Alege sectiunea

Repausul la pat: este util?

Cand esti insarcinata, medicul poate sa-ti recomande sa stai in pat cateva zile sau cateva saptamani. Si desi te poti relaxa in timp ce altcineva se ocupa de treburile casnice, a sta in pat poate reprezenta o provocare. Nu te vei mai putea duce la serviciu, nu vei mai putea face cumparaturi sau intalni cu prietenii pentru a merge la un film. Daca trebuie sa stai la pat in permanenta, nu vei mai putea nici sa-ti faci dus sau duce in bucatarie pentru a manca.

Repausul la pat nu este un remediu care sa se fi dovedit ca ar reduce complicatiile sarcinii sau riscul de nastere prematura. Totusi, uneori este recomandat ca o masura de precautie.

Cand ar putea sa fie recomandat repausul la pat

Repausul la pat in timpul sarcinii creste fluxul de sange care ajunge la copil si ar putea creste usor greutatea acestuia la nastere.

Medicul obstetrician ar putea sa-ti recomande la un moment dat in sarcina o perioada de reapus la pat daca ai:

 1. Hipertensiune arteriala
 2. Sangerare vaginala sau anumite probleme la nivelul placentei
 3. Un col uterin incompetent – o conditie in care cervixul ar putea sa se dilate (deschide) prematur
 4. Contractii sau alte semne alte travaliului prematur
 5. O sarcina gemelara sau multipla
 6. Semne, simptome sau investigatii care au demonstrat probleme de crestere la nivelul copilului

Ce inseamna repausul la pat

 • In anumite cazuri, repausul la pat ar putea sa insemne doar sa reduci nivelul de activitate pentru o perioada de timp. Te poti misca liber in casa, atata timp cat eviti sa ridici greutati, pe ceilalti copii sau sa faci munci grele in casa. In functie de cerintele la locul de munca, ai putea sa continui sa lucrezi.
 • In alte situatii, recomandarea de repaus la pat este mult mai stricta. Ar putea fi nevoie sa stai in sezut sau cu trunchiul inclinat o lunga perioada de timp si doar sa te ridici atunci cand mergi la toaleta sau iti faci dus. Nu ti se va permite sa lucrezi sau sa faci chiar si treburi usoare in casa, pana cand copilul nu se va naste.
 • Daca medicul obstetrician iti va prescrie repaus total in sarcina, va fi nevoie sa stai culcata pe o parte cea mai mare parte a timpului, chiar si atunci cand mananci. Igiena personala va fi limitata la a te sterge cu un burete si la a folosi plosca. Acest tip de repaus ar putea necesita internarea in spital.

Intelege care sunt riscurile repausului la pat

Atunci cand stai nemiscata in pat, ar putea sa te doara articulatiile si muschii. De asemenea, creste riscul de formare a unor cheaguri de sange la nivelul venelor picioarelor, iar masa osoasa poate sa scada.

Din punct de vedere emotional, ai putea sa te simti captiva sau izolata. Modificarile de dispozitie, vina, o stare de anxietate sau depresie pot fi frecvente – si partenerul tau poate simti la fel. Ingrijirea celorlati copii poate fi o sursa de stres si acestia ar putea sa se simta amenintati sau derutati. In plus, daca nu vei putea munci, banii vor deveni o problema, de asemenea.

Dupa nastere, se poate mentine efectul de deconditionare la nivelul inimii si muschilor al repausului prelungit, ceea ce va face dificila capacitatea ta de a relua activitatile zilnice.

Afla cat mai multe despre reguli

Daca medicul ti-a recomandat sa stai la pat in timpul sarcinii, pune-i toate intrebarile care sa te ajute sa fii sigura ca ai inteles regulile:

 • Cand. De ce trebuie sa stau la pat? Cand incep? Restrictia va disparea daca simptomele se imbunatatesc?
 • Pozitie. Este OK sa ma ridic? Pentru cat timp? Pot urca scarile? Cand stau intinsa, trebuie sa stau intr-o anumita pozitie? Ce pot face pentru a preveni formarea de cheaguri la nivelul venelor picioarelor?
 • Igiena personala. Este OK sa ma scol sa merg la toaleta, sa fac dus sau sa ma spal pe par?
 • Activitate. Este OK sa mananc la masa? As putea sa strang lucrurile care au fost spalate sau sa fac alte treburi usoare in casa? Pot conduce masina? Este OK sa fac exercitii usoare de intindere sau alt tip de activitate fizica?
 • Sex. Este OK daca fac sex? Dar sex oral? Masturbare? Orgasm?