Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Este posibil sa fiu insarcinata daca mi-a venit menstruatia?

Este posibil sa fiu insarcinata daca mi-a venit menstruatia?

NU. Nu poti avea menstruatie daca esti insarcinata. Totusi, unele femei au o sangerare vaginala in timpul sarcinii. Unele chiar mentioneaza sangerari intermitente care par ca se aseamana cu o menstruatie regulata. Insa sangerarea vaginala din timpul sarcinii nu este acelasi lucru  cu menstruatia.

Care este diferenta?

Menstruatia apare doar atunci cand nu esti insarcinata. Sub influenta anumitor hormoni, in fiecare luna, se elibereaza un ovul de la nivelul unuia dintre ovare (proces numit ovulatie). Daca ovulul este fecundat de catre spermatozoid si produsul de conceptie se implanteaza la nivelul endometrului (stratul intern al uterului), femeia devine gravida. Uterul se pregateste pentru sarcina, stratul lui intern devenind gros si bogat vascularizat. Daca nu apare sarcina, endometrul ingrosat si vascularizat, este eliminat sub forma de sange menstrual, iar apoi ciclul se reia.

Insa odata ce ovulul fecundat s-a implantat in mucoasa uterului, sub influenta hormonilor, acest strat nu se va modifica si in consecinta vei constata lipsa menstruatiei pana la sfarsitul sarcinii.

Si totusi, de ce anumite femei sangereaza in timpul sarcinii?

Cauzele sangerarii in timpul sarcinii pot fi variate, iar unele dintre ele serioase.

Uneori, o cantitate mica sau doar cateva picaturi de sange vaginal pot fi unul din primele semne de sarcina. Cunoscuta ca sangerarea de implantare, aceasta se intampla cand ovulul fertilizat se implanteaza in peretele uterului, aproximativ 10-14 zile dupa conceptie. In comparatie cu menstruatia obisnuita, acest tip de sangerare apare mai devreme, dureaza mai putin, iar sangele este in cantitate mai mica si are o culoare mai deschisa, roz. Uneori, hemoragia de implantare se poate insoti de crampe abdominale, asemanatoare celor din timpul menstruatiei.

De asemenea, poti sa sangerezi dupa un examen Papanicolau, examen vaginal sau dupa ce faci sex. Aceasta de datoreaza faptului ca in sarcina colul uterin este mult mai vascularizat.

Uneori, sangerarea poate semnifica ceva serios, cum ar fi un avort sau o sarcina ectopica, care pot fi amenintatoare de viata.

Daca observi vreo sangerare pe perioada sarcinii, suna-ti imediat medicul, chiar daca sangerarea s-a oprit. Majoritatea femeilor care prezinta o mica hemoragie in sarcina vor naste fara complicatii, insa trebuie sa fii consultata pentru a fi sigura ca s-a eliminat o cauza serioasa.