Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Constipatia: evita complicatiile tratand precoce constipatia cronica

Constipatia: evita complicatiile tratand precoce constipatia cronica

Constipatia tinde sa fie mai frecventa la femei si sa se agraveze in cazul persoanelor varstnice. Peste 1 din 3 adulti de peste 60 de ani au sau au avut simptomele constipatiei. Constipatia este definita astfel: sub trei scaune pe saptamana, iar scaunele sunt tari, uscate si sunt eliminate cu dificultate; mai poti avea la iesire din baie senzatia ca nu ai eliminat complet.

Complicatii ale constipatiei

Netratata, constipatia poate deveni cronica si poate declansa probleme rectale dureroase:

  • Hemoroizi. Sunt venele rectale inflamate care provoaca sangerare rectala. Cand trombozeaza (formeaza cheaguri de sange), hemoroizii pot induce durere rectala severa.
  • Fisuri anale. Acestea apar ca urmare a scaunelor tari care lezeaza tesutul rectal; acestea sunt atat de dureroase incat pacientii evita sa mearga la toaleta.
  • Ulceratii ale colonului – acestea sunt provocate de bolul de fecale stagnant pe perioade indelungate la nivelul colonului.
  • Diverticuloza si diverticulita. Alimentatia cu aport redus de fibre este in mod tipic asociata cu constipatie cronica, care determina diverticuloza si diverticulita, probleme frecvente ale colonului, care provoaca hemoragie si inflamatie, manifestate impreuna cu durere si febra.
  • Disfunctia planseului pelvin (planseul pelvin reprezinta un grup de muschi de forma concava care sustin organele pelvine). Problema este cel mai frecvent determinata de constipatia cronica, care de obicei dureaza mai mult de trei luni.
  • In cazuri rare, materiile fecale pot chiar sa impiedice organismul sa elimine reziduurile, ceea ce poate provoca greata si varsaturi – simptome ale obstructiei intestinale.

Tratamentul constipatiei

Chiar in lipsa complicatiilor, disconfortul asociat cu constipatia cronica reprezinta un motiv suficient pentru a trata aceasta afectiune.

In general, tratamentul este individualizat pentru fiecare pacient. Prima linie de tratament o reprezinta, de obicei, administrarea de laxative. Pentru a stabili cauza, medicul va evalua medicamentele pe care le iei, precum si obiceiurile alimentare. O alimentatie bogata in fibre – 25 pana la 31 de grame pe zi – poate contribui la prevenirea constipatiei, potrivit recomandarilor NIDDK (Institutul national de Diabet si Boli Digestive si Renale din SUA).

Alimentatia bogata in fibre inseamna multe legume, fructe, nuci, cereale integrale si leguminoase (fasole, mazare, naut). De asemenea, consumul de apa in cantitate mare poate ajuta la reglarea tranzitului intestinal, deoarece lichidele impiedica scaunul sa se intareasca si acesta este eliminat mai usor. Miscarea regulata ajuta, de asemenea, la ameliorarea constipatiei. Pe langa recomandarile privind stilul de viata, medicul va evalua si celelalte probleme medicale care ar putea fi cauza constipatiei. De exemplu, in cazul unei femei de 50 de ani care nu a efectuat o colonoscopie, aceasta ar trebui recomandata. Desi constipatia este foarte frecventa la femeile varstnice, medicul poate recomanda screening pentru cancer de colon. Totodata, medicul poate recomanda si alte investigatii pentru a evaluarea planseul pelvin sau a tractului intestinal.

Diagnosticul corect si tratamentul adecvat al cauzei care a determinat constipatia poate impiedica cronicizarea afectiunii si totodata poate preveni complicatiile insotite de disconfort.

Consultant: Dr. Marius Duduta, medic specialist gastroenterolog, Policlinica Gastromond, Constanta

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu