Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Electromiografia (EMG)

Articol de Dr. Ionela Codita

Electromiografia (EMG) este o procedura care evalueaza functia nervilor si a muschilor. Acest examen este indispensabil in stabilirea unui diagnostic exact in patologia sistemului nervos periferic. Electromiografia este efectuata in Ponderas Academic Hospital de catre Dr. Ionela Codita, medic primar neurolog cu competenta in electromiografie.

In ce consta examenul electromiografic (EMG)?

Examenul electromiografic este compus din doua parti. In situatii speciale, medicul poate opta doar pentru una din acestea. Ambele parti ale testului sunt bine tolerate de majoritatea pacientilor, desi produc un disconfort,  si nu au riscuri semnificative pentru starea de sanatate ulterioara.

Prima parte a procedurii este studiul conducerii nervoase – electroneurografia -  si presupune stimularea nervilor in diferite puncte pe traseul lor printr-o mica descarcare electrica. Medicul va aplica pe piele mici electrozi pentru inregistrare, de obicei la nivelul mainii si piciorului, si va aplica un mic soc electric pe piele in alta zona a membrului la care se face inregistrarea. Senzatia pe care o vei percepe poate fi sau nu dureroasa. Deoarece fiecare membru are mai multi nervi care necesita evaluare, procedura se va repeta de 3, 4 sau mai multe ori. Pe parcurs, testul se va intrerupe de cateva ori pentru a-i permite medicului sa faca calcule si masuratori.

A doua parte a procedurii este examinarea musculara cu ac - electromiografia propriu-zisa-  si se efectueaza prin introducerea unui ac foarte subtire in anumiti muschi. Acul contine un electrod microscopic care inregistreaza activitatea electrica normala sau anormala a fibrelor musculare. Acul este introdus in muschiul relaxat si miscat putin pentru a inregistra activitatea musculara in repaus, apoi medicul iti va cere sa incordezi muschiul studiat pentru a evalua muschiul in activitate. Momentul cel mai neplacut este strapungerea pielii cu acul, miscarile acului in muschi fiind mai putin percepute ca durere, cat mai mult ca o senzatie de presiune. Acul are doar rol de inregistrare, prin intermediul sau nu se administreaza socuri electrice sau injectii intramusculare.

Cat dureaza examenul EMG 

Examinarea dureaza de obicei intre 30 si 90 de minute. Timpul necesar examinarii nu poate fi determinat cu exactitate inaintea inceperii procedurii.

Ce pregatiri sunt necesare pentru examenul EMG?

Nu exista restrictii alimentare inainte sau dupa test, poti veni si pleca cu masina si iti poti continua activitatea normala in restul zilei. Nu aplica nici un produs pe piele in ziua examinarii (lotiuni, uleiuri, creme). Se recomanda ca imbracamintea sa fie lejera pentru ca frecvent este necesara examinarea unor zone precum umarul, coapsa sau spatele.

Poti lua medicamentele care iti sunt prescrise cu cateva exceptii notabile. Trebuie sa informezi medicul inainte de procedura daca iei tratament anticoagulat (Sintrom, Trombostop, Pradaxa, Apixaban, Xarelto) deoarece in aceasta situatie examenul cu ac poate duce la sangerari in interiorul muschilor sau daca urmezi tratament pentru Miastenia Gravis (Miostin sau alte medicamente). Daca ai nelamuriri in privinta compatibilitatii tratamentelor urmate cu examenul EMG, discuta cu medicul curant sau medicul care va efectua electromiografia.

Ce informatii ii sunt necesare medicului care efectueaza examenul EMG?

Prezinta-i medicului trimiterea de la medicul specialist care a recomandat examenul EMG. Daca ai mai efectuat un examen EMG anterior si rezultatele sunt disponibile, ia-le cu tine.

Anestezia si examenul EMG

Pe tot parcursul examinarii este importanta cooperarea cat mai completa a pacientului. Disconfortul provocat in timpul examinarii EMG este perceput de majoritatea pacientilor ca mic si nu justifica riscurile anestezice. Din aceste motive examenul EMG se efectueaza fara anestezie.

Dupa procedura

Dupa examenul EMG iti vei putea relua activitatea zilnica obisnuita. Poti conduce masina. Orice senzatii de disconfort in urma examinarii ar trebui sa dispara complet in 24-48 de ore. Pentru ameliorarea mai rapida, poti aplica local comprese calde si folosi antialgice usoare (Paracetamol, Algocalmin).