Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hemoroizii

Articol de Dr. Cristian Bogdan Barta Medic primar Chirurgie generala

Hemoroizii sunt vene dilatate si inflamate la nivelul anusului si partii distale a rectului. Exista doua tipuri de hemoroizi: interni, care sunt localizati in interiorul rectului si externi care se dezvolta sub pielea din jurul anusului.

Hemoroizii externi

Hemoroizii externi nu au o semnificatie patologica deosebita, se complica foarte rar si apar in special la femeia insarcinata. Daca nu sunt trombozati, hemoroizii externi pot cauza putine probleme.  Insa, cand sunt trombozati, hemoroizii pot fi foarte durerosi. Cu toate acestea, aceasta durere trece in 2 – 3 zile. Daca hemoroizii sunt mari si produc probleme de igiena, acestia duc la iritatii ale pielii din jur si prin urmare la mancarimi in jurul anusului.

Hemoroizii interni

Hemoroizii interni pot crea probleme. Hemoroizii interni sunt nedurerosi, chiar daca produc sangerare. Poti avea sange de culoare rosu aprins care acopera scaunul sau care ramane pe hartia igienica sau picura in vasul de toaleta.Scaunul are de obicei o culoare normala. De asemenea, hemoroizii interni pot sa prolabeze (sa alunece) in afara anusului si sa produca mancarime, secretii mucoase si incontinenta fecala. Acest stadiu se numeste prolaps hemoroidal si reprezinta un grad avansat al hemoroizilor interni. Hemoroizii interni sunt durerosi doar daca sunt trombozati sau necrozati.

In functie de gradul de prolaps, hemoroizii interni sunt clasificati in patru grade:

  • Gradul I: Fara prolaps. Vase de sange proeminente.
  • Gradul II: Prolaps la efort insa se retrag spontan.
  • Gradul III: Prolaps la efort si necesita reductie manuala.
  • Gradul IV: Prolabati si nu pot fi redusi manual.

De ce apar hemoroizii?

Specialistii au puncte de vedere diferite in ceea ce priveste cauzele hemoroizilor si probabil exista mai multe mecanisme. In mod traditional, hemoroizi au fost asociati cu constipatia cronica, fortarea si statul prelungit pe toaleta pentru obtinerea scaunului - toate acestea interferand cu fluxul de sange in zona rectului, ceea ce produce dilatarea vaselor. Acest lucru explica, de asemenea, de ce hemoroizi sunt mai frecventi in timpul sarcinii, cand marirea de volum a uterului apasa asupra venelor.

Pe de alta parte, studii recente evidentiaza ca pacientii cu hemoroizi tind sa aiba un tonus de repaus a muschilor de la nivelul canalului anal mai mare, chiar si atunci cand persoana nu se forteaza sa aiba scaun. De asemenea, pe masura inaintarii in varsta, tesutul conjunctiv care sustine hemoroizii in pozitia normala degenereaza, ceea ce cauzeaza hemoroizii sa se umfle si sa prolabeze.

Cum se trateaza hemoroizii?

In marea majoritate a cazurilor, tratamentul hemoroizilor implica masuri de modificare a stilului de viata. Doar in anumite cazuri sunt indicate tratamentul medicamentos si anumite proceduri sau interventii chirurgicale.

In cazul formelor initiale usoare si moderate, tratamentul este conservator si consta in mod normal dintr-o alimentatie bogata in fibre, hidratare adecvata, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), bai de sezut si odihna. Medicul iti poate indica variate creme, unguente sau supozitoare care contin o serie de ingrediente active, cum ar fi hidrocortizonul, care amelioreaza durerea si mancarimea, cel putin temporar. Totusi, unguentele cu steroizi nu trebuie utilizate mai mult de 14 zile deoarece pot duce la subtierea pielii.

In stadiile complicate de prolaps hemoroidal este indicat tratamentul chirurgical.

De 3 ani de zile de cand s-a intors in tara, Dr. Bogdan Barta efectueaza cu succes in Spitalul Euroclinic o operatie minim-invaziva – cura hemoroizilor cu stapler.

Spre deosebire de tehnica clasica de rezectie hemoroidala unde se fac rezectii seriate, in aceasta procedura se foloseste un instrument special, un stapler (capsator) circular cu ajutorul caruia, printr-o singura manevra, excesul de mucoasa “cazuta” in afara anusului este tras in interiorul dispozitivului si excizat. Totodata, restul de tesut hemoroidal este suturat cap la cap folosindu-se agrafe de titan care se vor elimina spontan pe masura ce tesutul se vindeca. In acelasi timp, se sectioneaza si vasele de sange care alimenteaza hemoroizii, ceea ce va face ca portiunea hemoroidala restanta sa se micsoreze in cateva saptamani si sa revina la dimensiunile normale. 

Beneficiile pentru pacient sunt semnificative:

  • Durerea postoperatorie este neglijabila (deoarece nu exista plaga operatorie)
  • Pacientul pleaca a doua zi acasa
  • Recuperarea este foarte rapida

Afla mai multe despre Cura hemoroizilor cu stapler

Pentru informatii despre costurile interventiei, durata spitalizarii, pregatirea preoperatorie si analizele necesare suna la Numarul unic Divizia de interventii chirurgicale 021 9208!

 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.