Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ne stricam ochii daca citim in lumina slaba?

Articol de Dr. Diana Stoenescu Medic primar Oftalmologie

Nu exista dovezi ca ne stricam ochii daca citim in lumina slaba. Dar lumina slaba determina un efort ocular mare: daca ne concentram sa citim, sa lucram ore intregi, ne vom simti ochii obositi si in final ne putem alege cu o durere de cap.

Nu numai intensitatea luminii este importanta, ci si orientarea sursei de lumina artificiala.

Ce se intampla la nivelul ochiului atunci cand citim in lumina slaba?

Atunci cand citim, muschiul ciliar actioneaza asupra cristalinului care este o lentila care isi modifica dimensiunile (“face zoom”), permitand o vedere clara la toate distantele. Acest proces se numeste acomodare. Cu cat obiectul este mai aproape si mai mic, cu atat efortul ocular este mai mare. Suplimentar, pupila regleaza cantitatea de lumina ce patrunde in ochi, prin modificarea diametrului sau. De exemplu, in caz de lumina slaba, pupila se dilata. Daca lumina nu este suficienta, efortul muscular ocular va fi mai mare. Pentru ca acomodarea sa se realizeze in conditii de iluminare scazuta, ochiul trebuie sa focalizeze un timp mai indelungat si, din aceasta cauza, clipeste mai rar. Clipitul mai rar afecteaza calitatea filmului lacrimal si, prin urmare, ochii se usuca.

Chiar daca nu aveti afectiuni oculare, din cauza procesului natural de imbatranire, odata cu varsta, cristalinul isi pierde elasticitatea si in consecinta se modifica vederea la aproape: cristalinul nu mai poate sa se acomodeze, adica sa-si modifice singur forma si apare necesitatea purtarii ochelarilor.

In jurul varstei de 60 ani, ochii au nevoie de 3-4 ori mai multa lumina, in comparatie cu o persoana de 20 ani, pentru a atinge un nivel al vederii asemanator.

Daca aveti afectiuni oculare (cataracta, degenerescenta maculara, etc.) cititul in lumina slaba va fi si mai obositor.

Simptome datorate efortului ocular in conditii de iluminare scazuta

  • Dificultate de a citi
  • Vedere incetosata
  • Ochi iritati, uscati (se inrosesc)
  • Usturimi oculare
  • Oboseala oculara
  • Durere oculara
  • Dureri de cap.

De retinut

Cititul in conditii de iluminare scazuta (chiar si la TV) este contraindicat persoanelor diagnosticate cu glaucom “cu unghi ingust”. In aceasta situatie, din cauza constructiei speciale a ochiului, efortul de acomodare in aceste conditii poate declansa atacul de glaucom (ochiul nu se “strica” din cauza efortului ca urmare a proastei iluminari, insa nu poate face fata solicitarilor si apar complicatii oculare datorate cresterii presiunii lichidului intraocular).

Desi inca nu s-a dovedid exact, unele cercetari sugereaza ca cititul in lumina slaba favorizeaza aparitia sau marirea miopiei

Text: Dr. Diana Stoenescu, Medic Primar Oftalmolog, Doctor in Stiinte Medicale