Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hernia giganta

Hernia giganta

O hernie abdominala giganta se poate dezvolta de la o hernie ventrala sau incizionala existente si poate aparea, uneori, dupa una sau mai multe incercari de reparare nereusite. Aceste hernii pot rezulta, de asemenea, de la un eveniment traumatic, care a necesitat o interventie chirurgicala abdominala deschisa, iar procesul de vindecare a fost mult mai lent decat in mod obisnuit. 

In cazul herniilor gigante, mai multe anse de intestin si, uneori, chiar alte organe de la nivelul abdomenului patrund in interiorul sacului de hernie. Muschii peretului abdominal sunt nevoiti sa se adapteze situatiei si se retrag, micsorand spatiul disponibil in interiorul abdomenului.

Herniile gigante prezinta un risc mult mai mare decat alte tipuri de hernii de a conduce la hernii recurente, deoarece muschii din zona abdomenului sunt extrem de deteriorati si slabiti. Rareori pot aparea si hernii inghinale gigante, care sunt deosebit de greu de reparat din punct de vedere tehnic.

Simptomele herniei gigante:

•    Proeminenta de dimensiuni mari si foarte inestetica la nivelul abdomenului
•    Leziuni cronice, care nu se vindeca 
•    Imobilitate 
•    Dureri de spate

Diagnosticul herniei gigantice se stabileste de medic, pe baza:

•    Examenului fizic
•    Testelor imagistice: ecografie abdominala, CT abdomen, RMN abdomen

Tratamentul herniei gigantice

Chirurgia este singura oprtiune terapeutica pentru repararea unei hernii abdominale gigante. De multe ori, chirurgia este necesara inclusiv pentru a ameliora complicatiile asociate acestui tip de hernie. 

In unele cazuri, medicul chirurg recurge la o interventie chirurgicala complexa de reparare a herniei gigante, cu plasa neresorbabila implantata. Frecvent, se apeleaza la o interventie numita separarea componentelor. De asemenea, exista cazuri in care medicul chirurg combina cele doua tipuri de interventii, pentru a oferi o sustine mai mare peretelui abdominal.

Procedura de separare a componentelor este realizata pentru repararea herniilor gigante atunci cand peretele muscular este insuficient, pentru a putea fi unit din nou. Aceasta operatie este cea mai complexa interventie chirurgicala parietala. Separa si intareste straturile musculare ale peretelui abdominal, prelungindu-le astfel incat acestea sa se imbine cat mai bine in zona liniei mediane. 

Surse:
www.surgery.ucsf.edu
www.wehealny.org
www.californiaherniaspecialists.com

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.