Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hernia de disc: tehnici minim invazive microchirurgicale

Hernia de disc: tehnici minim invazive microchirurgicale

Medicii neurochirurgi din Ponderas Academic Hospital folosesc cele mai moderne si sigure metode pentru tratamentul herniilor de disc lombare si cervicale: interventii minim invazive cu microscop operator si in cazuri selectionate, discectomia cu fuziune vertebrala cu dispozitiv tip Cage.

Beneficiezi de progresul in tehnologia operatiilor neurochirurgicale

Domeniul chirurgiei spinale minim-invazive se dezvolta rapid, tendinta globala fiind de a folosi din ce in ce mai multe interventii minim-invazive si proceduri noi. Chirurgia minim-invaziva este un termen general care descrie o varietate de tehnici chirurgicale care implica practicarea unor incizii mici, cu reducerea ranirii tesutului sanatos adiacent pielii. In chirurgia spinala, interventiile minim-invazive sunt realizate cu ajutorul unui instrumentar special conceput care permite chirurgului o buna vizualizare a campului operator prin incizia mica.

Inovatiile tehnologice au permis neurochirurgilor sa extinda selectia pacientilor: in prezent, interventiile minim-invazive sunt “standardul de aur” pentru tratarea herniilor de disc.

Hernia de disc lombara si cervicala - manifestari

Discul rupt preseaza una sau mai multe radacini nervoase cauzand amorteala, durere si slabiciune in aria inervata de nerv. Hernia de disc lombara poate produce intepaturi, amorteli, slabiciune si/sau durere care poate fi simtita in partea superioara a coapsei, in gamba sau chiar in laba si degetele piciorului. La nivelul coloanei cervicale, simptomele sunt similare, aparand la nivelul gatului si coborand in jos catre mana. Uneori, simptomele sunt asa de severe, incat limiteaza activitatile zilnice.

Hernia de disc cervicala sau lombara - manifestari:

 • Durere joasa de spate sau la nivelul gatului
 • Durere la nivelul bratelor, feselor sau coapselor
 • Amorteala la nivelul degetelor sau calcaiului
 • Intepaturi
 • Forta musculara scazuta la nivelul gambei sau piciorului
 • Sensibilitate diminuata a pielii
 • Durere care se accentueaza cand stai, te apleci, ridici ceva greu sau te rotesti

O parte dintre pacienti raspund bine la tratamentul conservator si fizioterapie. Interventia chirurgicala trebuie luata in calcul atunci cand simptomele persista in ciuda unui tratament nechirurgical adecvat si devine o urgenta cand apar fenomene de pareza sau tulburari sfincteriene.

Cura herniei de disc lombare prin abord minim-invaziv cu microscop operator

Avantajul major al tehnicilor minim-invazive spinale este o mai mica lezare a tesutului adiacent.

Abord prin incizie mica

Din nefericire, in chirurgia spinala traditionala era necesar ca muschii sa fie detasati de pe coloana vertebrala, aceasta manevra fiind raspunzatoare in mare proportie de durerile postoperatorii si prelungirea perioadei de vindecare.

Prin metodele noi minim-invazive, se practica o incizie mica, frecvent de 2.5 cm in lungime. Neurochirurgul introduce prin incizia mica un instrumentar chirurgical special, care “aluneca” prin muschi. De obicei, acesta este un retractor tubular care creaza un tunel printre muschi, catre coloana vertebrala, si care permite medicului sa aiba o foarte buna vizualizare a campului operator sub incizia mica. Aceasta abordare limiteaza ranirea muschilor si pierderea de sange din timpul interventiei. Intreaga procedura chirurgicala se efectueaza prin tubul retractor care este conceput special pentru a permite introducerea instrumentelor, dispozitivelor sau implanturilor in campul operator.

Interventie folosind microscop operator

Neurochirurgul foloseste un microscop operator ultraperformant care ii permite sa vada structurile mai bine, sa controleze sangerarea mai usor si sa limiteze lezarea tesutului sanatos din jur. Nervul este decomprimat folosindu-se instrumentar microchirurgical special. Astfel, intreaga procedura este mai sigura pentru pacient.

Avantajele chirurgiei spinale minin-invazive cu microscop operator

Fata de chirurgia clasica, interventia minim-invaziva spinala are multiple avantaje:

 • Incizie mai mica
 • Lezare redusa a muschilor
 • Sangerare redusa
 • Durere minima dupa operatie
 • Spitalizare scurta, de o zi
 • Recuperare rapida

Cura herniei de disc cervicala: discectomie cu fuziune vertebrala cu dispozitiv tip Cage

Dupa ce discul intervertebral este indepartat (discectomie), spatiul dintre corpurile vertebrale cervicale ramane liber. Traditional, pentru a preveni colapsarea si frecarea vertebrelor, neurochirurgul va umple acest spatiu cu un grefon osos, care va servi ca un “pod” intre cele doua vertebre pentru a crea fuziunea acestora. Grefonul osos si vertebrele sunt frecvent imobilizate si mentinute impreuna cu ajutorul unor placute. Corpul va incepe procesul natural de vindecare, cu formarea de os nou in jurul grefonului, astfel incat dupa 3-6 luni se formeaza o zona solida de os care va uni vertebrele adiacente.

Dr. Cristescu foloseste una din cele mai recente metode de fuziune, utilizand un dispozitiv special denumit “Cage” (cusca) fabricat dintr-un polimer biocompatibil PEEK; acesta este un derivat de carbon cu structura asemanatoare osului cortical, fiind foarte bine tolerat de organism. Cusca este umpluta cu un substitut de os de tip fosfat tricalcic. Osul nou format va favoriza adeziunea rapida a vertebrelor adiacente.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Surse de informaţii: stryker.com