Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot sa consum cafeina in sarcina?

Pot sa consum cafeina in sarcina?

Cafeina este unul dintre cele mai populare stimulente si ca urmare, multe femei gravide sunt preocupate de cat de multa cafeina este permisa in sarcina. Dupa ani de controversa si studii cu rezultate contradictorii, inca nu s-a ajuns la un consens privind cantitatea sigura de cafeina in sarcina. Recomandarea generala este ca femeile gravide sau cele care incearca sa ramana insarcinate trebuie sa evite consumul unor cantitati mari de cafeina.

Pentru a nu exista vreun risc asupra copilului, societatile medicale recomanda sa limitezi consumul la mai putin de 200 mg de cafeina pe zi.

Informatii despre consumul de cafeina in timpul sarcina

  • Cafeina are efect stimulant si diuretic

Ca stimulant, cafeina tinde sa creasca frecventa cardiaca si tensiunea arteriala, efecte care ar trebui sa fie evitate in timpul sarcinii. De asemenea, cafeina stimuleaza urinarea, ceea ce poate duce la deshidratare.

  • Cafeina traverseaza placenta si ajunge la copil

Desi tu vei putea metaboliza cafeina pe care o consumi, copilul tau nu va avea aceasta abilitate deoarece metabolismul lui este inca in procesul de maturizare. Chiar si o doza mica de cafeina poate afecta somnul sau miscarile copilului in stadiile tarzii ale sarcinii. In plus, fiind un stimulant, cafeina te va impiedica sa dormi atat pe tine, cat si pe copilul tau.

  • Cafeina inseamna mai mult decat sa bei cafea

Cafeina nu se gaseste doar in cafea, ci si in ceai, anumite bauturi carbogazoase, ciocolata si unele medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala. Ca urmare, trebuie sa tii cont de intreaga cantitate de cafeina din alimentele sau bauturile pe care le consumi de-a lungul unei zile.

Mit sau adevar despre cafeina in sarcina

  • Cafeina produce malformatii congenitale la om

Realitate: Studii numeroase pe animale au aratat ca ingestia cafeinei in sarcina poate determina nastere prematura si cresterea riscul de a naste un pui cu greutate mica sau cu anomalii congenitale. Desi studiile la om nu au aratat rezultate clare in acest sens, este recomandat sa fii precauta atunci cand este vorba de sanatatea copilului tau.

  • Cafeina poate cauza  infertilitate

Realitate: Exista studii care au demonstrat ca exista o legatura intre cantitatea de cafeina consumata si infertilitate.

  • Cafeina poate cauza avort

Realitate: Pana in prezent exista date contradictorii privind doza nociva de cafeina care ar putea creste riscul de avort. Astfel, pana se vor efectua studii care sa aiba rezultate concludente, medicii recomanda sa nu consumi mai mult de 200 mg de cafeina pe zi.

  • O femeie insarcinata nu ar trebui sa consume deloc cafeina

Realitate: Expertii mentioneaza ca o cantitate moderata de cafeina nu are un efect negativ in sarcina. Moderat inseamna 200 miligrame de cafeina consumata pe zi.

Care sunt alimentele sau bauturile care contin cafeina? 

Bineinteles, cafeaua. Insa, cantitatea de cafeina dintr-o ceasca de cafea variaza amplu, depinzand de tipul de boabe folosite si de cat de mult au fost prajite si in mod evident, de marimea cestii de cafea (de exemplu, espresso, care contine o cantitatea mare de cafeina, este servit intr-o ceasca mica).

Insa pentru a nu depasi doza recomandata de cafeina pe zi, este important sa stii ca aceasta se gaseste si in alte alimente sau bauturi, cum ar fi ceaiul, bauturile carbogazoase sau energizante, ciocolata sau inghetata de ciocolata. In plus, cafeina face parte din ingredientele unor medicamente eliberate fara prescriptie medicala sau produse naturiste, in special cele pentru dureri de cap, raceala sau alergii. Este recomandat sa citesti cu atentie prospectul.

Iata mai jos informatii despre cantitatea de cafeina care se gaseste in cele mai frecvente bauturi sau alimente:

Cafea

Tip de cafea

Cantitate

Continut Cafeina

Espresso

30 ml

40-75 mg

Espresso, decafeinizat

30 ml

0-15 mg

Cafea filtru

240 ml

95-200 mg

Cafea filtru, decafeinizata

240 ml

2-12

Ness

240 ml

27-173 mg

Ness, decafeinizata

240 ml

2-12 mg

Ceai

Tip de ceai

Cantitate

Continut Cafeina

Ceai negru

240 ml

14-61 mg

Ceai negru, decofeinizat

240 ml

0-12 mg

Ceai verde

240 ml

24-40 mg

Iced Tea, Lipton Lemon

240 ml

5-7 mg

Bauturi carbogazoase

Tip de bautura

Cantitate

Continut Cafeina

Coca-Cola clasic

355 ml

35 mg

Coca-Cola Zero

355 ml

35 mg

Coca-Cola Diet

355 ml

38-47 mg

Pepsi

355 ml

32-39 mg

Pepsi Diet

355 ml

27-37 mg

Sprite

355 ml

0 mg

7 UP

355 ml

0 mg

Mountain Dew

355 ml

46-55 mg

Bauturi energizante

Tip de bautura

Cantitate

Continut Cafeina

Red Bull

350 ml

79-80 mg

Deserturi

Tip de aliment

Cantitate

Continut Cafeina

Ciocolata neagra (70-85% cacao)

28 gr

23 mg

Ciocolata cu lapte

43 gr

9 mg

Inghetata cu ciocolata

235 ml

2 mg

Cacao calda

235 ml

8-12 mg

Chipsuri cu ciocolata

115 gr

53 mg

Lapte cu ciocolata

235 ml

5-8 mg