Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Lentilele de contact: alegerea, utilizarea si intretinerea lor

Articol de Dr. Diana Stoenescu Medic primar Oftalmologie
Lentilele de contact: alegerea, utilizarea si intretinerea lor

Lentilele de contact au fost inventate cu mai mult de 100 de ani in urma si reprezinta o alternativa la ochelari. Sunt dispozitive medicale, din plastic, care sunt aplicate pe ochi:

 • scop optic: 
  • pentru a corecta probleme de vedere (miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia, cu dioptriile in intervalului de –35 și +35)
  • permit o mai buna corectie optica in anizometropie (diferente mari de dioptrii intre cei 2 ochi),
  • permit o vedere mai buna decat ochelarii in unele boli oculare (keratoconus)
 • scop estetic (pentru schimbarea culorii irisului, la ochi sanatosi), pentru “mascarea” unor defecte oculare, cicatrici posttraumatice
 • scop terapeutic ca un fel de pansament (in unele boli oculare, ex keratita, dupa chirurgie refractiva); exista si lentile care pot elibera substante terapeutice
 • scop preventiv (sa nu apara leziuni corneene in simblefaron, keratita expunere, trichiazis)
 • scop diagnostic (de ex. permit efectuarea CV in cazul ochilor cu dioptrii mari)

Cine poate folosi lentile de contact

Lentilele de contact sunt adaptate individualizat pentru ochii fiecarei persoane in parte si nu trebuie niciodata purtate in comun cu altcineva.

In momentul prescrierii lentilelor de contact, medicul oftalmolog va efectua un examen ocular complet pentru a stabili daca sunt potrivite pentru tine. In cazul prescrierii lentilelor, va explica numarul de ore pe zi in care lentilele pot fi purtate la inceput si modul in care acest interval de timp poate fi crescut, pana se ajunge la numarul maxim de ore permis. Nu este indicata depasirea numarului maxim de ore, chiar daca va simtiti confortabil cu lentilele. Informatii detaliate se gasesc si in ghidurile inmanate pacientilor odata cu prima pereche de lentile de contact.

Reamintim ca este indicat sa efectuati controale periodice la specialistul oftalmolog.

Cine nu poate purta lentile de contact

Lentilele de contact nu sunt in general prescrise persoanelor:

 • Care nu produc suficiente lacrimi (ochi uscat, blefarita)
 • Care au un istoric de suferinta corneeana (degenerativa, infectioasa)
 • Care au dacriocistita cronica
 • Care sufera de reactii alergice severe
 • Copiilor sub 9 ani
 • Care sunt constant expuse la substante chimice, praf, fum
 • Cu conjunctivită – purtarea lentilelor pe perioada tratamentului este contraindicată. Acestea pot fi purtate din nou după ce conjunctivita este vindecată.

In cazul femeilor aflate in perioada menstruala, in sarcina, la menopauza sau daca iau contraceptive orale, ochii sunt mai sensibili la contactul cu lentilele de contact. Retentia de lichide produsa de modificarile hormonale din organism pot determina edematierea (umflarea) sau modificarea formei corneei. In aceste cazuri, femeia trebuie sa solicite sfatul medicului oftalmolog.

Avantajele purtarii de lentilelor de contact

 • oferă un câmp vizual complet
 • se poate corecta un viciu de refractie diferit la cei doi ochi (in cazul ochelarilor, diferenta de dioptrii dintre cei doi ochi nu poate fi mai mare de 2-3 dioptrii)
 • obiectele privite prin lentilele de contact au aceeasi marime
 • in cazul dioptriilor mari, dispar aberatiile produse de ochelari
 • in unele boli ocular, lentilele asigura o vedere mai buna decat ochelarii
 • permit practicarea activitatilor sportive
 • nu se aburesc
 • oferă confort estetic
 • permit purtarea ochelarilor de soare sau a celor de protecție, a ochelarilor 3 D
 • machiajul devine vizibil, mai ușor de aplicat și purtat
 • oferă libertate vestimentara mai mare (in cazul persoanelor ce-si asorteaza ramele ochelarilor la tinuta)

Dezavantajele purtarii de lentilelor de contact

 • Aplicarea lentilelor de contact poate crea probleme la început. 
 • Necesită o igienă corespunzătoare, o atenție sporită, controale oftalmologice.
 • Lentilele de contact nu protejează ochii împotriva luminii albastre.
 • Purtate necorespunzător, pot provoaca roșeață, iritații și senzație de uscăciune.
 • Sunt mai costisitoare decât ochelarii.
 • Mai există și cazul în care tipul afecțiunii este atât de avansat încât nu există lentile de contact care să o corecteze.

Oxigenul din aer si sanatatea ochiului

 • Pentru a mentine sanatatea ochiului, o anumita cantitate de oxigen din aer trebuie sa traverseze lentila de contact si sa ajunga la suprafata anterioara a ochiului, la cornee. Cantitatea de oxigen ce traverseaza lentila de contact, difera in functie de tipul lor, modul lor de purtare, vechimea lor (in timp, materialul isi pierde din proprietati sau prezenta depozitelor pe suprafata lentilelor de contact va bloca patrunderea oxigenului prin lentila).
 • Purtarea mai mult de 12 ore pe zi a lentilelor de contact determina uscarea ochiului, o lipsa de oxigenare a corneei, urmata de ingrosarea ei treptata, si de vascularizarea ei (apar noi vase de sange). In final, in urma unor complicatii (neinfectioase sau infectioase), poate fi afectata vederea.

Tipuri de lentile de contact

Exista diferente semnificative intre lentilele de contact in ceea ce priveste

 • designul
 • materialul din care sunt confectionate
 • regimul de purtare
 • scopul final (imbunatatirea vederii, modificarea culorii ochiului, terapeutic)

I. In functie de material, exista trei tipuri principale de lentile de contact – moi, rigide si hibride

Lentile soft (moi):

 1. de unica folosinta – se pun dimineata, se scot seara si se arunca (in general maximum 12 ore de purtare); recomandate atunci când începi să porți lentile. Îngrijirea lor este mai ușoară și se pot purta ocazional până când ochii se obișnuiesc cu ele.
 2. zilnice (saptamanale, lunare) - sunt create din plastic flexibil care permite oxigenului sa treaca spre ochi. Trebuie scoase in fiecare seara inainte de culcare, curatate si dezinfectate inainte de urmatoarea purtare; se recomanda sa fie purtate 10-12 ore/zi; purtarea se va face progresiv, la prima pereche,  1-2 zile cate 4 ore/zi, apoi se creste progresiv cu cate 2 ore in fiecare zi, sunt aruncate dupa un anumit interval de timp si inlocuite cu o pereche noua.
 3. pentru purtare extinsa pot fi purtate peste noapte, pana la finalul perioadei de purtare (specific fiecarui tip de lentile); se recomanda, insa, sa fie scoase pe timpul noptii.

Avantaje: perioada de adaptare foarte scurta, mai confortabile, ideale pentru un stil de viata activ

Dezavantaje: mai sensibile la depuneri proteice, nu corecteaza toate problemele de vedere, vederea poate sa nu fie atat de clara ca in cazul folosirii lentilelor dure, impun controale oftalmologice regulate, pot fi purtate pe perioade scurte, mai costisitoare.

Lentile hibride (partea centrala este rigida, cea periferica moale).

Lentile dure, gaz-permeabile (RGP)  (rigide) – pot fi purtate 8-10 ore/zi

Avantaje: vedere excelenta, corecteaza majoritatea problemelor de vedere, durata relativ indelungata de folosire, disponibile pentru controlul miopiei si in terapia refractiva corneeana, mai ieftine, mai rezistenta la depuneri proteice.

Dezavantaje: acomodare mai dificila, necesita purtare indelungata pentru a mentine adaptarea, pot aluneca de pe cornee mai usor decat alte tipuri, unele substante pot patrunde usor sub lentile, impun controale regulate pentru ingrijirea ulterioara.

Materialele din care sunt confecționate lentilele de contact moi se împart în două categorii principale:

Hidrogelul

Avantaje - Hidrogelul este un material care transportă oxigenul către ochi cu ajutorul apei din compoziție. Având un conținut ridicat de apă, aceste lentile sunt recomandate în special persoanelor care au ochii uscați, și care nu pot suporta alt material.

Dezavantaje - Lentilele din hidrogel nu pot fi purtate mai mult de 8 ore pe zi, deoarece cantitatea de apă din lentilă scade si lentila devinde incomodă. Alt punct slab este transmisibilitatea oxigenului, care este foarte mică, motiv pentru care nu trebuie să se doarmă niciodată cu aceste lentile.

Silicon-Hidrogel

Avantaje - este un material superior Hidrogelului, transmisibilitatea oxigenului poate fi chiar și de 10 ori mai mare. Lentilele din Silicon-Hidrogel pot fi purtate în mod continuu până la 30 de zile, după care trebuie schimbată lentila. Nivelul inițial de apă este mai redus decât în cazul lentilelor din Hidrogel, minimizând astfel riscul de dezvoltare a bacteriilor.

Dezavantaje. Având un nivel de apă mai mic, aceste lentile nu se vor fi potrivite persoanelor care suferă de ochii uscați.

II. Clasificarea lentilelor de contact in functie de afectiunea pe care o ai:

Lentile monofocale (pentru miopie și hipermetropie)

Lentile torice (pentru astigmatism)

Lentile progresive (multifocale) te ajută să vezi bine la orice distanță. Dezavantajul principal este reprezentat de perioada de adaptare, care poate dura până la 2 săptămâni.

III. Clasificarea lentilelor de contact in functie de scopul purtarii:

Lentile pentru corectarea viciilor de refractie (inlocuiesc ochelarii)

Lentile pentru ochi uscati. Anumite lentile de contact sunt special create pentru a reduce  riscul aparitiei simptomelor ochiului uscat, legat de purtarea lentilelor de contact.

Lentile colorate – pentru modificarea culorii irisului (la ochi normali) nu trebuie purtate mai mult de 12 ore/zi; daca stratul colorat este foarte dens, se recomanda purtarea lor maximum 8-10 ore/zi.

Lentile prostetice - lentile de contact colorate care pot fi folosite in scopuri medicale. Acestea pot fi create special pentru ochi dezorganizati de un traumatism/boala.

Lentile terapeutice – stau pe ochi mai multe zile, medicul le pune si le scoate in functie de evolutia afectiunii oculare (sunt un fel de pansament de contact).

Lentilele pentru ortokeratologie - pentru a incetini sau opri progresia miopiei la copii – se recomanda sa fie purtate 6-8 ore/noapte.

IV. Clasificarea lentilelor de contact in functie de dimensiune (zona de contact ocular)

Lentile corneene - au diametrul mic, iau contact cu corneea

Lentile sclerale - au diametrul mare, iau contact cu corneea si sclera

Instructiuni de folosire lentile de contact

Aplicarea si scoaterea lentilelor de contact nu este atat de dificila precum pare. Iata cateva sfaturi utile:

 • Intotdeauna spala-te pe maini cu apa si sapun si usuca-le cu un prosop care nu lasa scame, de fiecare data inainte de a manevra lentilele de contact.
 • înainte să manevrezi lentilele, nu folosi cosmetice uleioase sau pe bază de cremă fiindcă s-ar putea să fie absorbite în lentilă
 • dacă îți aplici lentilele deasupra chiuvetei, ai grijă să acoperi gaura de scurgere cu un dop pentru a nu pierde lentila în cazul în care o scapi (este recomandata o suprafata dura, curata, intr-o zona bine luminata)
 • în cazul în care scapi lentila, aceasta trebuie clătită cu soluție, iar apoi poți încerca din nou să o aplici pe ochi
 • Spala, clateste si dezinfecteaza lentilele dupa fiecare utilizare.
 • Incepe de fiecare data, la aplicare sau scoatere, cu aceeasi lentila pentru a evita confuzia lentilei de pe ochiul drept cu cea de pe stangul.

Cum aplici lentilele de contact

Scoate ușor lentila din lenscase cu buricul degetului (fara a folosi unghiile)

 1. Este indicat sa clatesti fiecare lentila cu putina solutie inainte de aplicare.
 2. Pune o lentila pe varful degetului doi (index) de la mana cu care esti obisnuit sa scrii. Asigura-te ca lentila este in pozitie corecta (marginile acesteia trebuie sa stea in sus, sa nu fie lasate, lentila sa aiba forma de semicerc). Daca  nu este forma corespunzatoare, lentila se va intoarce pe cealalta parte.
 3. Priveste drept inainte. Trage in jos de marginea pleoapei inferioare cu degetul trei de la aceeasi mana.
 4. Trage in sus de pleoapa superioara cu degetul doi (index) de la cealalta mana si priveste in sus.
 5. Aplica usor lentila in partea de jos, pe zona alba a ochiului.
 6. Retrage degetul.
 7. Priveste in jos, da drumul pe rand pleoapelor, inchide apoi ochii pentru putin timp. Clipeste de cateva ori, lentila se va aseza si centra singura.
 8. Repeta procedeul si pentru cealalta lentila.

Cum scoti lentilele de pe ochi

 1. Poti folosi o solutie oculara lubrifianta (picaturi oftalmologice), chiar inainte de scoaterea lentilelor. Cate o picatura aplicata in fiecare ochi te va ajuta sa scoti mai usor lentilele.
 2. Priveste in sus si trage usor de marginea pleoapei inferioare cu degetul trei de la mana cu care esti obisnuit sa scrii.
 3. Pune degetul doi (index) de la aceeasi mana pe marginea inferioara a lentilei si trage lentila pe zona alba a ochiului.
 4. Apuca usor lentila intre degetul mare si index si scoate-o de pe ochi.
 5. Repeta procedeul si pentru cealalta lentila.
 6. Daca marginile lentilei se lipesc, pune lentila respectiva in palma, aplica putina solutie si freaca usor lentila pana se desfac marginile acesteia.

Greseli in aplicarea lentilelor de contact

Iata ce trebuie sa faci pentru a le evita:

Spala-te pe maini de fiecare data cand doresti sa manevrezi lentilele!

Respecta intotdeauna indicatiile specialistului oftalmolog!

Dezinfectarea lentilelor in fiecare zi este necesara deoarece protejeaza ochii de infectii ce pot fi cauzate de diverse microorganisme depuse pe lentilele de contact. Totodata, indeparteaza depunerile naturale de proteine.

Primul pas este sa pui lentila in palma si sa torni putina solutie peste aceasta. Freaca apoi usor lentila cu degetul, pe ambele parti timp de aproximativ 20 de secunde. Clateste apoi lentilele de toate impuritatile dislocate cu un jet de solutie. Repeta procedura si pentru cealalta lentila, lasand apoi lentilele in recipient, pentru dezinfectare, cel putin 4 ore sau pe durata noptii. Dupa acest timp, pot fi purtate fara a mai fi necesara clatirea lor.

Acoperirea completa a lentilelor cu solutia  de pastrare recomandata reduce riscul ca lentila sa se usuce (dezhidrateze).

Utilizeaza de fiecare data solutie proaspata pentru intretinerea si pastrarea lentilelor! (sa nu fie expirata, sa nu contina substante alergene pentru persoana respectiva).

Utilizeaza recipiente special realizate pentru pastrarea lentilelor de contact! Recipientul trebuie curatat regulat si schimbat la maxim 30 de zile.

Fereste lentilele de vaporii iritanti sau daunatori (fumul de tigara, fixativ, praf etc.)

Exista posibilitatea ca purtarea lentilelor de contact sa fie contraindicate anumitor activitati.

Este bine sa aveti intotdeauna ochelarii la indemana.

Machiajul zonei ocular se va face dupa punerea lentilelor de contact.

Mentineti ochii inchisi atunci cand folositi spray fixativ sau alte produse cu pulverizare.

Pentru a nu se produce incurcaturi, este bine a se aplica intai lentila ochiului drept si apoi cea pentru stangul (se pastreaza ordinea si la scoaterea lentilelor).

Sfaturi pentru intretinerea lentilelor de contact

Iata ce nu trebuie sa faci:

NU atinge ochii cu mainele nespalate !

NU atinge lentilele cu unghiile!

NU dilua sau refolosi solutia din recipient!

NU folosi apa de la robinet !

NU imprumuta sau utiliza lentile de la alte persoane!

NU atinge cu degetele, cu lentilele sau cu orice alte obiecte varful flaconului de solutie!

NU purta lentilele mai mult de 14 ore / zi. Cere sfatul medicului oftalmolog

Se poate dormi cu lentile de contact?

Nu este recomandat, deoarece in timpul somnului ochii trebuie sa respire. Cu toate acestea, se poate dormi cu:

 • lentile de contact din silicon-hidrogel aprobate pentru portul extins sau continuu
 • lentile terapeutice
 • lentilele de incetinire a evolutiei miopiei (ortokeratologice)

Care sunt riscurile purtarii lentilelor de contact

De fiecare data cand un obiect sau un material strain este introdus in ochi, exista un risc crescut de probleme. De aceea, este important sa urmezi instructiunile medicului in legatura cu ingrijirea lentilelor de contact si sa mergi la controale periodice. Daca te confrunti cu una dintre urmatoarele probleme, mergi imediat la medic:

 • Disconfort sau durere inexplicabila la nivelul ochiului
 • Senzatie de corp strain
 • Inrosirea ochiului
 • Lacrimare
 • Tulburari de vedere