Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Nasterea blanda

Nastere Iulia Bledea la Spitalul Regina Maria Premiere din Timisoara

Nimic nu poate fi mai relaxant decat sa stai intr-o cada cu apa calda. Si daca a sta in apa este ceva atat de relaxant, nasterea in apa poate ca are sens.

Nasterea in apa, ca parte din nasterea blanda, este o metoda inedita de nastere, cu o popularitate in crestere in randul gravidelor, care presupune imersia gravidei in apa  la o temperatura de 37 grade Celsius, odata cu debutul contractiilor uterine dureroase sustinute, in general la o dilatatie a colului uterin de 3-4 cm.

Dimensiunea standard a bazinului de nastere este de 2 x 1,5 metri, cu o adancime de 80 de centimetri. Apa trebuie sa fie calda, iar temperatura trebuie sa ramana constanta pe toata durata travaliului si a nasterii. Temperatura apei poate fi foarte usor reglata cu ajutorul unui dispozitiv special.  

Unele gravide aleg sa-si desfasoare doar travaliul in apa, altele sa nasca in apa, iar unele chiar sa expulzeze placenta in apa.

Cum arata sala de nastere blanda de la Spitalul Premiere:

Nastere blanda

Nastere blanda

Metoda revolutionara?

Desi pare o metoda revolutionara, nu este asa.

Experienta nasterii in apa a inceput din 1960 ca urmare a studiilor efectuate de cercetatorul sovietic Igor Charkovsky care au evidentiat beneficiile nasterii in apa. Studiile sale au fost continuate si puse in practica de medicii obstetricieni francezi Frederick Leboyer si Michel Odent. Acestia foloseau bazinele cu apa incalzita pentru ameliorarea durerilor in timpul travaliului.

Teoria din spatele nasterii in apa consta in faptul ca fatul isi petrece cele 9 luni de viata intrauterina in lichidul amniotic, iar nasterea intr-un mediu similar este mai blanda pentru copil si mai putin stresanta pentru mama. Nasterea in apa este o practica destul de des intalnita in multe tari din Europa, precum si Australia si Noua Zeelanda, iar in ultima perioada si in SUA.

Este o metoda sigura?

Exista putine studii privind riscurile nasterii in apa.

Totusi, studii efectuate in Europa au relevat faptul ca rata mortalitatii in cazul nasterii in apa este comparativ egala cu cea din cazul nasterii normale conventionale.

In orice caz, nasterea in apa trebuie sa se desfasoare sub supravegherea unor cadre medicale avizate. Monitorizarea mamei si a copilului se face in permanenta, astfel incat daca apar complicatii mama isi va continua nasterea prin metoda conventionala, aplicandu-se masuri medicale imediate corespunzatoare. Urmarirea fatului se realizeaza printr-un sistem special de ascultare a batailor cordului fetal, sincron cu inregistrarea contractiilor uterine (cardiotocografie externa) dar 'la distanta' (telemetrie - fara cabluri), cu electrozi speciali pentru imersie. Se prefera ruperea spontana a membranelor, dar daca este totusi nevoie de interventie, aceasta se efectueaza cat mai tarziu posibil.

Care sunt beneficiile nasterii in apa?

In timpul travaliului, imersia in apa scade nevoia de medicatia analgezica. Cand nasterea se produce sub apa, traumatismul vaginal poate fi redus. In plus, probabil ca este atragatoare ideea ca bebelusul sa se deplazeze dintr-un mediu lichid de la nivelul uterului – lichidul amniotic, in alt mediu lichid – apa calda din cada de nastere.      

Pentru copil

Nasterea e considerata o experienta stresanta pentru copil. Imersia in apa calda faciliteaza o tranzitie mai usoara a fatului din canalul de nastere in lumea exterioara, deoarece apa calda e considerata asemanatoare mediului intrauterin.

Pentru mama

In mediul lichid se reduce efectul fortei de gravitatie: mama isi poate schimba fara efort pozitia, concentrandu-se astfel pe facilitarea unei respiratii regulate pe parcursul nasterii. In acelasi timp, nasterea in apa produce un sentiment de intimitate, care reduce inhibitiile, anxietatea si frica. Rolul activ al femeii este sustinut de o ambianta calma, non-medicalizata si placuta.

Managementul durerii

Nasterea in apa este o forma de hidroterapie eficienta in controlul durerii pentru o varietate de conditii medicale si in special pentru durerea lombara (o acuza frecventa a gravidelor in travaliu). Imersia in apa calda stimuleaza raspunsurile fiziologice ale organismului matern care reduc durerea (de exemplu, redistributia volumului sanguin cu o mai buna oxigenare celulara) si stimuleaza eliberarea hormonilor care regleaza contractiile uterine.

Mentinerea intacta a perineului cu o rata mai scazuta a epiziotomiei

Nasterea in apa contribuie la relaxarea perineului si la cresterea elasticitatii lui, reducand riscul rupturilor necontrolate. Acest lucru scade nevoia efectuarii epiziotomiei (incizie perineala efectuata de catre medic cu scopul de a largi deschiderea vaginului si astfel, de a facilita degajarea fatului). Trauma perineala este in general scazuta, in special la multipare.

Care sunt dezavantajele nasterii in apa?

Posibilele dezavantaje si riscuri ale nasterii in apa sunt in continuare intens dezbatute, acest lucru fiind alimentat si de lipsa unor concluzii concrete si clare ale studiilor efectuate de-a lungul timpului.

In general se poate afirma ca nasterea in apa este o procedura cu riscuri comparabile cu cele ale nasterii clasice.

Aspiratia hidrica a copilului

Daca apa este tinuta la temperatura corpului se pare ca nu exista riscul declansarii efortului respirator al copilului in timpul nasterii. Copilul trebuie nascut in intregime in apa si ridicat ulterior, capul fiind primul expus mediului inconjurator. El va respira cand corpul sau vine in contact cu aerul rece exterior. Astfel, corpul nu trebuie exteriorizat inaintea capului, scoaterea fetei (nas, gura) din apa trebuie sa fie definitiva, ulterior nemaifiind permisa re-imersia.

Fenomenul de aspiratie hidrica este totusi rar, dar cand apare este extrem de grav. Copilul incepe sa respire in apa doar daca sunt probleme in legatura cu aportul lui de oxigen sau complicatii in timpul nasterii care sunt stresante pentru el, caz in care apa inhalata ajunge in plamani si poate determina decesul copilului.

Posibilitatea rupturii accidentale a cordonului ombilical dupa nasterea copilului

Datorita efectelor de relaxare ale apei, travaliul in apa este cateodata asociat cu o scadere a intensitatii contractiilor si prin urmare cu un travaliu prelungit. In consecinta, unele spitale au adoptat regula celor 5 centrimetri, adica accesul in bazinul cu apa se face la o dilatatie a orificiului cervical de 5 centimetri, cand contractiile sunt bine instalate si sustinute, evitandu-se astfel prelungirea fazei initiale a travaliului. Ruptura accidentala a cordonului ombilical este o complicatie rara.

Complicatiile infectioase ale copilului datorate poluarii mediului de imersie

Acest lucru se produce in special in timpul efortului de impingere din expulzie. Pentru scaderea incidentei acestei complicatii, schimbarea apei din cada se face continuu, pentru a fi tot timpul foarte curata. Exista si un dispozitiv care detecteaza emisiile de urina, fecale, sange si lichid amniotic in apa.

Cantitatea de sange matern pierdut este mai mare si mai dificil de evaluat

In orice moment al nasterii in apa, gravida poate fi supusa unor complicatii care sa necesite manevre medicale de urgenta, chiar daca inaintea travaliului a fost evaluata ca fiind cu risc scazut si fara contraindicatii pentru acest tip de nastere. Ca urmare, daca travaliul este foarte lent, daca apar  hemoragii, daca tensiunea arteriala a mamei creste sau daca mama are stari de lesin, gravida trebuie sa paraseasca bazinul de nastere, in caz contrar, masurile care se impun in aceste situatii putand fi intarziate.

Un alt posibil dezavantaj este gradul de reducere al senzatiei dureroase

Datorita lipsei de informare prenatala adecvata, in mod eronat, nasterea in apa poate fi considerata un eveniment nedureros. De fapt, travaliul  este o experienta care presupune un anumit grad de durere, chiar daca se desfasoara in apa, iar unele gravide pot fi dezamagite de eficienta, din acest punct de vedere, al acestui tip de nastere.

Cand este contraindicata nasterea in apa?

Nasterea in apa este contraindicata in urmatoarele situatii:

Temeri legate de nasterea in apa

  • Ce se intampla daca apa se rupe cat timp sunt in bazin? Lichidul amniotic este steril. Daca apa se rupe in timp ce esti scufundata in cada de nastere, nu va fi nevoie sa schimbi apa. Pe de alta parte, apa din bazin nu creste riscul de infectie.
  • Ce se intampla daca voi avea scaun in timpul travaliului sau nasterii? Asta este una din fricile pe care oricare mama le are, indiferent daca nasterea are loc pe o masa de nastere sau in bazin. Daca vei avea scaun in timp ce impingi in bazin, acesta va fi pur si simplu scos afara. Schimbarea apei din cada se face continuu, pentru a fi tot timpul foarte curata, cada fiind dotata cu un dispozitiv care detecteaza emisiile de urina, fecale, sange si lichid amniotic in apa.
  • Este vreun risc pentru copil sa se afle in apa imediat dupa nastere? Copii se nasc cu un reflex de scufundare, ceea ce le blocheaza respiratia atunci cand se afla in apa. Nu exista totusi nici o garantie ca bebelusul nu va inhala lichid in plamani si au fost cazuri de aproape inec ca urmare a nasterii in apa.

Ce trebuie sa fac daca vreau sa nasc in apa?

Nu toti medicii sustin nasterea in apa.

Daca te intereseaza aceasta modalitate de a naste informeaza-te cat poti de mult. Uita-te la filmele video de pe internet. Verifica informatia de pe site-urile medicale care sustin nasterea in apa, cat si de pe cele care sunt impotriva ei.

In plus, inainte de a opta pentru nasterea in apa, mama trebuie sa fie informata de catre medic si personalul specializat al maternitatii, sa i se faca o pregatire adecvata privind ceea ce o asteapta, sa analizeze riscurile, sa stie daca prezinta contraindicatii pentru acest tip de nastere.

Este recomandat sa urmezi cursuri de pregatire despre nasterea in apa, eventual gimnastica specifica si sa ai o discutie lamuritoare cu medicul sau moasa cu 2-3 saptamani inaintea termenului de nastere. Astfel, in final, impreuna cu medicul tau obstetrician, vei lua cea mai buna decizie privind nasterea in apa, atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.

In Regina Maria, travaliul in apa este posibil la maternitatea din cadrul Spitalului Premiere din Timisoara.
Afla mai multe despre experienta nasterii in apa a Iuliei Bledea de la NutriFitUp