Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Proteza de umar la un pacient in varsta de 78 de ani cu fractura complexa post-traumatica

Articol de Sef De Lucrari Dr. Vlad Predescu Medic primar Ortopedie si traumatologie
Proteza de umar la un pacient in varsta de 78 de ani cu fractura complexa post-traumatica

Sef de Lucrari Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie-traumatologie, a efectuat in Spitalul Euroclinic o artroplastie de umar la un pacient de 78 de ani cu fractura cominutiva pe os patologic  (osteoporoza avansata). Alaturi de Dr Predescu, din echipa chirurgicala au facut parte Dr. Adrian Pojoga, medic primar ortopedie-traumatologie si Dr. Camelia Giuroiu, medic specialist ATI. 

Fracturile proximale ale humerusului sunt relativ frecvente, in special la persoanele in varsta care sufera de osteoporoza, o conditie medicala in care oasele devin fragile.

La astfel de pacienti, o simpla cazatura poate sa duca la ruperea cu usurinta a osului. Atunci cand osul este separat in mai mult de doua fragmente, fractura se numeste cominutiva, iar interventia chirurgicala este imperios necesara.

Pacientul in varsta de 78 de ani a cazut in urma cu o luna si a suferit o fractura cominutiva de col chirurgical de humerus (portiunea aflata imediat sub capul humeral).  El a fost tratat initial in alt spital cu ajutorul unui implant metalic care a avut ca scop fixarea fragmentelor osoase (osteosinteza). Datorita varstei avansate si osteoporozei,  imobilizarea post operatorie a fost dificil de suportat de catre pacient. si din aceasta cauza, fixarea s-a degradat si nu s-au mai putut tine in contact fragmentele osoase pana la formarea calusului. Ca urmare, pacientul avea dureri foarte mari, greu de suportat. In plus, fiind afectat bratul drept, chiar daca intr-un final s-ar fi obtinut consolidarea, umarul nu ar mai fi fost functional, ceea ce ar fi dus la dizabilitatea pacientului.

Proteza de umar reprezinta tratamentul modern al fracturilor cominutive de col chirurgical humeral la varstnici

Pacientul a fost operat cu succes in Spitalul Euroclinic de catre Dr. Vlad Predescu care a inlocuit capul humeral cu o proteza anatomica. Ulterior, pacientul va pastra o simpla imobilizare in esarfa cateva saptamani si va incepe imediat recuperarea medicala, care este esentiala pentru reusita pe termen lung a inlocurii articulatiei umarului.

In Spitalul Euroclinic, Dr. Vlad Predescu efectueaza intreaga paleta de interventii de protezare articulara: de la artroplastia primara de sold, genunchi si umar, la interventii complexe de revizii (inlocuirea protezei deja uzate, inclusiv revizie de revizie si revizie de revizie de revizie).

Dr. Predescu este unul dintre primii chirurgi din Europa care a efectuat o tehnica inovatoare de protezare personalizata a genunchiului si este considerat o autoritate la nivel european in domeniul chirurgiei artroscopice, fiind ales membru in Comitetul de integrare la nivelul Europei de Est al Societatii Europene de Artroscopie si Chirurgia Genunchiului si Traumatologie. Pentru profesionalismul, experienta de exceptie si efectuarea in premiera a unor proceduri inovatoare ortopedice, Dr. Predescu a fost distins la Gala Medica 2014 cu premiul juriului pentru Categoria „Lideri de maine”.

In Spitalul Euroclinic, protezele de genunchi, sold si umar sunt decontate CAS. Acestea pot fi folosite pentru operatia de artroplastie primara sau de revizie, artroplastia la tineri sau pentru proteza personalizata de genunchi.

Pentru a afla informatii suplimentare despre operatiile de protezare articulara efectuate in cadrul spitalului Euroclinic de catre echipa de medici specialisti ortopedie-traumatologie, sau despre cum poti beneficia de decontarea CAS a protezei articulare suna la numarul de telefon Interventii Chirurgicale Spitalul Euroclinic 021 9208!

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Sef de Lucrari Dr. Vlad Predescu, Medic Primar Ortopedie-Traumatologie