Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Robert Apostolescu și robotul ROSA Knee au redat mobilitatea unei paciente de 67 de ani

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Mobilitatea este esențială și la fel de importantă la orice vârstă. De fapt, a-ți păstra ușurința de a te mișca este garanția unei vieți active, care te menține în formă fizic și psihic și dă calitate vieții, indiferent de numărul anilor.


În replică, atunci când fiecare pas pe care-l faci este însoțit de dureri, când disconfortul este prezent chiar și atunci când stai și îți afectează calitatea somnului, suferința este resimțită de întregul organism. 

Dr. Robert Apostolescu, medic primar ortopedie și traumatologie la Spitalul Euroclinic, este unul dintre cei care au puterea de a rupe cercul vicios al durerii, cu toate efectele lui. Sunt peste 100 de pacienți care și-au redobândit mobilitatea, după operațiile realizate de dr. Robert Apostolescu, intervenții unde chirurgul a fost asistat de robotul ROSA (Robotic Assisted Surgery) Knee. Constanța Iftimie, în vârstă de 67 de ani, este unul dintre ei, iar cele ce urmează sunt tranziția de la durere și imobilitate, la bucuria mișcării. 
 

„Nu mă puteam deplasa sigură” 

Constanța Iftimie are 67 de ani și a fost diagnosticată cu gonartroză. Afecțiunea s-a instalat și a progresat la ambele articulații ale genunchiului. Boala a avansat rapid și a transformat orice deplasare într-un veritabil chin. „Eu locuiesc într-o casă cu curte și devenise o reală problemă să ajung până la colțul străzii, dacă voiam să merg ca să-mi cumpăr o pâine, și asta doar din cauza faptului că aveam dureri mari la genunchi. Mă cocoșam de durere, la propriu, și ajunsesem să am nevoie să fiu însoțită de cineva pentru că, a mă deplasa singură era foarte greu și, deseori, chiar imposibil”, mărturisește Constanța.

Medicii pe care i-a consultat i-au spus că are nevoie de operație, care să repare articulațiile genunchilor profund degradate. Piciorul drept era într-o stare ceva mai bună decât cel stâng, astfel că a ales să se opereze la acesta, plecând de la ideea ca operația va fi mai simplă, iar recuperarea, despre care știa că o să fie dificilă, mai ușoară. 

„Prima operație a fost, prin comparație cu cea de care am beneficiat aici, la Euroclinic, una clasică. A fost însă foarte dureroasă și traumatizantă pentru mine. Intervenția s-a realizat cu anestezie parțială, adică rahianestezie, astfel că am fost conștientă și am auzit și am văzut tot ce s-a întâmplat, ceea ce m-a marcat profund. Nu m-am simțit deloc bine. După operațea m-a durut tare și recuperarea a fost dificilă. 

Am avut nevoie de kinetoterapie, iar rezultatul final a fost cu mult sub ceea ce mă așteptam. Mobilitatea mea era în continuare foarte redusă. La o lună și jumătate de la intervenție aveam nevoie în continuare de cadru, ca să mă pot deplasa, ceea ce era foarte neplăcut pentru mine și m-a afectat sever, nu doar fizic, dar și psihic”, adaugă aceasta. 
 

„Am primit un sfat bun și l-am urmat”

La una dintre ședințele de kinetoterapie, terapeutul care o îngrijea i-a recomandat să ia în calcul o intervenție chirurgicală și la genunchiul piciorului stâng și i-a explicat că dacă va alege o procedură modernă, asistată robotic, va avea beneficii reale. Greutatea corporală se va distribui pe ambele membre, genunchiul drept, primul operat, se va reface mai bine și va putea să se miște mult mai ușor, dar cel mai important va scăpa de durerile chinuitoare. 

„A fost un sfat foarte bun și mă felicit că l-am ascultat. Pur și simplu eram într-o situația care nu mai putea continua și era clar că trebuia să trec prin această a doua operație, deși îmi era teamă, pentru că aveam experiența neplăcută a primei. Pentru cel de-al doilea genunchi, cel stâng, am decis să merg la un medic priceput și să optez neapărat pentru o intervenție robotică. Așa am ajuns la domnul doctor Robert Apostolescu, și cea mai bună dovadă că am făcut foarte bine este că am venit susținută de cadru și am plecat câteva zile mai târziu doar cu o cârjă”, povestește Constanța.
 

Ce este gonartroza și ce înseamnă precizia robotului ROSA Knee 

Gonartroza, cunoscută și sub denumirea de artroza genunchiului, este o afecțiune cronică care face parte din categoria osteoartritei. La nivel mondial peste 500 de milioane de oameni au această boală, în stadii avansate, care apare atunci când cartilajul care acoperă extremitățile oaselor din articulația genunchiului se degradează. Acest cartilaj are rolul de a permite mișcarea lină și de a absorbi șocurile în articulație. Pe măsură ce se uzează, oasele ajung să se frece direct unele de altele, ceea ce duce la durere, rigiditate și inflamație.

De cele mai multe ori, pacienții descriu durerea ca fiind accentuată de mișcare, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scărilor. Cu toate acestea, pe măsură ce boala avansează, durerea poate deveni persistentă, afectând chiar și activitățile zilnice obișnuite, inclusiv în repaus. Mușchii și țesuturile din jurul articulației sunt și ele afectate, iar cei care au această patologie devin din ce în ce mai puțin capabili să desfășoare activități fizice.

Există mai mulți factori care pot contribui la dezvoltarea gonartrozei, printre care: îmbătrânirea, greutatea corporală excesivă, predispoziția genetică, traumatismele anterioare ale genunchiului și activitățile fizice repetitive care solicită articulația. Femeile sunt mai des afectate decât bărbații. 

Diagnosticul este stabilit pe baza simptomelor descrise de pacient și prin investigații imagistice, precum radiografiile, care permit evaluarea gradului de uzură al articulației.

Tratamentul gonartrozei depinde de stadiul bolii și poate include opțiuni conservatoare, precum modificarea stilului de viață, fizioterapia, administrarea de medicamente antiinflamatoare și injectarea de acid hialuronic sau corticoizi în genunchi. În cazurile avansate, când durerea și limitarea funcțională devin greu de gestionat, pentru că articulația, practic, nu mai funcționează, este necesară intervenția chirurgicală, de protezare a genunchiului. În această situație limită s-a aflat și Constanța Iftimie, atunci când a decis să facă prima operație, într-un spital din sistemul public.

„Când a ajuns la mine, șchiopăta și acuza durerii severe. Știa că are la ambii genunchi gonartroză avansată și își dorea să scape de problema asta ca să poată avea o viață activă. A venit destul de hotărâtă să se opereze și i-am prezentat beneficiile pe care le poate avea cu varianta robotică. I-am explicat ce înseamnă ambele variante, clasic și robotic, dar și că intervenția chirurgicală de protezare a genunchiului asistată robotic nu înseamnă că robotul face operația. 

Este important ca pacienții să știe că, deși gonartroza este o afecțiune progresivă, care nu se vindecă, există soluții chirurgicale care îi pot ajuta să își redobândească și mențină calitatea vieții și să rămână activi”, spune dr. Robert Apostolescu, medic cu o experiență vastă în tratarea acestei afecțiuni, dobândită în urma perfecționării în Elveția, dar și a numeroaselor intervenții realizate. 

„Nu este niciodată prea târziu pentru această operație, cel mai vârstnic pacient pe care l-am operat, prin procedura asistată robotic, avea 85 ani și a fost un succes, iar pacientul s-a bucurat de reabilitarea articulației și de mobilitatea recâștigată”, completează dr. Apostolescu.
 

Diferența între intervenția clasică și cea robotică

Consultarea unui specialist în ortopedie este esențială pentru a evalua cea mai bună abordare de tratament, adaptată nevoilor fiecărui pacient în parte. „În intervenția clasică fiecare operație este la fel. Dar fiecare articulație este unică, are unele caracteristici care sunt doar ale pacientului, iar robotul ROSA Knee este cel care permite personalizarea intervenției la cele mai mici amănunte, astfel că poți reface articulația raportându-te la genunchiul pacientului, așa cum era înainte de apariția patologiei. Tehnologiile moderne ajută la realizarea unor intervenții de mare precizie, ceea ce asigură o recuperare mult mai rapidă. Robotul ROSA Knee, este o astfel de tehnologie de top și este disponibil și la Spitalul Euroclinic din București”, explică dr. Robert Apostolescu.

În cazul Constanței, articulația genunchiului stâng era foarte grav afectată, cartilajul era distrus, iar singura soluție a fost o proteză totală. Operația a avut loc în septembrie 2024. 

„Cu ajutorul ROSA Knee pot fi evaluate devierile genunchiului. Când o persoană face artroză, are genunchii în paranteze sau în X, apar devieri ale membrelor inferioare, iar robotul îți spune de la ce pleci. Medicul stabilește în softul robotului, o planificare detaliată a intervenției chirurgicale și ce vrea să obțină la pacientul respectiv, adică cum va fi, la final, reconstrucția articulației protezate. 

Înainte să tai, robotul îți arată, în timp real, ce efect va avea gestul tău, astfel că poți ajusta pentru ca rezultatul să fie perfect, ceea ce este un foarte mare avantaj. Robotul te ajută să tai oasele și să pregătești genunchiul pentru poziționarea componentelor protetice care formează noua articulație și poți să faci totul cu o precizie foarte mare, ceea ce are ca efect obținerea unui genunchi protezat care funcționează natural”, spune dr. Robest Apostolescu, despre ROSA Knee.

Intervenția chirurgicală cu ROSA Knee realizează cea mai completă personalizare a intervenției pentru pacient. „Nu robotul operează pacientul. Robotul este un instrument pe care chirurgul îl folosește în timpul intervenției de înlocuire a genunchiului pentru a putea poziționa cât mai precis componentele protezei. Robotul are o eroare de până într-un grad, ceea ce este foarte puțin și nu poate fi obținut într-o intervenție clasică”, a mai adăugat medicul.
 

Recuperare spectaculoasă după intervenția cu ROSA

Comparativ cu recuperarea lungă și dureroasă prin care a trecut la prima operație, realizată clasic, la intervenția robotică, Constanța a putut să calce pe piciorul abia operat cu toată greutatea. 

La final, Constanța ne-a spus că va povesti tuturor cunoscuților săi cum a fost tratată la Euroclinic și, mai ales, cât de bine se simte după intervenția asistată de ROSA. „Și am să spun tuturor ce medic bun este domnul doctor Robert Apostolescu! Când am plecat din salonul spitalului n-am mai folosit cadrul, ci cârjele. Recuperarea în cazul acestui picior a fost mai scurtă, cu durere minimă, suportabilă, semnificativ mai mică decât înainte de operație și incomparabilă cu cea de după operația clasică. Nu am avut capse la picior și operația s-a vindecat fără probleme. 

La 3 săptămâni de la operație am putut să merg pe stradă, să fac o plimbare scurtă și asta doar cu o singură cârjă,  pe care am folosit-o mai mult ca o siguranță în plus, nu neapărat de nevoie. Am fost pe cele mai bune mâini, iar domnul doctor m-a îngrijit cu blândețe, atenție și a fost mereu cu zâmbetul pe buze”, a mai adăugat fericită Constanța Iftimie.

Și așa, Constanța și-a reluat viața, de data aceasta într-o variantă cu mult mai bună. 

Consultant: dr. Robert Apostolescu, medic primar Ortopedie și Traumatologie la Spitalul Euroclinic

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.