Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

La cat timp dupa nastere este bine sa raman din nou insarcinata?

La cat timp dupa nastere este bine sa raman din nou insarcinata?

Daca nu alaptezi, menstruatia poate sa apara dupa 6-8 S de la nastere sau chiar mai repede; daca alaptezi, menstra poate sa nu se reia  decat dupa cateva luni, anumite mame avand o noua menstruatie abia  in momentul intarcarii.

Dupa nastere, ovarele tale vor elibera un ovul inainte de prima menstruatie. Aceasta inseamna ca poti ramane din nou gravida, chiar daca inca mai alaptezi. Daca nu-ti doresti un alt copil imediat, este recomandat sa folosesti o metoda de contraceptie cat mai repede  din momentul in care ai reinceput sa ai rapoarte sexuale. Poti sa incepi sa faci sex dupa nasterea unui copil, insa recomandabil este sa astepti pana la primul examen ginecologic efectuat la 3 - 6 saptamani dupa nastere.

Specialistii considera ca timpul minim intre doua sarcini este de un an, daca ai nascut natural. In cazul operatiei cezariana, se recomanda o pauza de doi ani. In timpul celor 12 luni, starea de sanatate a femeii se reface complet, menstruatia normala se reia dupa alaptare si mama isi recapata forta fizica necesara celei de-a doua sarcini.

In ceea ce priveste siguranta de a ramane din nou gravida dupa o nastere recenta, este bine sa tii cont de urmatoarele doua aspecte:

Organele genitale au nevoie de un anumit timp pentru a se reface dupa nastere

In timpul travaliului si al nasterii, uterul si cervixul au suferit modificari importante. Ca urmare, este nevoie de un anumit timp de refacere. In mod particular, stratul intern al uterului poate fi predispus la infectie. Lochia, acea scurgere care se elimina din uter dupa nastere, este un semn ca uterul se vindeca. Atunci cand aceasta nu mai este sanguinolenta, inseamna ca uterul este aproape vindecat. Acest proces poate dura intre 3 si 8 saptamani pentru majoritatea femeilor.

Trebuie sa fii pregatita sa ai noi rapoarte sexuale

Desi sfatul privind reluarea rapoartelor sexuale dupa ce ai nascut difera de la un medic la altul, cei mai multi recomanda sa te abtii de la a face sex pana la controlul efectuat la 6 saptamani de la nastere. Daca ti s-a facut epiziotomie, de exemplu, a face sex poate sa creasca riscul ca plaga sa se deschida. Acelasi risc poate sa apara si in cazul rupturilor rectale sau vaginale.

In plus, anumite femei constata ca au o dorinta sexuala scazuta dupa ce au nascut. Altele se plang de durere in timpul raportului sexual. De cele mai multe ori insa este vorba de teama de a avea dureri dupa nastere.