Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Nodulii tiroidieni: simptome, diagnostic si tratament

Articol de Dr. Mirela Petrulea Medic specialist Endocrinologie

Nodulii tiroidieni apar la 50% din populatia generala. Majoritatea sunt descoperiti intamplator si, de obicei, nu produc nici un fel de simptome decat daca au dimensiuni foarte mari sau sunt insotiti de hipo-sau hipertiroidie. Cu toate acestea, 10% sunt maligni.

Simptome

Daca sunt foarte mari, nodulii tiroidieni pot cauza dispnee , senzatie de “nod in gat”, dificultati la inghitire, ingrosarea vocii, tulburari de concentrare, de vedere, ameteli.

  • Nodulii tiroidieni pot fi insotiti de hipertiroidie, caz in care simptomele includ: scadere in greutate, palpitatii, anxietate, nervozitate, iritabilitate, insomnii, transpiratii, scaune frecvente, tremuraturi ale membrelor.

  • Daca sunt insotiti de hipotiroidie, simptomele pot fi: astenie, oboseala nejustificata, puls slab, rar, somnolenta, tulburari de memorie si concentrare, piele uscata, palida, edeme ale fetei, mainilor, picioarelor.

Diagnostic

Diagnosticarea unui nodul tiroidian inseamna evidentierea lui (clinica, ecografica) si stabilirea cu precizie cat mai mare a naturii lui probabile (benign, malign).

Ecografia tiroidiana reprezinta cea mai buna metoda imagistica de caracterizare a nodulilor tiroidieni: localizare, dimensiuni, ecogenitate, vascularizatie, prezenta ganglionilor sateliti.

Dozarile hormonale: Nu exista analiza de sange care sa evidentieze prezenta unui cancer tiroidian (exceptie face calcitonina, care e markerul unei forme extrem de rare de cancer tiroidian). Dozarea hormonilor tiroidieni (TSH, FT4) ofera informatii despre functionarea glandei tiroide, normala sau nu (hipo/hipertiroidia). Analizele hormonale normale nu exclud cancerul tiroidian.

Tratament

Tratamentul nodulilor tiroidieni este personalizat in functie de: natura lor probabila (benign, malign), de asocierea hipo/hipertiroidiei si de bolile asociate (cardiace, pulmonare, renale etc.).

Cei mai multi noduli tiroidieni sunt benigni si nu necesita tratament special. Este utila urmarirea lor periodica (la 6 luni-1 an) din punct de vedere clinic, ecografic si prin dozari hormonale.

Cancerul tiroidian confirmat in urma interventiei chirurgicale are, in general, un prognostic bun in formele lui cele mai frecvente: folicular si papilar.

Prognosticul este mai redus in stadiile avansate (cu invazie locala, in ganglioni sau la distanta-metastaze), la persoanele peste 45 de ani si in formele rare (cancerul medular tiroidian, formele nediferentiate).

Dr. Mirela Petrulea este Medic Specialist Endocrinologie, cu Competenta in Ecografie Endocrina, doctor in stiinte medicale si cercetare postdoctorala in cancerul tiroidian, cadru didactic asociat UMF Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca si consulta in Campusul Medical REGINA MARIA Cluj.