Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Mancarea ne poate face sa ne simtim mai bine

Articol de Dr. Mihaela Bilic
Mancarea ne poate face sa ne simtim mai bine

Mancarea ne poate face sa ne simtim mai bine si nu este vorba de senzatia de satietate care urmeaza dupa o masa copioasa, ci de ceva mult mai subtil – un sentiment de liniste si relaxare pe care probabil il dau si drogurile. Alimentele exercita asupra sistemului nervos un efect de intensitate variabila denumit buna-dispozitie, adica acea stare emotionala interioara care determina perceptia pozitiva asupra mediului inconjurator.

De secole, milioane de persoane au folosit alimentele in situatiile cele mai diferite, cu convingerea ca acestea vor actiona inevitabil si asupra starii de spirit. Astazi, stiinta moderna confirma si explica toate aceste fenomene magice prin identificarea unor substante naturale prezente in mancare si care pot influenta dispozitia.

Nutrientii din alimente actioneaza asupra sistemului nervos central prin urmatoarele mecanisme:

  • modifica productia de neurotransmitatori cerebrali
  • schimba comportamentul si functionarea anumitor celule ale creierului
  • deschid caile de acces pentru substantele responsabile de reglarea statusului psiho-emotional

Top 10 alimente pentru buna-dispozitie

  • ciocolata (fenilalanina, anandamida, magneziu, antioxidanti)
  • banana (glucide, magneziu, vitamine B, serotonina, triptofan)
  • laptele (carbohidrati, triptofan, vitamine B, calciu)
  • inghetata (amestec de lapte si zahar cu absorbtie lenta, cu consistenta cremoasa si care contine triptofan eficientizat de asocierea cu glucidele)
  • branza (triptofan, consistenta cremoasa)
  • carnea de curcan (triptofan)
  • sardinele (acizi grasi omega-3, vitamine B)
  • sfecla rosie (carbohidrati, acid folic, vitamina C, betacaroten)
  • fulgii de ovaz (carbohidrati, vitamine B, flavonoide)
  • painea si pastele fainoase (carbohidrati, vitamine B)