Doresc sa subliniez faptul ca biopsia mamara este OBLIGATORIE pentru un diagnostic si un tratament corect. Conceptul popular conform caruia biopsia ar “deranja” cancerul si ar duce la raspindirea lui este gresit.

Acest traseu are un avantaj foarte important: timpul scurt de diagnosticare pentru cancerul mamar. Etapa de diagnostic are durata minima, ceea ce permite inceperea neintarziata a tratamentului. Odata ce exista un neoplasm, nu este timp de pierdut, tratamentul trebuie initiat neintarziat. Orice amanare nu poate sa duca decat la avansarea cancerului.

Trebuie sa precizez ca doar 10-15% dintre femeile care se prezinta pentru consultul chirurgical au cancer si vor avea nevoie de interventie chirurgicala, dar faptul ca exista screening si acces facil la specialistul de san face ca aceste tumori sa fie depistate mai devreme, sa se surprinda neoplasmul respectiv in stadii precoce ale evolutiei, ceea ce creste sansele de vindecare.

Ne dorim sa implementam si in SPITALUL EUROCLINIC, prin programul Clinica Sanului, un circuit asemanator, astfel incit durata de timp care trece intre prezentarea pacientei si momentul inceperii tratamentului sa fie cat mai scurt cu putinta.

Cat de important este pentru pacienta discutarea cazurilor in cadrul Tumor Board-ului?

In cadrul programului Clinica Sanului si in SPITALUL EUROCLINIC exista un medic navigator care joaca un rol foarte important in ghidarea pacientei pentru a obtine ingrijirea cea mai potrivita, individualizata, pentru pacienta respectiva. Este un aspect semnificativ care se suprapune partial ca si concept peste cel de “Breast Care Nurse” din Marea Britanie. Este prioritar ca femeile afectate de aceasta boala sa primeasca tot suportul, sa mearga pe trasee prestabilite si sa beneficieze de ultimele recomandari ale protocoalelor terapeutice.

In cadrul activitatii desfasurate, urmez si voi urma protocoalele si standardele de tratament cele mai noi in abordarile diagnostice si terapeutice ale pacientelor care se adreseaza SPITALULUI EUROCLINIC. Absolut toate cazurile de cancer mamar TREBUIE si vor fi discutate in ceea ce numim MDT (MultiDisciplinary Team) sau TB (Tumor Board).

In diagnosticul si tratamentul cancerului de san conteaza enorm experienta si aplicarea tehnicilor si metodelor moderne care s-au dovedit eficace pana la acest moment. Ori protocoalele terapeutice tocmai asta fac. Iti spun, in functie de caracteristicile pacientului care sunt cele mai bune optiuni pe care le ai. E ca si cand ai beneficia de experienta pe care ai putea sa o acumulezi in urma realizarii procedurilor de tratament pentru sute de mii de cazuri.

Tumor Board-ul este o abordare de echipa, un standard institutional care permite discutarea cazului de neoplasm mamar de catre toti specialistii implicati in ingrijirea pacientei. In SPITALUL EUROCLINIC intalnirile Tumor Board-ului au loc saptamanal. Acesta este una dintre modalitatile prin care pacienta beneficiaza de experienta si cunostintele fiecaruia dintre medicii cu diferite specializari – medicul anatomopatolog, discuta caracteristicile si modificarile tesuturilor examinate, medicul imagist prezinta aspecte care individualizeaza tumora si stadiul de dezvoltare, medicul chirurg poate discuta abordarile chirurgicale, oncologul discuta abordarile chimioterapeutice sau radioterapeutice. In acest fel, medicii fac schimb de experienta, iar rezultatele colaborarii lor isi pun amprenta in mod pozitiv asupra rezultatelor obtinute pentru fiecare pacienta in parte.

Care sunt cele mai noi abordari chirurgicale folosite in prezent pentru tratamentul cancerului de san? Ce tipuri de interventii se recomanda si in functie de ce factori se stabilesc recomandarile?

Marea Britanie este unul din liderii mondiali ce stabilesc trend-ul in tratamentul cancerului de san. Acest lucru se datoreaza unui proces continuu de cercetare al carui scop este sa creasca succesul terapeutic (care de cele mai multe ori este exprimat prin supravietuirea la distanta) dar totodata sa fie cat mai putin invaziv si traumatic pentru pacienta. De aceea, chirurgia tinde si ea sa fie mai putin invaziva ori de cite ori se poate. In acest sens, unele tehnici chirurgicale (folosite in special pentru diagnostic) au fost inlocuite de tehnici de radiologie interventionala. De asemenea, materialele pe care le folosim pentru reconstructii sunt perfectionate in mod continuu. Un exemplu foarte clar este reconstructia cu implant in care proteza mamara se plaseaza in prezent in cele mai multe cazuri in fata muschiului si nu sub muschi, pastrindu-i-se in acest fel functia. Acest lucru a devenit posibil prin dezvoltarea unor tipuri speciale de mesa.

Este fezabil sa tratati cancerul de san ca in Marea Britanie si in SPITALUL EUROCLINIC?

Da, este fezabil si acesta este unul din scopurile echipei din SPITALUL EUROCLINIC: sa oferim un tratament exact ca cel din UK. Ceea ce am fost invatat in Marea Britanie poate fi aplicat si aici daca exista persoane doritoare sa invete protocoalele englezesti si sa isi schimbe modul de abordare curent. Am observat ca foarte des, in Romania se pune accentul pe aparatura: sa fie de ultima generatie, sa faca diverse lucruri unice. Eu cred ca omul este mai important decit masinaria. Degeaba imi cumpar avion, daca nu stiu sa il pilotez.

Aveti un master de Medicina Estetica, va intereseaza aria de reconstrutie mamara? Cat de importanta este aceasta arie pentru pacient? Care sunt standardele in ceea ce priveste interventiile de reconstructie mamara? De ce depinde alegerea modalitatii de reconstructie?

In Marea Britanie, de exemplu, exista o abordare holistica a tratamentului cancerului de san. Nu uitam niciodata ca avem in fata o fiinta umana, care are griji, temeri si trece prin momente extrem de dificile. Unele din aceste temeri sunt legate de aspectul fizic la sfarsitul tratamentului. Mastectomia este nu doar o mutilare fizica (necesara), dar si o mutilare psihica. De aceea, ori de cite ori este posibil (si acest lucru se intimpla in peste 95% din cazuri) oferim reconstructie mamara dupa mastectomie. Evident, nu toate pacientele isi doresc o reconstructie. Multe din ele sunt speriate crezand ca aceasta interventie le afecteaza supravietuirea (ceea ce nu este adevarat), altele pur si simplu nu sunt interesate. In UK obligatia mea este sa le explic ce putem face, sa le dau sansa de a alege. Exista o multitudine de modalitati prin care se poate reconstrui un san iar chirurgul trebuie sa discute aceste posibilitati cu pacienta, explicindu-i avantajele si dezavantajele fiecarei proceduri separat. Nu toate aceste optiuni sunt fezabile pentru o anumita pacienta. Exista factori ce tin de boala si factori ce tin de pacient. Fiecare influenteaza intr-o masura mai mare sau mai mica rezultatul final al operatiei. Toate aceste lucruri se discuta in detaliu astfel incat pacienta sa poata decida ce i se potriveste cel mai bine.

Articolul este preluat din revista Medica Academica, septembrie 2019, an X, nr. 100.