Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Menstruatie peste sarcina - cauze ale sangerarilor atunci cand esti insarcinata

menstruatie3
Menstruatia in sarcina (sau menstruatie peste sarcina) reprezinta sangerarea din timpul perioadei de graviditate care, desi nu este o menstruatie propriu-zisa, poate fi confundata cu una si poate fi sursa unor ingrijorari din partea mamicii. Exista mai multe surse posibile pentru sangerarile din timpul sarcinii si este intotdeauna important ca acestea sa fie observate si adresate medicului inca de la debut, pentru a putea exclude o patologie serioasa.

Afla, in cele ce urmeaza, ce constituie, mai exact, menstruatia in sarcina, care sunt principalele cauze ale sangerarilor din sarcina, ce semnifica acestea in functie de fiecare trimestru, precum si cand este necesar sa fie adresate medicului ginecolog.

Sangerarile in sarcina - menstruatie peste sarcina sau alte cauze?

Desi nu este o menstruatie in adevaratul sens al cuvantului, o menstruatie peste sarcina (cum este denumita popular) poate aparea, fapt ce conduce la confuzii referitoare la momentul conceptiei.

Diferenta dintre menstruatie si menstruatia peste sarcina

Pentru a intelege diferenta dintre menstruatie si menstruatia peste sarcina (cum este ea denumita) trebuie, in primul rand, definit termenul de menstruatie.

Menstruatia este un fenomen ce apare doar in lipsa graviditatii. Sub control hormonal, in fiecare luna, un ovul este eliberat de la nivelul unuia dintre ovare, proces fiziologic numit ovulatie.

In cazul in care ovulul este fecundat si produsul de conceptie este implantat la nivelul endometrului (stratul intern al uterului), sarcina se produce si, astfel, femeia este gravida. Daca ovulul nu este fecundat, endometrul ingrosat si vascularizat (in asteptarea fecundarii), este eliminat sub forma sangelui menstrual. Ulterior, ciclul se reia.

Uneori, o dereglare a ovulatiei, cu aparitia sarcinii mai aproape de o noua menstruatie, poate declansa sangerarea la data asteptata. Totusi, trebuie retinut faptul ca aceasta situatie este una rara.

Majoritatea sangerarilor din sarcina au alte cauze de declansare. Acestea trebuie monitorizate si evaluate medical, pentru a mentine siguranta sarcinii si sanatatea mamei si copilului.

Desi nu toate cauzele reprezinta un pericol iminent, este important ca posibilele afectiuni amenintatoare sa fie excluse inca de la inceputul sarcinii (sau cel putin de la debutul sangerarilor).

Menstruatia in sarcina trimestrul I

menstruatie1

Menstruatie normala in prima luna de sarcina (ciclu peste sarcina)

Ciclul menstrual din prima luna de sarcina constituie acea situatie speciala, in care ovulatia a fost dereglata si sangerarea menstruala s-a declansat in ciuda fecundarii. Prezinta caracteristici variabile, astfel ca poate consta in eliminarea unei cantitati reduse de sange menstrual cu prima zi de ciclu roz (menstruatie roz) sau eliminarea unei secretii menstruale cu tenta maro (ciclu peste sarcina culoare diferita).

Adesea, femeile se adreseaza medicului, spunand ca „am avut menstruatie normala peste sarcina”, fapt ce poate orienta diagnosticul.

Printre principalele cauze ce pot declansa sangerari vaginale in primul trimestru de sarcina se numara:

 • Infectiile produse la nivelul cervixului (colului uterin);
 • Sarcina ectopica (sarcina extrauterina) - reprezinta o cauza nedorita, dar posibila de sangerare, ce poate fi confundata cu o menstruatie peste sarcina, de caracteristici variabile (sangerare abundenta sau menstruatie inchisa la culoare si redusa cantitativ);
 • Sangerarea deciduala - apare ca urmare a unei influente hormonale asupra structurii peretelui uterin, determinand eliminarea unor fragmente de la acest nivel;
 • Avortul spontan;
 • Sangerarea de implantare – acest tip de falsa menstruatie apare la 10-14 zile de la fecundare, ca urmare a atasarii ovulului de peretele uterin;
 • Sarcina molara - aceasta cauza consta intr-o afectiune rara, ce presupune formarea unei mase anormale de celule, in locul presupusului embrion;
 • Cancerul de col uterin (cervical).

Menstruatia in sarcina trimestrele II si III

In trimestrele II si III, sarcina evolueaza si, prin urmare, modificarile de la nivelul organismului mamei nu mai sunt asa pronuntate si accelerate, precum in primul trimestru.

De asemenea, primul trimestru ofera viitoarei mamici sansa sa formeze legatura fizica si emotionala cu cel mic, precum si sa isi inteleaga mai bine propriul corp, pentru trimestrele ce urmeaza.

Chiar daca mamica s-a adaptat la noua sarcina, acest lucru nu exclude aparitia unor noi manifestari precum sangerarile din trimestrele II si III. Mai mult, sarcina si menstruatia sunt doua fenomene incompatibile simultan, mai ales daca nu este vorba despre prima luna din primul trimestru (menstruatie normala in prima luna de sarcina).

Printre cauzele posibile de sangerare in trimestrele II si III de sarcina se numara:

 • Avortul spontan - se petrece mai rar decat in primul trimestru, insa e inca posibil;
 • Placenta previa - situarea placentei intr-un punct inferior, astfel incat acopera orificiul colului uterin;
 • Placenta abruption - consta in „prabusirea” (desprinderea) placentei de peretii uterini, fapt ce se asociaza cu sangerare (simptome ciclu peste sarcina);
 • Incompetenta de col uterin - reprezinta o dilatare prematura a colului uterin, cu sangerare ocazionala;
 • Travaliul prematur - prevestit, uneori, de sangerare;
 • Diferite afectiuni ale colului uterin - infectii, inflamatii sau leziuni;
 • Ruptura uterina - consta intr-o patologie rara, amenintatoare de viata.

Sangerari in sarcina - cand sa te prezinti la medicul ginecolog

menstruatie2

O sangerare peste sarcina, indiferent de motiv sau de aparitie, reprezinta un semnal de alarma ce ar trebui adresat medicului inca de la debut. Doar medicul ginecolog poate cere informatiile medicale relevante si le poate completa cu un examen fizic ce ar putea depista cauza declansatoare.

Cat dureaza o menstruatie peste sarcina

In majoritatea cazurilor, sangerarea din timpul sarcinii, in special in primul trimestru, nu este un fenomen ingrijorator. Uneori, aceasta poate fi de scurta durata (ciclu de 2 zile suprapus sarcinii), precum si in cantitati mici, fenomen numit vaginal spotting.

In alte situatii, sangerarea poate diferi ca durata si abundenta, fapt ce ar trebui sa grabeasca vizita la medicul ginecolog. Desi afectiunile serioase se intampla rar, este esential ca acestea sa fie diagnosticate si tratate cat mai rapid.

Astfel, este util ca femeia gravida sa evalueze cantitatea de sange eliminata, aspectul, precum si cat dureaza o asa zisa menstruatie peste sarcina. In concluzie, “menstruatia” peste sarcina nu este intotdeauna un motiv de ingrijorare, dar ar trebui sa reprezinte o alerta ce grabeste vizita la medic. Siguranta sarcinii si sanatatea copilului si a mamei trebuie intotdeauna prioritizate, iar orice modificare anormala trebuie semnalata.

Bibliografie:

Menstruatia in sarcina https://kidshealth.org/en/teens/period-pregnancy.html#:~:text=After%20a%20girl%20is%20pregnant,Doctors%20call%20this%20implantation%20bleeding.
Sarcina si menstruatia https://www.healthline.com/health/pregnant/period-and-pregnant#early-pregnancy-causes
Menstruatie peste sarcina https://www.medicalnewstoday.com/articles/322598
Sangerari vaginale in sarcina https://www.marchofdimes.org/complications/bleeding-and-spotting-from-the-vagina-during-pregnancy.aspx#:~:text=have%20during%20pregnancy-,Bleeding%20and%20spotting%20from%20the%20vagina%20during%20pregnancy%20are%20common,miscarriage%20or%20other%20serious%20complications.
Cauze sangerari in sarcina https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/vaginal-bleeding/
Sangerare de implantare https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/implantation-bleeding/faq-20058257#:~:text=Implantation%20bleeding%20is%20defined%20as,the%20lining%20of%20the%20uterus.
Sangerarea in sarcina https://www.pregnancybirthbaby.org.au/bleeding-during-pregnancy
Despre sangerare in sarcina https://www.mayoclinic.org/symptoms/bleeding-during-pregnancy/basics/definition/sym-20050636