EDU.REGINAMARIA.RO

Factorii de risc pentru cancerul de san

Articol de Dr. Gheorghe Gerald Filip Medic primar Chirurgie generala
Factorii de risc pentru cancerul de san

In Romania, cancerul mamar este cel mai frecvent cancer diagnosticat la femeie, dar si principala cauza de deces la femeile diagnosticate cu cancer. Din pacate, aproximativ 80% dintre cazurile de cancer de san sunt depistate in stadii avansate, cand prognosticul este rezervat. Principalul factor incriminat in diagnosticul tardiv al acestei maladii este lipsa preventiei si accesul limitat la informare.

Diagnosticarea precoce este obligatorie pentru obtinerea vindecarii in cancerul de san. Un rol esential in diagnosticul precoce al cancerului de san este reprezentat de cunoasterea factorilor de risc pentru aceasta boala si identificarea pacientelor care prezinta acesti factori de risc.

Nu se cunoaste cauza exacta a cancerului de san, dar au fost identificati factori cu rol in declansarea cancerului de san. Un factor de risc reprezinta acel comportament sau trasatura care creste sansa unei persoane de a dezvolta cancer.

Factorii de risc incriminati in cancerul de san

Sexul – cancerul de san este mult mai frecvent la femeie

Varsta – riscul de a dezvolta cancer de san creste odata cu inbatranirea. 75% din cazurile de cancer la san apar dupa varsta de 50 de ani.

Istoric familial de cancer de san – orice pacienta a carei mama sau sora a fost diagnosticata cu cancer de san prezinta un risc crescut de cancer de san. Riscul este si mai mare daca ruda de gradul 1 a fost diagnosticata cu cancer de san inainte de menopauza sau a prezentat cancer de san bilateral. Riscul de cancer de san este dublu (fata de o pacienta fara istoric familial) la pacientele cu o singura ruda de gradul 1 ce a prezentat boala, dar creste de 5 ori la pacientele care au doua rude de gradul 1 cunoscute cu cancer de san. Deasemenea, pacientele care au o ruda de sex masculin de gradul 1 cu cancer de san prezinta risc crescut de cancer de san.

Istoric personal de cancer la san – orice pacienta diagnosticata si tratata de cancer la un san are un risc sporit de a dezvolta cancer de san la sanul contralateral

Prezenta altor leziuni necanceroase de san – papilomatoza, hiperplazie ductala atipica, carcinom lobular in situ

Alcoolul – femeile care consuma un pahar de acool zilnic au o crestere cu 10 % a riscului de a face cancer de san comparativ cu femeile care nu consuma alcool, in timp ce riscul creste la 30% la femeile care consuma mai mult de 2 pahare de alcool zilnic.

Purtatoarele de gena BRCA 1 /BRCA 2 – sunt gene implicate in cancerul de san cu agregare familiala (cancer de san la mame si la ficele lor)

Obezitatea si dieta bogata in calorii si grasimi – datorita cresterii nivelului de estrogen secundar cresterii cantitatii de tesut adipos din corp (sursa de hormoni estrogeni)

Tratament hormonal de lunga durata dupa instalarea menopauzei – sunt incriminate produsele hormonale ce contin progesteron. Nu constituie factori de risc: tratamentul cu estrogeni, tratamentul de scurta durata (1-2 ani ) in postmenopauza si nici tratamentele contraceptive in premenopauza.

Istoric reproductiv – studiile statistice arata ca femeile care nu au nascut si femeile care au avut prima sarcina dupa varsta de 30 ani au risc crescut de a dezvolta cancer de san. Prima menstruatie inainte de varsta de 12 ani si menopauza instalata dupa varsta de 55 ani reprezinta, de asemenea, factori de risc pentru cancerul mamar.

Prezenta acestor factori de risc nu inseamna obligatoriu evolutia spre cancer de san. Fiecare pacienta trebuie ajutata sa-si identifice factorii de risc pentru cancerul de san si mai ales, trebuie instruita asupra preventiei si diagnosticului precoce al cancerului de san. Fiecare femeie trebuie sa solicite si sa primeasca informatii despre:

  • Importanta autopalparii sanilor dupa terminarea sangerarii menstruale, in fiecare luna
  • Necesitatea unui examen clinic al sanului efectuat anual de catre medic
  • Rolul mamografiei si ecografiei in diagnosticul precoce al cancerului de san
  • Semnele de alarma pentru cancer de san: modificari de forma si volum ale sanului, modificari tegumentare, prezenta unei tumefactii la nivelulul sanului sau areolei

Medicii cu experienta in cancerul de san din Ponderas Academic Hospital ofera fiecarei femei posibilitatea efectuarii unui examen clinic al sanilor, completat de investigatii imagistice de baza (ecografie, mamografie digitala) sau avansate (RMN de san). Prin serviciile medicale furnizate de echipa de medici specialistii, fiecare pacienta poate obtine nu numai o evaluare a factorilor de risc si a starii actuale de sanatate, dar si informatii privind diagnosticul si tratamentul afectiunilor sanului.