Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cand alimentatia inflameaza in tacere: legatura dintre intolerantele alimentare si problemele ORL

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
Cand ne gandim la congestie nazala cronica, amigdale inflamate sau ganglioni durerosi, ne ducem imediat cu gandul la infectii sau alergii. Dar ce se intampla atunci cand testele ies negative, simptomele persista si nu gasim un diagnostic clar?

Contactează-ne!

Ai simptome care te supără? Solicită chiar acum un sfat medical specializat.

In multe cazuri, vinovatul tacut poate fi chiar alimentatia noastra.  Da, intolerantele alimentare pot declansa inflamatii de durata, inclusiv la nivelul mucoaselor respiratorii si sistemului limfatic.

Intolerantele alimentare sunt o cauza mai putin evidenta, dar tot mai recunoscuta a rinitelor fara cauze clare, a durerilor de gat recurente sau a ganglionilor si amigdalelor mariti. Desi nu sunt la fel de „zgomotoase” ca alergiile clasice, intolerantele alimentare pot intretine o inflamatie tacuta, cronica, care afecteaza nu doar digestia, ci si mucoasele din nas, gat si sistemul limfatic.

“Oamenii si in special parintii ar trebui sa stie ca exista si o alta cauza a inflamatiei de la nivelul nasului, amigdalelor si ganglionii gatului (ganglionii cervicali). Si aceasta cauza poate fi o intoleranta alimentara. Adesea, parintilor li se recomanda un test de alergie, care iese negativ si punct, gata, se opresc. Copilul nu mai este investigat si nici nu se afla cauza inflamatiei, deoarece cauza alergica a fost infirmata. De exemplu, daca copilul face de rinite si nu se stie exact cauza, ar fi bine sa faca si tetul de intolerante alimentare”, sustine dr. Rodica Ion, medic primar ORL.

Ce sunt intolerantele alimentare si cum pot inflama organismul

Spre deosebire de alergiile clasice, care sunt reactii rapide si severe ale sistemului imunitar (mediate de anticorpi IgE), intolerantele alimentare sunt raspunsuri intarziate, mai subtile, dar persistente. De obicei, sunt mediate de anticorpi IgG sau de alte mecanisme non-imunologice, si pot trece neobservate mult timp.

„Intestinul este sediul principal al imunitatii – peste 90% din celulele sistemului nostru imun se afla aici. De aceea i se mai spune si «creierul digestiv». Daca apare o inflamatie intestinala cronica, corpul primeste un mesaj de alerta care se transmite in lant, inclusiv catre mucoasele din nas, gat si sistemul limfatic”, explica dr. Rodica Ion, adaugand ca intoleranta la gluten, lactate sau ou, poate duce la inflamatia mucoasei intestinale, cresterea permeabilitatii („sindromul intestinului permeabil”) si activarea in lant a unei inflamatii sistemice.

Simptome ORL care pot fi intretinute de intolerantele alimentare

Multi pacienti ajung la cabinetul ORL cu urmatoarele simptome:

  • Congestie nazala cronica,
  • Hipertrofia (crestere in dimensiuni) vegetatiilor adenoide (polipi copiilor) si a amigdalelor,
  • Rinite recurente cu test alergologic negativ,
  • Tuse uscata sau „gat care curge”,
  • Dureri in gat frecvente,
  • Amigdale marite sau inflamate cronic,
  • Ganglioni cervicali mariti fara infectie actuala sau cronic mariti.

„La fibroscopie, vedem clar ca mucoasa este inflamata, rosiatica, ca intr-un raspuns alergic. Dar testele de alergie sunt complet normale. In aceste cazuri, testul de intolerante alimentare poate oferi indicii pretioase”, sustine medicul ORList, adaugand ca in situatia descrisa se afla multi dintre pacientii sai.

Legatura intestin–nas–gat: cum functioneaza?

Corpul nostru are un sistem de aparare mucozal integrat – mucoasele din intestin, nas si gat sunt legate prin raspunsuri imune comune. Acest lucru inseamna ca o inflamatie pornita in intestin poate avea efecte la distanta, inclusiv in sfera ORL.

„In special la copii, vedem aceasta relatie foarte clar. Rinita, amigdalita sau polipii inflamati care nu raspund la tratamentele obisnuite pot avea o componenta alimentara. Am avut si inca avem multe astfel de cazuri, in care nu este confirmat niciun alergen, iar IGE-ul are o valoare normala. In astfel de situatii, pentru ca intolerantele alimentare sa nu ramana nediagnosticate, eu prefer sa recomand si testul de intoleramte”, sustine dr. Rodica Ion.

Ce spun studiile?

Un studiu recent (2025) publicat in Allergy Asthma & Clinical Immunology a folosit provocarea nazala cu albus de ou pentru a testa reactiile locale ale mucoasei nazale. Rezultatele au aratat raspunsuri inflamatorii similare cu cele din alergiile respiratorii clasice – doar ca declansatorul era alimentar.

O revizuire publicata in decembrie 2024 a analizat alergiile alimentare non-IgE si a confirmat potentialul acestora de a induce inflamatie sistemica si simptome respiratorii neclare. Alte cercetari evidentiaza legatura dintre microbiomul intestinal si cel al mucoaselor respiratorii – ambele afectate de dieta.

Cum identifici o posibila intoleranta?

  • Tine un jurnal alimentar si noteaza simptomele;
  • Discuta cu un medic despre teste de intoleranta alimentara (IgG);
  • Incearca o dieta de eliminare si reintroducere (ideal sub supraveghere medicala).

„Tratamentul nu consta in administrarea de antihistaminice, pentru ca mecanismul e diferit. Este nevoie, in schimb, de regim alimentar strict, scoaterea timp de 3 luni a alimentelor suspectate, dupa care le introducem putin cate putin. In unele cazuri poate fi nevoie sid e tratament local, care ar putea fi din aria respiratorie, avand in vedere ca mucoasa nazala sufera cel mai des. Si aici putem folosi corticosteroizi locali, care se absorb peste 90% local fara repercusiuni asupra organismului”, subliniaza dr. Rodica Ion, adagand ca marea majoritate a pacientilor crede ca intoleranta se manifesta prin bube aparute pe piele imediat dupa consumul unui aliment, insa acest lucru se intampla foarte rar.

Multe inflamatii cronice din sfera ORL aparent „fara cauza” pot avea legatura cu ceea ce mancam zi de zi. Intolerantele alimentare, desi silentioase, pot contribui la un disconfort major – dar vestea buna este ca sunt reversibile. Cu ajutorul unui medic ORL si al unui specialist in nutritie, putem identifica alimentele declansatoare, reduce inflamatia si reda organismului echilibrul.

Consultant: Dr. Rodica Ion, medic primar ORL

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.