Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Evaluarea prin elastografie ultrasonica a nodulilor tiroidieni

Articol de Dr. Diana Ionut
Evaluarea prin elastografie ultrasonica a nodulilor tiroidieni

Nodulii tiroidieni reprezinta una dintre cele mai frecvente patologii  intalnite in practica endocrinologica. Prevalenta acestora creste cu varsta, fiind de trei ori mai frecvent intalniti la sexul feminin. 5-7% se depisteaza prin palpare in cadranul examenului clinic, un procent  de 40-50% fiind depistati prin ecografie.

Exista doua tipuri de noduli: noduli benigni (noduli buni) si noduli maligni (cancer).Peste 90% din noduli sunt benigni, existand un procent mic de 4-6.5% de noduli maligni. Provocarea este de a diferentia micul procent de noduli maligni din numarul mare de noduli benigni.

Ecografia nu permite distinctia sigura intre un nodul tiroidian benign si unul malign.Prin urmare este necesara corelarea datelor clinice cu cele obtinute prin ecografie,sono elastografie,scintigrafie  si  punctie  aspirativa cu ac fin (cea mai precisa metoda de diferentiere benign-malign).

Sonoelastografia (elastografia ultrasonica)* este o tehnica noua, complementara ecografiei care ofera informatii suplimentare despre natura unei formatiuni tiroidiene prin compararea rigiditatii/elasticitatii unei leziuni (nodul tiroidian) cu elasticitatea tesutul tiroidian adiacent sanatos.

Sonoelastografia consta in aplicarea unei presiuni externe (cu ajutorul sondei ecografice)la nivelul tiroidei, presiune ce determina raspunsuri diferite ale nodulilor tiroidieni:nodulii maligni sunt in general duri, rigizi respectiv nodulii benigni sunt elastici, moi.

Rigiditatea/elasticitatea  nodulilor poate fi redata imagistic sub forma unui display color (harta de culori) cu nunate cuprinse intre verde deschis si albastru inchis.Zonele verzi si rosii semnifica zone moi, elastice, compresibile pe cand zonele albastre semnifica zone dure, rigide. Sonoelastografia este o metoda nedureroasa, dureaza putin, rezultatul este disponibil pe loc si nu este necesara o pregatire prealabila a pacientului.

In concluzie,sonoelastografia tiroidiana exclude caracterul malign al unui nodul tiroidian, ceea ce pentru practica este foarte important, permitand o triere a nodulilor care necesita evaluare prin punctie aspirativa cu ac fin (elimina necesitatea punctiei in aproape jumatate din cazuri).

*Sonoelastografia se face doar in completarea unei ecografii. Din acest motiv, pacientul va achita atat ecografia, cat si sonoelastografia.