Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hepatita A - preventie

Hepatita A - preventie

Cea mai buna metoda de preventie a hepatitei A este vaccinarea. Aceasta este recomandata tuturor copiilor si persoanelor care calatoresc in anumite zone de pe glob unde exista un risc crescut de infectie cu virusul hepatitei A. De asemenea, spalarea frecventa cu apa calda si sapun dupa ce ai mers la toaleta, ai schimbat scutecul copilului si inainte de a pregati mancarea pot preveni transmiterea hepatitei A.

Vaccinul impotriva hepatitei A contine virus inactivat care stimuleaza sistemul tau imun sa formeze anticorpi. Un anticorp este o substanta care se gaseste in sange si care este produsa ca raspuns la un virus care invadeaza organismul. Acesti anticorpi raman in organism si vor lupta impotriva infectiei atunci cand o persoana este expusa ulterior la virus.

Vaccinul se gaseste in varianta pentru copii si pentru adulti si se administreaza prin injecatre in muschiul superior al bratului. Sunt necesare doua injectii efectuate de preferinta la un interval de 6-12 luni. Prima doza de vaccin trebuie sa fie administrata imediat ce se planuieste o excursie in strainatate intr-o zona endemica. Administrarea ideala se face cu 2 saptamani inaintea plecarii (insa administrarea oricand inaintea plecarii va furniza o oarecare protectie). 

Sursa: www.cdc.gov, site accesat 07.2014

Ai putea fi interesat si despre: