Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Proteza de sold si recuperarea dupa interventie

Interventia chirurgicala de reconstructie a soldului este in general recomandata pacientilor care nu raspund la formele conservatoare de tratament pentru traumatismele soldului sau prezinta deteriorare articulara (artrita).

Exista doua tipuri de operatii care se practica pentru reconstruirea sau repararea incheieturii soldului. In functie de decizia medicului chirurg, ti se poate recomanda artroscopie de sold sau inlocuirea totala a soldului.
Artroscopia de sold este o interventie asupra articulatiei soldului care permite medicului sa vizualizeze articulatia si sa rezolve problemele articulare fara a deschide articulatia, asa cum se procedeaza in cazul operatiei clasice. In schimb, operatia de inlocuire totala a soldului inseamna interventie pentru inlocuirea articulatiei deteriorate cu ajutorul unor componente artificiale. Datorita tehnologiei medicale avansate, ambele proceduri pot fi realizate prin intermediul tehnicilor minim-invazive.

Recuperarea dupa interventie

Aceasta implica spitalizare de cateva zile. In cazul in care medicul apeleaza la metode minim-invazive, internarea in spital, dar si recuperarea generala vor fi de mai mica durata. 

Spitalizarea

Dupa interventia chirugicala, va fi nevoie sa ramai internat 1-2 zile, astfel incat medicul chirurg sa iti monitorizeze starea generala de sanatate. In cazul tehnicilor minim-invazive, este posibil ca durata spitalizarii sa fie mai scurta. In spital, ti se va solicita sa incepi sa te misti destul de repede dupa interventie, ajutat de un fiziokinetoterapeut. Imediat dupa ce te poti misca ajutat de un cadru fix, ti se fac formele de externare si poti merge acasa.

Mersul

De obicei, recuperarea este rapida si majoritatea pacientilor pot merge neasistat dupa 3-4 saptamani de la interventia chirurgicala. Vei primi reteta cu medicamente analgezice si timp de cateva saptamani vei putea folosi un cadru special care sa te ajute sa te poti misca fara a resimti durerea. Pentru la domiciliu, ti se va recomanda sa ai bare de sprijin montate la coborarea din pat, trepte pentru intrarea facila in dus si inaltator de toaleta. Este foarte important ca cineva sa te asiste cand mergi in primele zile dupa procedura, pentru a evita caderile in timpul recuperarii.

Terapia fizica

Dupa intoarcerea acasa, vei avea nevoie imediat sa incepi recuperarea fizica, pe care o poti face cu ajutorul unui fiziokinetoterapeut. Terapia fizica se va efectua treptat in timpul recuperarii, crescand gradual nivelul exercitiilor, insa este foarte importanta, deoarece va contribui la reducerea durerii si iti va intari soldul, pentru a fi mai flexibil si mai mobil. 
Recuperarea totala dupa interventia chirurgicala de sold poate dura pana la 4 luni, insa vei putea avea activitati fizice de intensitate moderata la scurt timp dupa procedura. Asigura-te ca urmezi instructiunile kinetofizioterapeutului – exercitiile recomandate vor reduce perioada de recuperare si, astfel, iti vei putea relua independenta in foarte scurt timp.

In Campusul Medical Brasov iti oferim servicii de ortopedie complexe cu ajutorul tehnologiei medicale de ultima generatie. Echipa de medici specialisti este aici pentru tine!

Surse:
www.oaidocs.com