Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Efectele secundare ale tratamentului pentru arsurile retrosternale (pirozis): ar trebui oare sa te ingrijorezi?

Inhibitorii pompei de protoni (IPP) sunt siguri pentru majoritatea oamenilor, dar pot avea si riscuri pe care ar trebui sa le cunosti.

Ai auzit la stiri despre riscul de infectii si alte efecte secundare periculoase datorate medicamentelor pentru arsurile retrosternale (pirozis)? Oare ar trebui sa nu mai iei medicamentele prescrise de catre medicul tau?

Daca iei un medicament pentru a ameliora arsurile la stomac, poate ai discutat deja despre aceste probleme cu medicul tau. Exista mai multe tipuri de medicamente pentru arsuri, dar tipul asupra caruia ne vom opri sunt inhibitorii pompei de protoni (IPP).

Inhibitori ai pompei de protoni (IPP) disponibili – denumire generica:

  • Dexlansoprazol
  • Esomeprazol
  • Lansoprazol
  • Omeprazol (eliberare lenta si eliberare imediata)
  • Pantoprazol
  • Rabeprazol

Comparativ cu alte optiuni, IPP reprezinta tratamentul cel mai eficient pe termen lung pentru arsurile acide cauzate de refluxul gastro-esofagian. Totusi, reducerea secretiei de acid din stomac cu un IPP ar putea creste riscul de a dezvolta anumite infectii sau de a bloca absorbtia nutrientilor. Dar a fost greu de dovedit cu certitudine ca utilizarea pe termen lung a IPP ar duce la probleme de sanatate pentru majoritatea persoanelor.

Pana in prezent nu exista niciun motiv clar pentru a stopa administrarea unui IPP. „Daca ai nevoie de unul, probabil poti sa il iei in continuare”, afirma Dr. William Kormos, editor sef la Harvard Men’s Health Watch si medic primar la Spitalul General din Massachusetts, afiliat la Harvard. „Aceste medicamente au, intr-adevar, anumite riscuri, dar mai mult ca sigur acestea nu sunt probleme majore de sanatate.” 

Apararea bacteriana

Refluxul de acid determina inflamarea esofagului (esofagita). Refluxul cronic, cunoscut si sub numele de boala de reflux gastroesofagian (BRGE) poate duce la aparitia senzatiei de arsura si durere in piept. De asemenea, poate duce la modificari precanceroase ale mucoasei esofagului, o boala cunoscuta sub numele de esofagul lui Barrett (in decursul unei vieti, intre 5% si 10% din persoanele cu esofag Barrett dezvolta cancer esofagian). IPP reduc arsurile la stomac prin limitarea productiei de acid din stomac. IPP ajuta, de asemenea, la vindecarea ulcerului.

In mod ipotetic, reducerea nivelelor de acid ar putea slabi linia de aparare a stomacului impotriva microorganismelor. Un organism, atent verificat in prezent, este Clostridium difficile. Infectiile cu C. difficile duc la aparitia diareei, dar se pot complica cu inflamarea periculoasa a colonului. Cel mai frecvent afecteaza adultii varstnici internati, tratati cu antibiotice. Dar infectia cu C. difficile apare acum chiar si la persoanele care nu sunt internate in spital si a dus in ultima decada la aparitia unor boli din ce in ce mai grave. Studiile au descoperit ca persoanele care folosesc IPP sunt de 1,4 – 2.75 de ori mai predispuse la imbolnavirea cu C. difficile. IPP au fost legate si de un risc crescut de pneumonie.

Ar trebui sa te ingrijorezi? Alerteaza-ti medicul daca apare diareea apoasa grava, in special dupa administrarea de antibiotice. „Suspectam mult mai mult o persoana ca are C. difficile daca ia zilnic un IPP” afirma Dr. Kormos.

Blocant al nutrientilor?

Reducerea nivelului de acid din stomac cu IPP a fost legata de o absorbtie mai redusa a diferitilor nutrienti, inclusiv fierul, vitamina B12, magneziul si calciul. Calciul reprezinta o problema spinoasa, deoarece absorbtia redusa poate duce la slabirea oaselor si la un risc ridicat de fracturi osoase.

Ar trebui sa te ingrijorezi? Este posibil sa ai un nivel scazut de anumite vitamine si minerale fara a avea niciun efect negativ asupra sanatatii. „IPP pot afecta anumite vitamine care au nevoie de acid pentru facilitarea absorbtiei, cum este cazul vitaminei B12” afirma Dr. Kormos. „Desi efectele negative reale asupra sanatatii datorate deficientei de vitamine nu sunt obisnuite, este normal sa se monitorizeze in mod periodic nivelul vitaminei B12 din sange, la pacientii care iau de mult timp IPP”.

In ceea ce priveste deficienta de calciu, riscul de a avea oase slabite (osteoporoza) care sa duca la fracturi grave ale oaselor este, per total, scazut la barbati. „Fractura de sold la barbati prezinta un risc redus la inceput, astfel incat cresterea usoara a riscului dupa utilizarea IPP, nu modifica riscul total prea mult”, afirma Dr. Kormos.

In concluzie

Cercetatorii au legat utilizarea IPP de infectii si de deficientele nutritionale. Cu toate acestea, nu putem afirma cu siguranta ca IPP pot cauza aceste probleme, si nici cine s-ar putea imbolnavi ca rezultat al administrarii unui IPP. Dar poti evita toate acestea, daca colaborezi cu medicul tau pentru a elimina tableta zilnica pentru arsurile la stomac. „Daca refluxul a disparut acum, si daca pur si simplu nu ai incercat sa renunti la tablete, poate poti scapa de ele” afirma Dr. Kormos.

In locul unui IPP ai putea lua medicamente fara prescriptie medicala pentru a limita intensitatea unei arsuri la stomac. Medicamentele denumite blocanti H2 sunt bune pentru acest scop. Ele includ cimetidina, ranitidina, famotidina si nizatidina.

Poate anumite persoane nu ar trebui sa renunte la IPP. Printre acestea se numara cele cu ulcer, care iau si aspirina pentru protejarea inimii, sau persoanele cu esofagita Barrett. In aceste cazuri, beneficiile unui IPP depasesc in general riscurile, dar luarea unei decizii depinde de starea ta de sanatate si de factorii de risc, pe care ar trebui sa ii discuti cu un medic”.