Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Profesie: Embriologul, primul om care atinge noua viață

Embriologul joacă un rol critic într-o clinică de FIV - el reprezintă personalul științific care ajută copiii să se întâmple creând literalmente viața în mâinile lui. Uneori el este denumit „îngrijitorul” spermei, ovulelor sau embrionilor deoarece el este “prima bonă” al acestui nou început de viață.

Pentru mine este cu adevărat minunat să faci parte din călătoria de fertilitate a pacienților, fie că este un rol în susținerea cuplului, fie în laborator, creând și apoi îngrijind embrionii de la început până la sfârșit. Este magnific când vedem embrionul la cinci zile înainte de transfer și apoi data viitoare când ne întâlnim, este un bebeluș. Este un sentiment aparte. A putea ajuta cuplurile să realizeze ceea ce își doresc cel mai mult în lume îți conferă o satisfacție maximă. Este incredibil să poți urmări o viață care începe la microscop și apare câteva luni mai târziu ca un copil sănătos. Embriologia este un domeniu fascinant care evoluează constant și simt un mare sentiment de mândrie că fac parte dintr-o astfel de știință care schimbă în bine viața.

Când vine vorba de un copil dorit, oamenii își îndreaptă speranța spre medicul ginecolog, iar când se ajunge la o procedură de reproducere umană asistată, se uită adesea că pentru obținerea unei sarcini e nevoie de o echipă: ginecolog supraspecializat în acest domeniu și embriolog, un duo important, care se completează unul pe altul. Echipa de embriologi de la Columna Medical Center este formată din 5 embriologi seniori, 2 tineri biologi în formare și o asistentă dedicată cu peste 20 de ani vechime.

Despre aventurile văzute prin lentila microscopului

Odata cu nașterea lui Louise Brown în 1978, a aparut o nouă specialitate de laborator, embriologia umană. Deși alte specialități medicale sunt dependente de interpretări și diagnostice din laborator prin probe de la pacienți, FIV-ul este unic prin necesitatea unui laborator care să evalueze, să caracterizeze, să pregătească și să prelucreze probele pacienților, dar și să acționeze ca un substitut eficient pentru un organ uman – trompa uterină. Embriologul ajută la încununarea tratamentului de FIV prin utilizarea tehnicilor de reproducere asistată și se află într-o poziție unică de a oferi calitate procesului. Deși abilităție tehnice ale embriologului sunt esențiale, contribuția acestuia este asigurată prin cunoașterea biologiei reproducerii, observație și judecată acerbă, luarea de decizii înțelepte, “greul” de a lucra sub presiunea timpului și asigurarea unui mediu sigur și eficient. În toate aceste roluri, embriologul iși asumă responsabilități deosebite, contrabalansate de recompensele unice ce vin prin ajutarea pacienților să devină o familie.

Eu cred că anticiparea problemelor, găsirea soluțiilor, rezolvarea eficientă și capacitatea de a gestiona situațiile de urgență sunt toate atribute ce definesc un embriolog de succes , alături de a fi un fin observator. Embriologia implică examinarea celulelor reproductive și a embrionilor, precum și evaluarea și notarea acestor observații. Captarea detaliilor fine și cunoașterea a ceea ce este semnificativ sunt esențiale pentru furnizarea de informații pentru tratamentul pacienților (ex: morfologia spermei, maturitatea ovocitelor, dezvoltarea embrionului și a blastocistului, supravietuirea postvitrificare, aspectele elementelor din interiorul nucleului fiecarei celule din embrion sau existenta sau nu a spermatozoizilor intr-o biopsie testiculara.) Informațiile raportate și înregistrate de embriolog sunt esențiale pentru diagnostic  și tratamentul adecvat fiecărui cuplu.

Datorită naturii unice a laboratorului de FIV și a “fructelor” muncii întregii echipe – embrioni umani pentru transfer – embriologii poartă o responsabilitate aparte în reușita maximă de a evita orice risc sau eroare. Ei trebuie să efectueze toate tehnicile cu o atenție extrem de meticuloasă și să fie conștienți de speranțele și așteptările puse în mâinile lor de către pacienți. Cu un efort minim de imaginație, trebuie doar să ne punem în locul lor pentru a ști că acest lucru se traduce prin încrederea că embriologul este priceput, atent și va face tot posibilul pentru a optimiza procesul de obținere a unei sarcini. Uneori însă, oricât de performant ar fi laboratorul de FIV, de la aparaturatură de ultimă generație la cel mai bun embriolog, ne lovim de limitele și legile biologiei după care fiecare ființă vie este guvernată.

Spre deosebire de alte specialități, timpul necesar îndeplinirii sarcinilor într-un laborator FIV este extrem de variabil. Timpul alocat pentru efectuarea procedurilor și îngrijirea embrionilor nu poate fi normat. Deși există unele proceduri “de rutină”, unele cazuri necesită perseverență și motivație. De exemplu, căutarea spermei pentru ICSI în cazurile de patologie masculină extrem de severă, sau așteptarea momentului ideal pentru efectuarea biopsiei asupra blastociștilor în care trofectodermul nu a apărut în mod adecvat. Experiența și angajamentul embriologului sunt esențiale pentru toate rezultatele laboratorului de FIV, dar mai ales în cazurile acestea, în care perseverența și devotamentul ajung să susțină și să sporească calitatea și productivitatea laboratorului. Toate acestea presupun o învățare continuă de noi abilități și adaptarea permanentă la noi tehnologii.

Munca în echipă este foarte importantă. Fiecare zi contează și este important ca totul să se facă cu același profesionalism. Întreaga echipă respectă proceduri standardizate care permit oricărui membru prezent să intervină și să continue activitatea.

Fiind și medic genetician, cred că atât testarea genetică pentru boli cunoscute în familiile pacienților cât și screeningul genetic în cazul celor mai în vârstă sunt progrese incredibile. A crede că prin intermediul diagnosticului genetic preimplant, cineva cu un istoric familial al unei afecțiuni genetice poate face ceva în acest sens - este uimitor. Alegerea embrionilor cu cel mai bun potențial genetic, ne aduce mai aproape de obținerea unei sarcini și a unui copil sănătos. Momentan, sunt încă și situații când domeniul geneticii avansează atât de repede încât uneori avem informații noi înainte de a simți chiar că știm ce să facem cu ele – ca în cazul testării genetice înainte de implant a acelor embrioni care au atat celule sanatoase cât și celule afectate genetic (embrioni în mozaic).

În lanțul vieții, embriologii sunt veriga care efectiv crează cu mâna lor copilul pentru tine și cred că de asta îmi iubesc așa de mult profesia.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.