Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Esti un magnet pentru tantari?

Esti un magnet pentru tantari?

Sigur te-ai intrebat macar o data de ce esti singurul din grupul de prieteni atacat de tantari vara, dupa o zi in care te-ai simtit bine la gratar si te-ai distrat jucand diferite sporturi in aer liber. Pur si simplu, esti una dintre acele persoane care atrag tantarii ca un magnet.

Dar ce anume face ca unele persoane sa fie mai atractive pentru tantari decat altele? In mare parte, resposabile sunt genele mostenite. Potrivit expertilor, 20% dintre oameni sunt extrem de cautati de tantari, ceea ce inseamna ca sunt predispusi la muscaturi.

Intepaturile de tantar sunt mai mult dureroase decat periculoase. Desi de obicei sunt inofensive, intepaturile de tantari pot aduce cu ele boli serioase, precum malaria, virusul West Nile si virusul Zika. De aceea, este recomandat sa te protejezi.

4 tipuri de persoane care atrag tantarii ca un magnet

Persoanele cu grupa de sange O

Grupa de sange este un factor important in atragerea tantarilor. Iar persoanele cu grupa de sange O sunt cele mai cautate si atacate de aceste insecte. Mai exact, daca ai aceasta grupa de sange ai cu 83% mai multe sanse sa fii intepat, decat persoanele cu grupele de sange A, B sau AB. La polul opus, persoanele cu grupa de sange A sunt cele mai putin vanate de tantari.

Nu se stie exact de ce persoanele cu grupa de sange O atrag mai mult tantarii, insa studiile arata ca asa se intampla. O posibila explicatie ar putea fi faptul ca femelele se bazeaza pe proteinele din sangele nostru pentru a produce oua fertile. Masculii tantari se hranesc cu nectar si nu inteapa oamenii.

Femeile gravide

Tantarii folosesc dioxidul de carbon (CO2), gazul pe care il expiram, pentru a-si gasi tintele. Si pot identifica viitoarele victime de la o distanta de 50 de metri. “Persoanele mai voluminoase, inclusiv femeile gravide, emit o cantitate mai mare de CO2 decat oamenii cu o greutate medie”, sustine dr. Sujay Dutta, din cadrul sectiei de Boli Infectioase de la Los Robles Hospital & Medical Center din Califonia, Statele Unite ale Americii. De asemenea, tantarii pot simti temperatura interna crescuta, intalnita in sarcina.

Consumatorii de alcool

Multi oameni prefera sa savureze o bere rece la un gratar in curte sau la o terasa dupa o zi de munca. Sfatul specialistilor este sa eviti pe cat posibil alcool in aer liber, deoarece consumul de alcool creste riscul de a fi intepat de tantari. Oamenii de stiinta nu stiu exact motivele pentru care tantarii sunt atrasi de alcool, insa este dovedit ca alcoolul este singura bautura care ademeneste aceste insecte.

Din pacate, nu exista niciun aliment care inlatura tantarii. Dr. Dutta sustine ca povestile conform carora usturoiul sau bananele indeparteaza tantarii sunt simple povesti.

Sportivii

Tantarii iubesc transpiratia. Sunt atrasi de produsele chimice gasite in transpiratie, asa ca fii pregatit sa fii atacat daca planuiesti sa joci tenis sau fotbal in aer liber. Poti insa sa reduci riscul de intepaturi daca in timpul activitatilor sportive bei multa apa. In acest fel, se reduce cantitatea de substante chimice din sudoare. "Daca te hidratezi corect, transpiratia va fi mai diluata", explica dr. Sujay Dutta.

Sfaturi pentru a preveni intepaturile de tantari

Desi nu-ti poti schimba grupa de sange, te poti proteja de tantari daca adopti cateva masuri simple si la indemana.

Exista numeroase produse contra tantarilor in farmacii si in supermarketuri, insa nu toate contin si cea mai buna cantitate de compusi chimici eficienti impotriva acestor insecte. Folosita inca din anul 1957, substanta activa Dietiltoluamid (DEET) continua sa fie cea mai buna alegere in a te proteja de tantari. Iar in opinia dr. Dutta, insectifugul cu o concentractie de 30% DEET este cel mai eficient in prevenirea intepaturilor de tantari.

Exista si variante naturale, bazate pe eucalipt si ulei de lamaie si care sunt la fel de eficiente ca un insectifug cu o concentratie mica DEET. Produsele contra tantarilor folosesc substanta activa DEET intr-o concentractie ce variaza intre 10% si 60%.

De asemenea, poti tine la distanta tantarii daca porti tricouri cu maneci lungi si pantaloni lungi.

Iar daca totusi esti intepat de vreun tantar, este indicat sa calmezi zona folosind apa cu fulgi de ovaz si o lotiune mentolata pe baza de calamina pentru a reduce iritarea pielii si mancarimea, concluzioneaza dr. Sujay Dutta.

Text: Mirabela Viasu, Medical Editor

Surse:
www.sharecare.com
www.webmd.com