EDU.REGINAMARIA.RO

Macroadenomul hipofizar

Adenomul hipofizar este o tumoră cu dimensiuni variabile (de la căţiva mm la cativa cm) a glandei hipofize (pituitară) care se află în cutia craniană imediat sub hipotalamus. Tumora e benignă şi afectează activitatea glandei. Deşi cu dimensiuni foarte reduse, hipofiza are un rol foarte important în secreţia unor hormoni ce influenţeaza diverse organe şi sisteme şi participă, în general, la maturarea organismului.

Tumorile hipofizare reprezinta 10 - 25% din totalitatea tumorilor cu localizare intracraniană.

Ce boli aduce adenomul hipofizar

Tumora produce dereglarea secreţiei hormonale pituitare:

  • Prea mulţi hormoni pot duce la hiperprolactinemie adică secretarea excesivă a laptelui de către sân sau la acromegalie adică creşterea excesivă şi deformantă a unor părţi din corp.
  • O tumoră, prin neproducerea secreţiilor duce la întârzieri de creştere şi deficite ale hormonilor sexuali.

Mărirea în volum a glandei datorată prezenţei tumorii face ca pacientul să nu mai aibă vedere a părţilor laterale, ca şi cum ar avea ochelari de cal.

Operaţia de adenom hipofizar la Spitalul Euroclinic

Calea de abord transnazal

Există mai multe modalităţi de operaţie a adenoamelor hipofizare dintre care cea mai modernă se aplică în Spitalul Euroclinic. Căile de acces chirurgical în zona hipofizei pot fi prin craniotomie sau în maniera cea mai modernă, transnazal transsfenoidal endoscopic, aşa cum se aplică la noi.

Aceasta presupune o echipă mixtă neurochirurg şi chirurg ORL. Operaţia la Euroclinic se efectuează transnazal , cu ajutorul unui endoscop cu o grosime de 4mm care permite ca medicii să vadă pe un ecran la o calitate full HD (high definition) imaginea mărită de câteva sute de ori. Tehnica se numeşte chirurgie endoscopică.

In Spitalul Euroclinic există ca dotare un sistem de navigaţie chirurgicală computerizată care este utilizat în toate aceste interventii chirurgicale şi care afişează pe un ecran separat localizarea tridimensională a endoscopului şi a instrumentelor cu o eroare mai mică de 1 mm. În acest fel, operaţia se desfaşoară în condiţii de maximă siguranţă.

Calea de penetrare se face prin nas după care drumul endoscopului manevrat de ORL-ist trece prin sinusul sfenoid până la dura mater, membrana meningeală externă. De aici începe a doua etapă a operaţiei, cea neurochirugicală care se desfăşoara în proximitatea creierului, hipofiza fiind o glandă care e legată de partea anterioara a creierului şi care este marginită de arterele carotide interne şi de chiasma optică.

Investigarea adenoamelor hipofizare se face în special prin RMN, investigaţia oferind şi date utile pentru operaţia neurochirurgicală propriu-zisă.Tomografia este indicată pentru prima etapă a operaţiei, cea transnazală, oferind imaginea “limitelor traseului” pe unde poate trece endoscopul.

 

RMN adenom hipofizar preoperatorRMN - Adenom inainte de operaţie
RMN adenom hipofizar postoperator RMN dupa operaţie
 

Reţeaua privată de sănătate REGINA MARIA pune la dispoziţia pacienţilor toată gama de investigaţii paraclinice necesare pentru diagnosticare şi operarea adenoamenlor hipofizare şi anume analize de laborator şi investigaţii imagistice.

Avantajele metodei folosite la Spitalul Euroclinic pentru pacient:

  • Operaţia este minim invazivă şi durează în general în jur de 2,5 h
  • Pacientul pleacă acasă dupa 2-3 zile
  • Nu este necesar tamponament nazal. Se elimină astfe durerile dintr-o zonă foarte sensibilă

Avantaje de siguranţă medicală la Spitalul Euroclinic:

  • Dr. Sergiu Stoica şi Dr. Bogdan Mocanu operează împreună astfel de patologii în Euroclinic de mai mult de 3 ani, experienţa lor fiind un element de siguranţă şi confort psihic pentru pacienţi.
  • Spitalul Euroclinic este singurul spital privat unde se face această operaţie. Avem o sală de operaţie special utilată cu aparatură de ultimă oră pentru neurochirurgie: sistem de navigaţie chirurgicală, disector cu ultrasunete, car de endoscopie full high definition (HD). Aceste dotări oferă siguranţa medicilor dar mai ales pacientilor. Astfel, o astfel de operaţie cu risc mare, la noi se transformă într-o operaţie cu risc mediu.
  • Un alt avantaj este faptul ca având laborator propriu rezultatele analizelor necesare înainte, în timpul operatiei şi după operaţie se obţin imediat.

Toate aceste avantaje sunt dublate de condiţii de cazare deosebite la un standard special.