Alege sectiunea

Noul coronavirus: persoanele cu risc mare de imbolnavire trebuie sa stea in casa

Noul coronavirus: persoanele cu risc mare de imbolnavire trebuie sa stea in casa

Cresterea rapida a cazurilor de infectie COVID-19 in toata lumea si numarul din ce in ce mai mare de cazuri confirmate in tara noastra justifica aplicarea masurilor de distantare sociala anuntate de autoritati. Reducerea la minimum a contactului dintre persoane, izolarea cazurilor confirmate si a contactilor acestora sunt masuri menite sa scada si sa mentina sub control transmiterea COVID-19.

Masurile de distantare sociala sunt menite sa ajute in primul rand prevenirea infectiei in randul persoanelor care au un risc crescut de infectie si de a dezvolta complicatii asociate infectiei COVID-19. Este vorba despre persoanele in varsta si persoanele cu diferite afectiuni cronice, precum:

 • boli de inima
 • diabet zaharat
 • boli pulmonare
 • boli care compromit sistemul imunitar, sau pentru care se urmeaza tratament imunosubpresor

Aceste persoane au un risc mai mare de a dezvolta complicatii sau chiar de a deceda, daca se infecteaza cu noul coronavirus. Rata de fatalitate in randul persoanelor cu diabet, boli de inima, boli pulmonare si boli renale diagnosticate cu COVID-19 a fost mai mare. Conform datelor raportate, s-a inregistrat un numar mai mare de decese in randul pacientilor cu boli cronice diagnosticati cu COVID-19 in comparatie cu persoanele infectate, dar care nu sufereau de boli cronice.

Un buletin informativ al Colegiului American de Cardiologie atrage atentia ca informatiile publicate pana acum de Centrul de Control al Bolilor din China sugereaza ca intre un sfert si jumatate dintre pacientii cu boala COVID-19 diagnosticata aveau boli pre-existente (boli de care sufereau inainte sa se imbolnaveasca cu infectia COVID-19). Inrautatirea starii de sanatate a pacientilor cu boli cronice preexistente pare sa aiba legatura cu nivelul mare al inflamatiei (raspunsul organismului la infectia cu noul coronavirus) care afecteaza in primul rand plamanii, dar poate sa afecteze si alte organe.

De asemenea, persoanele care sufera de astm este posibil sa aiba un risc mai mare de a dezvolta complicatii, daca se infecteaza cu noul coronvirus.

Intr-un raport despre evolutia a 138 de pacienti spitalizati din cauza infectiei COVID-19, s-a evidentiat ca aproximativ 16,7% dintre pacienti au dezvoltat aritmie, iar 7,2% au avut o suferinta cardiaca acuta.

Mai multe studii au evidentiat ca bolile de inima, hipertensiunea arteriala si diabetul au fost cele mai frecvente boli cronice pre-existente la pacientii cu infectia COVID-19 care au necesitat internare si au dezvoltat complicatii. S-a emis ipoteza ca virusul SARS-CoV-2 are afinitate mai mare pentru celulele care captusesc plamanii, intestinul, rinichii si vasele sangvine, deoarece aceste celule au receptori pentru o enzima numita ACE2, iar virusul se leaga de receptorii respectivi. La persoanele care urmeaza tratament antihipertensiv cu substante care inhiba actiunea enzimei ACE2 (inhibitori de angiotensina) ar exista o posibilitatea mai mare ca virusul sa se lege de receptorii respectivi, care sunt liberi. Chiar daca aceasta ipoteza nu este confirmata inca prin rezultatele unor studii stiintifice, medicii recomanda masuri de precautie pentru aceste persoane.

In posibila situatie de risc de complicatii se afla persoanele care urmeaza un tratament imunosubpresor, de exemplu persoanele care umeaza tratament cu doze mari de corticosteroizi, sau cu substante imonosubpresoare biologice, cu metotrexat, pentru diferite boli autoimune (poliartrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, sclerodermie, vasculite sistemice) sau pentru ca au suferit un transplant. Mai multe societati ale medicilor din Statele Unite si Australia au atras atentia asupra posibilitatii mai mari ca aceste persoane cu sistem imun compromis sau subpresat sa fie afectate de COVID-19.

Astfel, este important ca persoanele cu varste peste 60 de ani sau cele cu boli cronice sa isi ia masuri suplimentare de precautie.

Si persoanele cu o boala maligna au risc mai mare de infectie COVID-19

Pacientii cu cancer, in general, sunt mai susceptibili la infectii, datorita organismului imunocompromis de tumora si tratamentele anticancerigene, avand in vedere ca acestea slabesc sistemul imunitar. Deocamdata nu se stie cu exactitate daca pacientii cu cancer gastro-intestinal sunt mai susceptibili la infectia cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) decat persoanele sanatoase, totusi, o analiza recenta din China a aratat ca 18 (1%) din 1.590 de cazuri de infectie COVID-19 au avut antecedente de cancer. Dintre aceste 18 cazuri, trei au avut antecedente de cancer colorectal (un adenocarcinom tubular colonic, un carcinom rectal si un carcinom colorectal).

S-a observat ca pacientii cu infectia COVID-19 si cancer au un risc mai mare de complicatii severe. Pe baza acestor date, au fost propuse mai multe strategii, cum ar fi amanarea intentionata a chimioterapiei adjuvante sau chirurgiei, masuri mai puternice de protectie personala si supraveghere sau tratament mai intens.

Persoanele cu risc mare de infectie COVID-19 trebuie sa se protejeze mai mult!

Persoanele cu risc mai mare de o forma severa a infectiei COVID-19 din cauza varstei sau din cauza faptului ca au deja o boala cronica ar trebui  sa isi ia toate masurile necesare pentru a-si reduce riscul de imbolnavire. Cel putin asa sustin expertii Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii si reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Pregatiti-va pentru un focar de infectie COVID-19 in orasul in care locuiti:

 • Asigurati-va ca aveti la indemana suficiente articole de uz casnic si produse alimentare, astfel incat sa fiti pregatiti sa ramaneti acasa o perioada de timp.
 • Stati in casa cat mai mult, pentru a reduce riscul de expunere
 • Evitati pe cat posibil deplasarile la medicul de familie sau la spital – acestea se pot aglomera rapid intr-un timp scurt, crescand riscul de expunere
 • Contactati telefonic medicul de familie pentru a va explica procedura prin care puteti obtine retetele medicale necesare, fara a va deplasa la cabinetul medical, in cazul in care veti avea nevoie sa stati in casa o perioada mai indelungata
 • Cand iesiti in public, limitati contactul strans cu alte persoane si spalati-va des pe maini.
 • Pastrati o distanta de 1-2 metri intre voi si alte persoane atunci cand sunteti nevoiti sa iesiti (de exemplu, la cumparaturi, la farmacie, in transportul in comun)
 • Evitati contactul apropiat cu alte persoane
 • Evitati spatiile aglomerate cat mai mult posibil.
 • Evitati calatoriile in strainate si calatoriile cu avionul neesentiale.
 • Luati in considerare modalitatile de a solicita livrarea alimentelor acasa

Luati in considerare posibilitatea de a va imbolnavi si faceti-va un plan:

 • Consultati-va cu medicul de familie pentru a obtine mai multe informatii despre monitorizarea starii de sanatate pentru simptomele sugestive de COVID-19.
 • Pastrati legatura cu prietenii sau rudele prin telefon sau e-mail. Este posibil sa fie nevoie sa le cereti ajutorul la un moment dat, daca va imbolnaviti.
 • Stabiliti cine va poate oferi ingrijiri medicale daca medicul de familie se imbolnaveste
 • Acordati atentie potentialelor simptome asociate infectieiCOVID-19, inclusiv febra, tuse si dificultati in respiratie. Daca simtiti ca dezvoltati simptome, apelati medicul de familie, nu va deplasati la cabinet sau la spital!
 • Fiti atenti la semnele si simptomele care indica o agravare a starii de sanatate, cum ar fi febra, dificultate in respiratie, durere persistenta in piept, stare de confuzie si schimbarea culorii buzelor si a fetei (intr-o culoare albastruie)

Nu uitati de masurile de precautie zilnice:

 • Evitati contactul strans cu persoanele bolnave
 • Spalati-va des pe maini cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde, in special dupa ce va suflati nasul, tusiti sau stranutati, dar si sau dupa ce ati fost intr-un loc public. Daca sapunul si apa nu sunt disponibile, folositi un o solutie dezinfectanta care contine cel putin 70% alcool.
 • Evitati pe cat posibil sa atingeti suprafetele des utilizate in locurile publice - butoane de lift, manerele usilor, balustrade, etc. Folositi un servetel sau maneca atunci cand trebuie sa atingeti ceva.
 • Spalati-va mainile dupa atingerea suprafetelor in locuri publice.
 • Evitati sa va atingeti fata, nasul, ochii etc.
 • Curatati si dezinfectati casa pentru a indeparta germenii – curatati des suprafetele atinse frecvent (de exemplu: mese, manere, prize si intrerupatoare de lumina, birouri, toalete, robinete, chiuvete si telefoane mobile)
 • Evitati aglomeratia, in special in spatiile slab ventilate. Riscul de expunere la virusuri respiratorii, cum ar fi noul coronavirus, poate creste in spatii aglomerate, inchise, cu circulatie slaba a aerului, daca exista persoane bolnave in multime.

Surse:
www.ecdc.europa.eu
www.thelancet.com
www.cdc.gov
www.cnbc.com
www.acc.org

Informatii actualizate la 19.03.2020