EDU.REGINAMARIA.RO

Dureri in piept? Modul in care descrii simptomele conteaza

Dureri in piept? Modul in care descrii simptomele conteaza

Trebuie sa cunosti riscurile la care iti este expusa inima si sa reactionezi rapid la semnalele de alarma.

Placa de aterom deousa pe peretii arterelor inimii reduce aportul de sange catre inima si determina dureri temporare in piept – simptom cunoscut sub numele de angina. Un studiu publicat in JAMA Internal Medicine a descoperit ca femeile si barbatii folosesc termeni diferiti pentru a descrie angina. Barbatii se plang de „dureri in piept”, iar femeile de o „apasare”.

"Folosirea terminologiei diferite se adauga perceptiei gresite ca boala cardiaca este specifica barbatilor, afirma Dr. Catherine Kreatsoulas, cercetator pe teme legate de boala de inima si accident vascular cerebral in cadrul Harvard School of Public Health. „Pana la varsta de 55 ani, barbatii si femeile sunt predispusi in mod egal la riscul de boli cardiovasculare,” spune aceasta. „Apoi femeile ii intrec pe barbati.”

Diferente in functie de sex

Pentru a evalua diferentele in functie de sex in ceea ce priveste angina pectorala, Dr. Kreatsoulas si colegii sai au studiat termenii pe care femeile si barbatii le utilizeaza pentru a descrie durerea anginoasa. Atat femeile, cat si barbatii din studiu folosesc termeni precum „durere in piept”, „presiune”, si „apasare” . Femeile nu au experimentat alte simptome decat barbatii – uneori doar au folosit termeni diferiti pentru a descrie aceleasi simptome.

Femeile au folosit termeni precum „ apasator” sau „ zdrobitor” in loc de modul direct de exprimare „durere in piept”, pentru ca au vrut sa descrie medicului in detaliu tipul de durere cu care se confruntau. Au fost extrem de explicite si descriptive in limbaj,” afirma Dr. Kreatsoulas. Insa, adauga aceasta, „femeile chiar prezinta simptome de angina tipica.”

Ia in calcul toate posibilitatile

Un diagnostic corect al femeilor „presupune intelegerea tuturor simptomelor si cum se prezinta boala de inima la femei”, spune Dr. Paula Johnson, conferentiar universitar la Harvard Medical School.

Daca barbatii si femeile prezinta in general acelasi simptome, nu putem stii exact. Pe langa durerile comune in piep - presiune, apasare si strangere, semne mai putin frecvente includ:

 • Dificultate in respiratie
 • Oboseala
 • Slabiciune
 • Transpiratie excesiva

Daca esti expusa riscului de boala cardiaca, poti considera aceste simptome „drept un semn sa mergi la medic”, spune Dr.  Johnson.

Factori de risc pentru boala cardiaca includ:

 • Tensiune arteriala marita
 • Colesterol crescut
 • Diabet
 • Greutate in exces sau obezitate
 • Inactivitate fizica
 • Varsta (la femei, 55 sau mai mult)
 • Istoricul familial de boli cardiace
 • Fumatul

Indiferent de denumire sau descriere, este de o importanta cruciala ca femeile si medicii lor sa recunoasca disconfortul din piept. Ambii trebuie sa ia in calcul angina pectorala, indiferent cum o femeie isi descrie simptomele.

Text: www.health.harvard.edu