Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Nasterea dupa operatia cezariana

Nasterea dupa operatia cezariana

Ce sanse am sa nasc vaginal daca anterior am avut o operatie cezariana?

Atata timp cat esti o candidata pentru nastere vaginala dupa cezariana (NVDC), sansele de reusita sunt foarte bune, cu atat mai mult cu cat motivul nasterii anterioare prin cezariana nu reprezinta o problema si acum. De exemplu, o femeie care a avut o nastere usoara vaginala si apoi o operatie cezariana din cauza prezentatiei pelviene, are o sansa mult mai buna sa nasca din nou vaginal, decat o femeie care a avut o cezariana dupa ce a fost complet dilatata si a impins pentru 3 ore in cazul primului ei copil care a fost de dimensiuni normale si corect pozitionat.

Totusi, este imposibil sa prezici cu o anumita certitudine care femeie va avea o nastere reusita vaginala si la care nasterea se va termina prin operatie cezariana. Frecvent, aproximativ 60-80% din femeile care incearca o NVDC vor naste in final vaginal.

Daca vei decide sa nasti vaginal, va trebui sa ai un medic obstetrician care sa te incurajeze in acest sens. NVDC este controversata si vei avea nevoie sa gasesti un astfel de medic si un spital care sa permita o astfel de procedura.

Ce inseamna o buna candidata pentru NVDC?

Conform Colegiului American al Obstetricienilor si Ginecologilor, esti o buna candidata la nasterea vaginala dupa cezariana daca indeplinesti toate aceste criterii:

 • Incizia de la operatia cezariana anterioara a fost transversala joasa (orizontala), comparativ cu cea clasica, verticala, care ar reprezenta un risc de ruptura uterina
 • Pelvisul tau este suficient de larg pentru a permite coborarea copilului in siguranta
 • Nu ai mai avut vreodata alte interventii chirurgicale uterine, cum ar fi o miomectomie pentru indepartarea fibroamelor uterine
 • Nu ai mai avut vreodata vreo ruptura uterina
 • Nu ai vreo problema medicala sau complicatie a sarcinii (cum ar fi placenta previa sau un fibrom uterin mare) care ar putea face riscanta o nastere vaginala
 • Exista un medic ginecolog care va putea sa te monitorizeze de-a lungul travaliului si sa faca de urgenta o operatie cezariana
 • Exista la indemana un medic anestezist, alt personal medical si echipamente care ar putea fi folosite in cazul unor situatii de urgenta pentru tine sau copilul tau

Urmatorii factori ar putea sa scada sansa de reusita in cazul unei NVDC:

 • Varsta inaintata
 • Obezitatea
 • Un copil cu greutate mare (peste 4 kilograme)
 • Sarcina peste 40 de saptamani
 • Un interval scurt intre sarcini (mai putin de 18 luni)

Discuta cu medicul tau obstetrician despre sansa de succes in cazul tau si cantareste cu atentie beneficiile si riscurile.

Care sunt beneficiile sa nasc vaginal dupa cezariana?

Nasterea cu succes pe cale vaginala evita complicatiile unei interventii chirurgicale abdominale majore si riscurile asociate cu aceasta, cum ar fi sangerarea excesiva care ar putea necesita transfuzie de sange sau histerectomia in cazuri rare. De asemenea, creste riscul pentru anumite infectii sau pentru lezarea anumitor organe in timpul procedurii. Toate aceste complicatii cresc cu repetarea interventiei chirurgicale, deoarece cicatricea face ca procedura sa fie mai dificila din punct de vedere tehnic.

Cezariana necesita o spitalizare mai lunga si o recuperare mai inceata si mai putin confortabila.

Daca iti doresti mai multi copii, este important sa stii ca fiecare operatie cezariana creste riscul de placenta previa sau accreta la sarcinile urmatoare, care s-ar putea complica cu sangerare amenintatoare de viata si histerectomie.

Daca voi incerca NVDC, care sunt riscurile?

Chiar daca esti o buna candidata pentru nasterea vaginala dupa cezariana, exista un risc foarte mic – mai putin de 1% - ca uterul sa se rupa la nivelul cicatricei inciziei operatiei de cezariana, ceea ce se poate complica cu sangerare masiva.

De asemenea, daca nu vei putea naste vaginal pana la final, vei trece prin ore de travaliu doar ca la sfarsit sa faci cezariana. O operatie cezariana neplanificata dupa un travaliu are un risc crescut de complicatii. In plus, copilul are un risc, desi scazut, de a avea complicatii, cum ar fi deficitul neurologic sau chiar decesul.

Ce tip de proceduri sunt necesare daca incerc sa nasc vaginal dupa cezariana?

Daca decizi sa nasti vaginal dupa cezariana, va fi nevoie de monitorizare electronica fetala continua, deoarece o modificare a batailor inimii copilului este, de obicei, semnul cel mai precoce ca exista o problema. De asemenea, va fi nevoie sa ti se monteze o linie intravenoasa si nu va trebui sa mananci in timpul travaliului, in cazul in care va fi nevoie de o operatie cezariana in urgenta, mai tarziu.