Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Biopsia de tiroida: 10 intrebari si raspunsuri

Articol de Dr. Simona Filip Medic primar Chirurgie generala
Biopsia de tiroida: 10 intrebari si raspunsuri

Ce este glanda tiroida?

Glanda tiroida este o glanda endocrina, care are forma de fluture. Este situata la baza gatului, lungimea fiecarui lob nu depaseste 5 cm, iar greutatea sa nu depaseste 30 de grame la adult. Dimensiunea sa redusa este invers proportionala cu importanta acestei glande pentru sanatate: tiroida influenteaza modul in care functioneaza fiecare celula, tesut sau organ, de la muschi, oase si piele la tractul digestiv, creier, inima si multe altele. Glanda tiroida indeplineste aceste roluri in primul rand prin secretia hormonilor care controleaza rapiditatea si eficienta cu care celulele transforma substantele nutritive in energie (activitate chimica cunoscuta sub numele de metabolism) – altfel spus, glanda tiroida are un rol important in reglarea metabolismulul, astfel incat celulele sa functioneze normal.

Cum functioneaza glanda tiroida?

Asa cum motorul unei masini nu poate functiona fara benzina, nici tiroida nu poate produce hormonii tiroidieni in lipsa combustibilului - acesta este iodul, care se gaseste in anumite alimente: sarea de masa iodata, fructele de mare, painea, laptele. Cand le consumi, iodul trece in sange. Pe urma, tiroida extrage din sange acest ingredient care ii este necesar si il foloseste pentru a produce doua tipuri de hormoni tiroidieni:

  • Tiroxina (denumita T4, deoarece contine 4 atomi de iod)
  • Triiodotironina (denumita T3, deoarece contine 3 atomi de iod)

Cand organismul are nevoie de hormoni tiroidieni, glanda tiroida ii secreta in fluxul sanguin in cantitati adecvate indeplinirii nevoilor metabolice ale celulelor.

Ce sunt nodulii tiroidieni?

Verificarea periodica a tiroidei determina depistarea precoce a nodulilor. Nodulul tiroidian reprezinta o delimitare distincta a parenchimului tiroidian fata de tesutul vecin, evidentiata clinic vizual sau prin palpare si/sau ecografic. Nodulul tiroidian se formeaza in interiorul glandei tiroide. In majoritatea cazurilor, nodulii sunt inofensivi. Insa, in anumite cazuri, pot fi maligni (cancerigeni).

Ce este biopsia de tiroida?

Biopsia tiroidiana prin punctie aspirativa cu ac fin (FNA) presupune recoltarea unei mostre din nodul pentru a fi verificata daca este cangerigena. Celulele sunt recoltate cu ajutorul unui ac mic, iar mostra este trimisa la laborator pentru analiza.

De ce am nevoie de o biopsie de tiroida?

Cauzele de aparitie a nodulilor tiroidieni nu sunt cunoscute , insa  nodulii tiroidieni reprezinta o patologie foarte frecventa. Nu toate persoanele care prezinta noduli tiroidieni au nevoie de biopsie tiroidiana.

Medicul poate recomanda initial o ecografie tiroidiana sau o scanare CT tiroidiana. Uneori, aceste investigatii furnizeaza suficiente informatii pentru a afla daca nodulul este determinat de cancer. Analizele de sange ale nivelurilor tiroidiene ofera, de asemenea, informatii utile. In cazul in care medicul nu poate stabili un diagnostic sigur, atunci cand un nodul are dimensiuni sau caracteristici suspecte trebuie recomandata  punctia aspirativa pe ac fin  pentru a verifica  daca acel nodul este sau nu malign. Procedura este mai putin invaziva decat biopsiile pe ac mai gros sau cele chirurgicale.

Anumite probleme ale glandei tiroide, precum tiroidita Hashimoto, pot creste riscul de a dezvolta noduli tiroidieni. Nodulii tiroidieni sunt mai frecventi la femei si au tendinta sa creasca in timpul sarcinii. Persoanele care au urmat proceduri de radioterapie pentru zona gatului sunt mai predispuse sa dezvolte noduli tiroidieni. Riscul de a dezvolta noduli tiroidieni sau cancer tiroidian este crescut daca membrii familiei au avut cancer tiroidian sau alte cancere. Doar un mic procent din nodulii tiroidieni se dovedesc a fi cancer. Este important sa identifici un nodul canceros cat mai devreme posibil, astfel incat sa poti incepe tratamentul rapid deoarece majoritatea cancerolor tioroidiene sunt vindecabile.

Care sunt riscurile biopsiei de tiroida?

Biopsia tiroidiana prin punctie aspirativa cu ac fin este o procedura simpla si foarte sigura, de aceea complicatiile sunt extrem de rare (insa vine cu o serie de riscuri). Acestea pot fi:            

  • Hemoragie la locul biopsiei
  • Infectie
  • Afectarea structurilor din vecinatatea glandei tiroide
  • Insa, pentru ca medicul foloseste ghidajul ecografic pentru procedura, aceste complicatii sunt rare.

Exista, de asemenea, un risc redus ca biopsia sa nu arate cu certitudine daca nodulul este canceros – daca se intampla acest lucru, este necesar ca biopsia sa fie repetata.

Cum ma pregatesc pentru biopsia de tiroida?

Sunt foarte putine lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a te pregati pentru biopsia tiroidiana prin punctie aspirativa cu ac fin. Intreaba medicul daca este necesar sa opresti administrarea unor medicamente (precum anticoagulantele) inainte de procedura. Poti consuma alimente sau lichide ca de obicei.  Procedura se efectueaza in ambulatoriu si dupa procedura pacientul revine la activitatile obisnuite fara restrictii legate de alimentatie, efort sau activitati obisnuite

Ce se intampla in cadrul biopsiei de tiroida?

Copiii ar putea avea nevoie de un medicament care sa ii ajute sa se relaxeze inainte de procedura. Totusi, majoritatea persoanelor nu au nevoie de acest medicament.

In cadrul acestei metode, un ac foarte subtire este intodus in glanda tiroida, sub ghidaj ecografic, pana la nivelul zonei ecografic suspecte (nodul sau chist), aspirandu-se de la nivelul nodulului suspect o cantitate foarte mica de celule sau lichid, care ulterior urmeaza a fi analizate si examinate citologic (la microscop) de catre medicului anatomo-patolog/citolog. Intreaga procedura dureaza maxim 20-30 de minute. Inainte de inceperea procedurii pacientul este invitat sa citeasca si sa semneze consimtamantul informat in legatura cu punctia si sa discute cu medicul care efectueaza procedura despre orice eventuala neclaritate.

Biopsia de tiroida este dureroasa?

Avand in vedere ca acul este foarte subtire (acelasi tip de ac este folosit la injectiile intramusculare sau la recoltarea de sange), procedura este chiar mai putin dureroasa decat injectia obisnuita, de aceea nu este nevoie nici de anestezie locala deoarece aceasta ar presupune tot o intepatura la fel ca punctia insasi. Pe locul insertiei va fi plasat un pansament mic.

Ce se intampla dupa biopsia de tiroida?

In majoritatea cazurilor, activitatile normale pot fi reluate imediat dupa procedura. Bandajul poate fi indepartat dupa cateva ore. Locul biopsiei poate fi dureros timp de 1-2 zile dupa procedura. Daca este necesar, poti lua un medicament analgezic. Urmeaza orice alte instructiuni specifice pe care ti le ofera medicul. Rezultatele pot veni de la laborator in cateva zile – cere mai multe detalii medicului in legatura cu acest aspect.

Daca nodulul tiroidian nu este malign, medicul va fi recomanda monitorizarea periodica, daca nodulul creste sau isi modifica structura sau apar altii noi este posibil sa fie recomandata o noua  punctie. Medicul endocrinolog va recomanda tratament daca glanda tiroida prezinta o hiper sau hipo functie.

In cazul in care nodulul este malign, vei avea nevoie de interventie chirurgicala – din fericire, majoritatea cancerelor tiroidiene sunt vindecabile.

Sunt si cazuri cand specialistul anatomopatolog nu poate elabora un diagnostic exact (determina cu exactitate daca nodulul este malign)  in aceasta situatie, medicul poate recomanda repetarea biopsiei, un alt tip de biopsie sau chiar interventie chirurgicala.

Oricare ar fi rezultatele biopsiei, tu si medicul veti conlucra pentru a dezvolta cel mai bun plan de tratament pentru tine.

Surse de informatie:

  • www.hopkinsmedicine.org

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.