Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Alina Voicu - Testele pentru depistarea anticorpilor COVID-19

Bun gasit tuturor! Eu sunt Monica Radulescu si suntem din nou live la Wikimedica, un concept Regina Maria - Reteaua Privata de Sanatate si vorbim despre testarile COVID-19. Ma bucur tare mult ca vorbim despre acest subiect. Sunt foarte multe intrebari: care sunt testarile, cum si cand se fac, care sunt diferentele intre testele de diagnostic si testele pentru anticorpi, la ce sa va asteptati si care sunt costurile? In urmatoarea jumatate de ora, veti primi raspunsuri la toate aceste intrebari si nu doar, de la invitata mea, doamna doctor Alina Voicu, medic primar de laborator. Buna ziua!

Buna ziua!

Sa vorbim despre diagnostic si anticorpi, da? Haideti sa le luam pe rand si sa spunem despre diagnostic: cum si cand se face testul?

In primul rand, diagnosticul se face prin teste de laborator, iar principalul test care pune diagnosticul unei infectii acute de Sars-CoV2 este Real Time PCR. El este cel care iti spune sigur daca este infectie. Merge omul sa se diagnosticheze, sa se testeze in cazul in care are o suspiciune clinica. Daca are simptomatologie, definitia de caz este deja publica. Se stie. Real Time PCR detecteaza ARN-ul viral, este sigur.

ARN-ul viral?

ARN-ul virusului. ARN-ul de virus, de Sars-CoV-2 este cel care pune diagnosticul de 100% infectie acuta. Legat de recoltare, pentru ca m-ati intrebat de recoltare, recoltarea este din nasofaringe, pe niste tampoane, niste recipiente cu un mediu transportor de virus, foarte ok. Recoltarea pentru pacientul care merge sa isi faca acest test este usor neplacuta, nu dureroasa. Recoltarea se face, in primul rand, din nasofaringe si apoi si faringian. Este usor neplacuta la nivelul nasofaringelui. Noi avem in laborator o zicala: daca ti s-a recoltat pentru ARN de Sars-CoV-2 si nu ti-au dat lacrimile, inseamna ca nu este recoltarea corecta. Deci, este usor neplacuta si iti dau lacrimile pentru ca tamponul cu care se recolteaza se introduce destul de adanc in nasofaringe pentru a lua o cantitate suficienta de material biologic pentru a fi testat. Se duce testul la laborator, se pune diagnosticul, se testeaza Real Time PCR. Dureaza trei zile lucratoare pana avem rezultatul. In cazul unui rezultat pozitiv la testarea ARN, laboratorul este obligat sa anunte DSP-ul, de acolo DSP-ul preluand toata activitatea. In cazul unui test negativ, pacientul este fericit, nu are infectie acuta si isi vede de treaba in continuare pana la urmatoarea testare.

Pot fi si rezultate fals negative?

Sunt foarte slabe sansele ca la un Real Time PCR sa existe rezultate fals pozitive sau fals negative. Avem, in schimb, rezultat neconcludent. Ni s-a intamplat sa avem rezultate neconcludente si acele teste au fost repetate, rezultatul la a doua testare fiind pozitiv sau negativ.

Ce acuratete are acest test?

Are o acuratete de 98%. Detecteaza, practic, materialul genetic al virusului.

Spuneati mai devreme ca se face momentul in care cineva are simptomatologia virusului, da? Dar se poate face acest test daca am intrat in contact cu cineva infectat? Daca da, cand ar trebui sa mergem?

Putem sa facem si chiar este recomandat in contextul actual al pandemiei sa facem testul daca am intrat in contact direct cu o persoana confirmata. Definitia unui contact direct este deja facuta publica. Stie toata lumea ce inseamna un contact apropiat cu o persoana confirmata pozitiv. Protocoalele in vigoare spun ca ar trebui sa ne testam dupa sase zile de la contactul direct apropiat cu o persoana confirmata pozitiv. ARN-ul viral deja din a treia zi de la momentul infectant este detectabil. Deci, ca o mica concluzie, dupa 4-5 zile de la contactul direct cu un caz confirmat pozitiv, putem sa ne testam.

Ce valabilitate are?

Valabilitatea este de moment. Te-ai testat astazi, astazi esti ok. Nu ai infectie acuta, dar in momentul in care ai plecat din centrul de recoltare, unde ti s-a recoltat pentru Real Time PCR, te-ai dus intr-un loc aglomerat fara sa ai masurile de protectie necesare, este foarte posibil sa contractezi virusul.

Deci foarte important de retinut este ca nu protejeaza faptul ca a iesit testul negativ.

Absolut deloc. Iti faci o testare pentru a depista o boala acuta, o infectie acuta in acel moment in care te duci sa testezi. Responsabilitatea iti apartine intru totul: in momentul in care ai plecat din centrul de recoltare, sa iti iei toate masurile de protectie care sunt atat de bine cunoscute acum.
As vrea sa mai vorbim si despre urmatorul subiect: sunt foarte multi oameni care vor sa plece in vacante. Ce ar trebui sa faca? Ar trebui sa vina sa isi faca acest test?
Ar putea sa isi faca acest test pentru a sti in momentul in care pleaca in vacanta daca sunt in regula, daca sunt pozitivi sau negativi. Nu putem vorbi de o valabilitate a Real Time PCR-ului. Nu exista asa ceva. Isi fac testul, daca sunt ok si isi fac testul astazi si stau cuminti acasa si respecta toate masurile de protectie si nu merg in colectivitate fara masca si pastreaza distanta specificata, atunci este ok, pleaca peste doua zile in concediu, sunt safe. Mai departe, asta doar daca ne referim la faptul ca ar dori sa plece peste granita si sa fie OK in momentul in care au plecat.

Cat costa acest test?

Testarea costa 390 lei la noi in retea.

Se poate face in orice clinica?

Se poate face in orice punct de recoltare Regina Maria. Rezultatul vine, exact asa cum am spus, dupa 72 de ore, deci trei zile lucratoare si are rezultatul.

O sa va citesc o intrebare. Doamna Anda Andrei intreaba: daca am febra mica 37,5, 38,7 cam de sapte zile si nu ma doare nimic, nu sunt racita, doar am somnolenta. Este o infectie? Putem vorbi de o infectie?

Nu am putea sa spunem acum daca putem vorbi de o infectie. Indicat ar fi ca doamna sa ia putin legatura cu medicul de familie si daca exista cea mai mica suspiciune sa mearga sa se testeze.

O alta intrebare: doamna Nela Tiganus intreaba daca nu se poate face aceasta analiza din sange?

Detectia ARN-ului nu se poate face din sange. Momentan se face strict din secretii nazofaringiene. Este foarte important sa mentionam: se face din secretii nazofaringiene pentru ca locul de captare a virusului este respirator. Virusul nu este un virus care se transmite prin sange. Este un virus respirator, care se gaseste cantonat la nivelul nazofaringelui. De aceea, materialul biologic adecvat este la nivelul nazofaringelui.

Care este specificitatea testarii RT-PCR bazata pe anticorp? Dar al celui bazat pe antigene? Dar al testarii rapide? Cum explicati faptul ca la persoane care stau in aceeasi casa, fara distantare fizica, unul iese, celalalt pozitiv?,  intreaba doamna Mihutiu Simona.

Haideti sa o luam pe rand. Specificitatea, am spus, are ARN-ul de 98%. Sunt mai multe categorii de anticorpi care vor fi detectati. In momentul de fata, specificitatea testelor de anticorpi de care noi dispunem in reteaua Regina Maria este undeva intre 95 si 98 %. Totusi, trebuie sa tinem cont de faptul ca este prima generatie de anticorpi prezenta si disponibila pentru a fi testata. Cu siguranta, in viitor, o sa apara alte generatii care vor fi ca specificitate poate ca pana aproape de 99%.

Inainte de a merge mai departe si de a vorbi despre anticorpi si despre tipurile de anticorpi, ar mai fi o intrebare: este adevarat ca persoanele cu anumite grupe de sange fac o forma mai usoara a bolii sau este doar un mit?

Este o poveste frumoasa. Nu avem date suficiente in momentul acesta sa spunem. Exista niste studii facute undeva prin 2003 legate de alte tulpini de coronavirus, nu despre tulpina Covid-19, iar in urma acelor studii facute s-a constatat ca un procent mai mare din populatia infectata era populatia care apartinea grupei de sange A. Analogia cumva, daca ar vrea sa se faca o analogie, numai ca nu este corecta si nu este bazata pe dovezi stiintifice. Cu siguranta, cu cat o sa treaca timpul si o sa studiem mai mult acest virus, o sa ne dam seama daca putem spune ca exista o prevalenta la persoanele cu grupa A mai mare decat la cele cu celelalte grupe de sange.

Va mai citesc o intrebare: exista acum posibilitatea de a primi rezultatul la testarea Covid in maximum doua ore? Intreb fiindca urmeaza sa nasca peste putin timp la Regina Maria si ma ingrijoreaza termenul dat initial la testarea care se facea gravidelor pana acum.

Exista posibilitatea de a testa rapid. Nu este vorba de o testare rapida pe care o cunoaste toata lumea, testele rapide care circulau pana acum. Este Real Time-PCR, este recenta testare rapida. Da. Exista aceasta posibilitate. Dureaza undeva cam trei ore, in functie de context si in functie de ce este in lucru in momentul in care se recolteaza.
I-am raspuns doamnei. Mergem mai departe. Spunem ca o sa vorbim noi si despre testele anticorpi,  care nu ajuta la punerea diagnosticului, dar sunt importante. De ce?
Da. Sunt foarte importante. In primul rand, anticorpii ca si definitie a anticorpilor in imunologie, sunt niste molecule care te apara de un virus si care apar in urma unui contact cu virusul. Acum, virusul acesta fiind asa de nou si inca pe departe de a fi elucidat, exista varianta de a testa anticorpii de tip IgM si I.G. si s-au dezvoltat teste de anticorpi neutralizanti IgG impotriva Sars-CoV2.  Sunt poate cei mai importanti anticorpi pe care ar trebui sa ii testam, anticorpii neutralizanti fiind anticorpii care ne arata daca suntem protejati de o infectie, de o reinfectie. Sunt anticorpi indreptati impotriva proteinelor suprafetei virale, iar proteinele suprafetei virale sunt proteinele care, practic, fac ca virusul se ataseze de celula umana si sa fuzioneze in celula umana. Deci, in momentul in care noi ne testam anticorpii neutralizanti de tip IgG si avem un titru mare si il vedem ca este mare, putem spune ca, pentru o perioada, din nou, nu stim care este acea perioada - o luna, doua, trei, sase, nu putem sa stim, nu se stie inca pe cat timp avem imunitate, suntem protejati. Suntem protejati de o reinfectie. Am trecut prin boala si ne protejeaza de o reinfectie, deci anticorpii neutralizanti daca ii detectam. Exista si varianta de a face anticorpi IgM si IgG. Anticorpii IgM si IgG, acest pachet pe care il avem si noi disponibil, ne detecteaza, ne spune fie daca suntem intr-o faza acuta a bolii, daca devin detectabili anticorpii IgM sau daca am luat contact cu boala fara a putea sti sigur ca am trecut de ea. Vorbesc de anticorpii din acest pachet IgM si IgG.

Care este diferenta intre cei doi anticorpi?

Anticorpii IgM, in imunologia clasica, sunt anticorpii care apar in momentul in care organismul ia contact cu boala si sunt primii anticorpi care se dezvolta. Sunt anticorpii care apar in faza acuta a unei boli. Anticorpii IgG sunt anticorpii care apar in momentul in care boala se vindeca. Dispar anticorpii de faza acuta, anticorpii IgM, si apar anticorpii IgG, care se considera ca sunt protectori pentru toate tipurile de virusuri. In particular, despre acest virus nu putem sa stim foarte multe in acest moment. Deci daca cineva va merge si isi va face aceasta testare de anticorpi IgM si IgG, nu neutralizanti, ci pachetul de anticorpi IgM si IgG si va avea pacientul de anticorpi IgG pozitivi, spre exemplu, atunci urmatorul pas este sa confirme prin Real Time PCR, sa detecteze ARN-ul pentru ca I.G. apare in faza acuta a bolii. Studiile actuale spun ca anticorpii de tipul IgM ar aparea undeva intre 5 si 7 zile de la momentul infectant. Anticorpii de IgG ar aparea undeva pe la 7-12 zile de la momentul infectant. Exista un numar de zile in care ei merg in paralel, atat IgM, cat si IgG. Aici exista foarte multe controverse si sunt foarte multe studii. In mod normal, in imunologie, anticorpii IgM si IgG nu merg in paralel . Apare IgM, merge in platou, descreste, apare IgG, pentru ca IgG este protector. In momentul de fata, sunt studii care spun ca merg in paralel, sunt studii care spun ca IgG ar aparea dupa IgM. Nu stim. Nu avem o informatie 100% sigura. Sigur este ca, daca un om merge si isi face anticorpi Igm+IgG de COVID si va avea anticorpii IgM pozitivi, cu siguranta va trebui sa isi faca o confirmare prin Real Time PCR, iar daca va avea anticorpii de tip IgG pozitivi, inseamna ca omul ori este intr-o faza de final a infectiei, ori a trecut de infectie si ar trebui sa isi faca anticorpii neutralizanti sa vada daca este protejat, daca are un titlu protector.

Revenind la anticorpii IgG si IgM. Cand ar trebui facuta si cum se face recoltarea? Daca difera de recoltarea de la PCR.

Sigur. Anticorpii sunt niste metode care se fac serologic, din sange. Adica omul merge si o sa aiba o mica intepatura dureroasa sau nu in functie de cum percepe fiecare si se testeaza din sange, din ser, atat anticorpii neutralizanti, cat si cei IgM si IgG.

De aici si numele de teste serologice, da?

Exact. De aici numele de teste serologice. Se fac din sange. 

Mai era o intrebare: daca rezultatul este pozitiv si spuneati dumneavoastra ca ar trebui ca persoana respectiva sa isi faca testul de diagnostic, ar trebui sa se faca o ancheta epidemiologica, daca persoana respectiva a intrat in contact cu alte persoane? Ar trebui sa anunte?

Daca are IgM pozitiv si isi face ARN-ul. Daca ARN-ul iese pozitiv, atunci noi suntem obligati sa anuntam DSP-ul si DSP-ul sa se ocupe de ancheta epidemiologica. Altfel, noi, laboratorul, nu putem sa facem ancheta epidemiologica. Poate doar persoana care si-a recoltat sa faca singura o ancheta epidemiologica si sa anunte cumva oamenii cu care a intrat in contact, dar asta este treaba DSP-ului sa faca in momentul in care avem un caz confirmat pozitiv. Repet, doar prin detectie de ARN.

Recomandari inainte de testare, de recoltare? Este la fel ca la analizele de sange?


Se face la fel ca la analizele de sange, numai ca, in acest caz, reactia este de detectie a unor anticorpi. Este o reactie antigen-anticorp, care nu este influentata de anumite conditii. Cu siguranta, nu trebuie sa ,nu stiu, sa vii imediat dupa ce ai fost si ai mancat doua saorma. Cu siguranta, serul acela va fi un pic alterat. Va fi un pic lipemic si poate exista o interferenta. Cel mai sigur este sa se respecte conditiile preanalitice de la orice tip de analize de sange.

Rezultatul? In cat timp vine?

Rezultatul vine in trei zile lucratoare. La noi in retea, nu lucram in weekend anticorpii. Din acest motiv spun trei zile lucratoare. Daca spun 72 de ore, este interpretabil si weekendul.

Acest rezultat ne asigura ca suntem protejati impotriva unei noi infectii pentru ca am primit aceasta intrebare?

Nimic nu ne asigura ca suntem protejati. Ne asigura, intr-adevar, anticorpii neutralizanti de tip IgG, petru o perioada. Repet, nu pot sa va spun ca este de o luna, doua, trei, sase luni, dar avem o protectie. O perioada.

Sa vorbim si despre cum se recolteaza ei.

Aceeasi intepatura. Se fac tot din ser. Acelasi lucru ca si pachetul de anticorpi IgM si IgG.

Rzultatele in cat timp apar?

Pentru toate tipurile de anticorpi, toate pachetele pe care le avem disponibile, rezultatele vin in trei zile lucratoare.

Cat de sigur este acest test?

Specificitatea la toate tipurile pe care le avem de anticorpi variaza intre 95, 96, 98%, dar exact asa cum am spus si la inceputul live-ului, trebuie sa tinem cont de faptul ca suntem la inceput cu testarea asta. Sunt primele teste de anticorpi aparute, dezvoltate de producatori. Au o specificitate si o sensibilitate foarte buna, dar, cu siguranta, cele ulterioare vor fi mult mai specifice. Exista, intr-adevar, interferente. Exista, in general interferente cu virusurile respiratorii, cu virusul influenta, virusul gripal, cu citomegalovirusurile. Exista astfel de interferente. De aceea, titrurile obtinute la o testare sunt destul de importante. Un titru obtinut undeva la limita borderline a laboratorului, adica foarte aproape de limita pe care laboratorul o spune ca este negativ sau pozitiv. Atunci trebuie sa ne gandim si sa mai facem o retestare pentru ca mai mult ca sigur sunt niste interferente. Un titru mare, ma refer la titlul de valoarea sutelor, este cu siguranta real si, daca ati merge si v-ati face niste anticorpi neutralizanti IgG si ati avea un titru de 200, cu siguranta sunt anticorpi neutralizanti SARS-CoV2 si cu siguranta va protejeaza o perioada. La un titru aproape de limita de detectie a analizorului, ar trebui sa mergem sa mai facem testul.

Sa spuneti, va rog, si de costuri.

Anticorpii neutralizanti sunt 200 de lei si, la fel, oamenii pot sa mearga in orice punct de recoltare Regina Maria si sa recolteze. Daca facem doar anticorpi de tip IgG, sunt 150, iar pachetul IgM, IgG este 280.

Toate aceste informatii sunt si pe site.

Cu siguranta le gaseste toata lumea pe site.

Va citesc o intrebare. Doamna Micutiu Simona, care intrebase si mai devreme: cum se explica faptul ca doua persoane care stau in aceeasi casa, o persoana este pozitiva si cealalta negativa? Cum explicati aceasta situatie?

Una dintre posibilele explicatii ar fi momentul de testare a celor doua persoane. Cu siguranta, poate ca fiind in aceeasi familie, s-au dus si s-au testat ambele persoane o data. Dar cel mai important este momentul in care fiecare dintre ele a intrat in contact cu virusul. Momentul infectant. Una dintre persoane, cea la care a iesit pozitiv, poate a luat de la cealalta persoana. O persoana a intrat in contact cu un confirmat pozitiv si s-a dus peste o perioada si s-a testat. Nu stiu despre ce testare vorbeste: anticorpi sau PCR.

PCR, cred. Intrebarea era utilitatea testarii bazate pe anticorpi, dar a celei bazate pe antigene si a testarii rapide.

PCR-ul detecteaza ARN-ul viral, deci nu nu anticorpi sau antigen, ARN-ul de virus. ARN-ul viral poate ca la o persoana o sa iasa nedetectabil pentru ca persoanei respective fie nu i s-a recoltat cum trebuie, asa cum spuneam mai devreme, trebuie sa iti dea lacrimile obligatoriu si s-a luat o cantitate mai mica de material biologic si nu a putut sa detecteze analizorul numarul de copii virale suficient pentru ca sa poata sa incadreze la pozitiv sau negativ. Sau poate ca s-a dus si s-a testat intr-un moment in care ARN-ul viral nu mai este detectabil. ARN-ul viral nu ramane nedetectabil indefinit. Ramane detectabil o perioada destul de scurta din momentul infectant. Daca te-ai testat dupa ce ARN-ul viral incepe sa scada numarul de copii virale si sa dispara, atunci cu siguranta va iesi nedetectabil. Cealalta persoana care a iesit pozitiva, poate ca momentul infectant a fost mai tarziu decat la persoana care a iesit negativa. Cam aici pot oscila lucrurile si, din acest motiv, unii pot fi pozitivi si unii pot fi negativi. Este foarte greu in momentul actual sa putem spune clar momentul infectant. Doar daca stii sigur ca te-ai intalnit si ai stat in contact apropiat cu o persoana confirmata pozitiv. Din pacate sau, nu stiu, din fericire, nu stiu cum sa interpretam, conform statisticilor, 80% din persoane sunt asimptomatice in momentul de fata. Va dati seama, pe langa o persoana asimptomatica, care este pozitiva, dar nu va sti pentru ca nu se va testa, putem sa trecem in orice moment al zilei. Daca nu purtam masca si daca nu mentinem distantarea sociala si daca nu incercam sa evitam aglomerarile, riscurile exista si il putem lua in orice moment.

Asa este. O alta intrebare a dumneaei: ce probleme legate de tehnica apar la testarile pacientilor infectati pe parcurs pentru surprinderea negativarii?

Nu cred ca inteleg sensul intrebarii. Probleme legate de tehnica?

Da, care apar la testarile pacientilor infectati. Poate o rugam pe doamna sa ne spuna exact la ce  anume se refera.

Probleme legate de tehnica...tehnica este foarte sigura si nu stiu la ce s-ar putea referi. Poate probleme legate de specificitatea testelor sau poate ne spune doamna exact la ce a vrut sa se refere.

O alta intrebare: daca mama a fost pozitiv confirmata, este posibil copilul sa nu ia boala si sa nu iasa anticorpii?

Bineinteles. Este posibil, copilul sa nu ia boala, sa nu iasa anticorpii, da. Discutia cu anticorpii este destul de sensibila pentru ca depinde foarte mult unde mergi sa ii testezi pentru ca toate laboratoarele care fac testele de anticorpi sunt obligate sa scrie metoda, sunt obligate sa scrie limita minima de detectie, sunt obligate sa puna unitatile de masura, sensibilitatea testului. Toate lucrurile acestea ar trebui sa fie pe buletin pentru ca sunt atat de sensibile lucrurile legate de testarile de anticorpi in acest moment, de toata povestea cu pandemia, incat omul trebuie sa stie sigur si sa aiba o siguranta de 100% ca momentul in care isi face un test de anticorpi, exista o siguranta ca este ok testul, ca are acolo scris in buletin si metoda si limita de detectie si unitate de masura si o interpretare corecta.

Poate sa difere de la un laborator la altul?

Sigur. Fiecare laborator isi alege propriile kituri prin care testeaza anticorpii si fiecare furnizor de astfel de teste are o anumita sensibilitate a testului peste care pot fi detectabili anticorpii sau nu, are o anumita limita de la care lucrurile pot sa interfereze. Are o sensibilitate testul. Laboratorul are o anumita metoda prin care face testul: sunt metodele clasice imunologice, sunt metode de chemiluminescenta, de electroiluminiscenta specificate. Noi avem foarte frumos specificat in buletin. Omul poate sa vada foarte clar prin ce metode i s-a detectat.

Doamna de mai devreme cu copilul spune ca rezultatul a fost 0,01.

Da, dar depinde de limita laboratorului, depinde de care este valoarea de referinta a laboratorului unde a fost testat. Pentru ca noi, spre exemplu, la anticorpii IgG si IgM avem 0,9. Depinde, asa cum am spus, de metoda. Pe buletinul de analiza, cu siguranta, la metodele, la intervalul de referinta este notat intervalul, adica la ce limita.

Ati spus ca 80% dintre persoanele infectate sunt asimptomatice. Ar trebui sa mergem sa ne facem testele?

Cu siguranta nu. Daca nu ai o simptomatologie, nu vad de ce te duce. Sau poti sa mergi daca ai simptome, poti sa mergi daca, tu fiind in regula, fiind asimptomatic, intri in contact cu o persoana pozitiva. Cam astea sunt momentele sau contextul in care poti sa mergi sa iti faci testul. Majoritatea asimptomaticilor nu stiu ca au boala. Nu stiu ca sunt pozitivi si probabil ca nu vor sti niciodata daca nu li se va ridica un semn de intrebare sau o suspiciune sa mearga sa isi faca macar anticorpii. Vor trece fara sa stie si, la un moment dat, daca se vor testa, vor vedea ca au anticorpi.

Dar anticorpii ar fi bine sa mergem sa ii testam?

Da. Anticorpii ar fi indicat sa mergem sa ii facem, mai ales daca avem o suspiciune. Poate, nu stiu, ne gandim: poate am vazut, poate mi s a parut ca am fost racit sau mi s-a parut ca am avut niste simptome asemanatoare. Plaja de simptome este atat de vasta. Nu tine doar de simptomele de la nivel respirator. Au fost simptome digestive, au fost foarte multe simptome. Sunt peste tot, adica toata lumea stie care ar fi simptomatologia. Este destul de inselator virusul si, da,  daca consideram ca poate la un moment dat am trecut print- o perioada in care am fi avut simptomele descrise de autoritati, am putea sa mergem sa ne facem o testare de anticorpi si in principal anticorpi neutralizanti.

In regula. O sa va citesc o alta intrebare: domnul Manolescu Cristian spune ca a intrat in contact cu o persoana pozitiva foarte putin, il doare foarte tare spatele si are temperatura 36,8, 37,5.

Ce inseamna contact putin, trebuie definit. Toate definitiile de caz sunt foarte clar specificate in acest moment pe site-ul Ministerului Sanatatii si pe toate site-urile avizate. Daca domnul a purtat masca si a stat in contact la mai putin de doi metri si mai putin de 15 minute, sunt foarte slabe sanse sa isi faca vreo problema ca ar fi reusit sa ia ceva. Ce inseamna putin si este foarte important ca si celalalt om,  cealalta persoana, mai ales daca este confirmata pozitiv, sa poarte masca. Intr-adevar, la contactele intre o persoana confirmata pozitiv care poarta masca si o persoana care nu isi stie statusul imun, care poarta masca s-a dovedit ca riscul de transmitere este foarte mic. Deci, in aceste cazuri, masca, intr-adevar, te salveaza. Deci nu sunt mituri. Nu este o teorie a conspiratiei. Sunt fapte reale din lumea medicala. Masca este foarte buna.
Foarte important de retinut de aici: sa purtam masca si sa pastram distantarea sociala.

Spune doamna de mai devreme ca un alt medic de laborator spunea ca sunt probleme legate de interpretarea rezultatelor, legate tot de specificitatea scazuta, cu sensibilitate crescuta, cu rezultate care se mentin mult timp pozitive, detectandu-se, mai degraba, fragmente mici, reziduale, dezinfectante.

Depinde foarte mult de tehnica utilizata. Exista si aceasta varianta. Numai ca, in momentul de fata, sunt atat de multe lucruri pe picior de a fi descoperite, incat putem spune doar lucruri de care suntem 100% siguri in acest moment. Este foarte save sa iti faci ARN-ul. Noi nu am avut cazuri de false pozitivitati sau cu particule de ARN remanant. Putem sa avem doar cazuri concludente care pot fi repetate. Intr-adevar, exista si aceasta posibilitate. Depinde foarte mult de kitul pe care il ai. Despre asta vorbeste doamna, despre specificitatea si sensibilitatea kitului pe care il ai. Toate lucrurile acestea sunt trecute pe buletinul de analize si este foarte important pentru pacient sa stie chestia asta pentru ca poate sa mearga cu un buletin de analiza cu un rezultat la ARN de Covid la un medic infectionist, la un medic de specialitate, care se ocupa in mod direct de acest lucru si poate acel medic sa isi dea seama de specificitatea, sensibilitatea testului si sa citeasca toate comentariile aferente testului respectiv.

O alta intrebare: specialistii spuneau prin luna martie, aprilie ca virusul nu mai este atat de puternic si activ vara la temperaturi mari. Totusi, de ce incepem sa avem mai multe cazuri ca in primavara?

Incepem sa avem mai multe cazuri pentru ca facem mai multe teste, in primul rand. Incepem sa avem mai multe cazuri pentru ca ne-am relaxat si pentru ca nu mai pastram masurile: nu mai purtam masca, nu mai stam la distanta, dar cel mai important este ca facem mai multe teste pentru ca, in momentul in care a venit pandemia, in momentul in care ne-a luat pe nepregatite pe sus pe toti si a trebuit sa ne adaptam din mers unei situatii cu care nu ne-am confruntat niciunul, niciodata, numarul de teste disponibile era destul de scazut. Nu se faceau in foarte multe locuri. Pot sa spun ca noi am facut de la inceput testare de ARN si am lucrat foarte mult cu autoritatile si lucram foarte mult pentru DSP ca sa suplimentam ce nu puteau sa faca Spitalul Matei Bals si celelalte spitale COVID. De asta avem mai multe cazuri si o sa avem. Intr-adevar, se spunea ca virusul la o temperatura ridicata o sa dispara. Nu a disparut. Asa se spune. Numai ca de la inceput, din luna martie pana acum, au fost atat de multe teorii si ne-am updatat tot timpul. De la o zi la alta apar informatii noi. Se studiaza foarte mult acest virus si incercam si noi sa le luam si sa ni le insusim pe masura ce le gasim si sa le punem in practica. Cred ca, desi ne e greu in perioada asta de 35-37 de grade sa stam cu masca, cred ca este singurul mijloc prin care ne putem apara cat de cat cat, cat putem sa facem noi.

Ca o concluzie a acestei discutii, cu ce ar trebui sa ramana cei care cei care ne urmaresc? Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le retina dupa acest live?

Cred ca, in primul rand, lumea ar trebui sa fie responsabila. Dupa parerea mea, este cel mai important. Sa fim responsabili toti. Ne e greu. Stiu. Vrem sa iesim la terasa, vrem sa mergem la mare, vrem sa petrecem, vrem sa fim multi, dar, din pacate, virusul nu pleaca nicaieri, nu pleaca in vacanta si ar trebui sa fim responsabili si sa pastram masurile minime de protectie cu care am tot fost invatati din luna martie pana acum. Cu ce trebuie sa ramana? Exista teste foarte bune. Dispunem de ele. Pot sa se testeze. Sunt foarte buni si foarte eficienti anticorpii neutralizatanti. Este ideal de a fi detectati pentru persoanele care vor sa doneze plasma imunizata. Sunt foarte buni. Se testeaza persoanele. Vad ca au acesti anticorpi protectori care ii protejeaza de o reinfectie cu virusul.

Si care pot fi tratament pentru alti pacienti.

Exact. Pot fi tratament pentru alti pacienti in stari moderat-grave.  Deci sunt buni anticorpii neutralizanti. Si-au dovedit eficienta. Exista o protectie pe care ne-o ofera acesti anticorpi neutralizanti. Intr-adevar, nu putem sa spunem pentru cat, dar ei ne protejeaza. Putem sa il refacem peste inca 3-4 luni, sa stim ca inca mai avem sau ne-crescut titrul, ne-a scazut titrul. Alta concluzie. Nu stiu. Exista teste momentan foarte ok. Cu siguranta, cele care or sa apara de acum incolo vor fi mult mai bune, mult mai specifice si mult mai sensibile. O sa fie in viitor, probabil, ca o testare echivalenta celorlalte virusuri respiratorii pe care le avem si le testam. Momentan, ce avem este bun, este safe in limitele de 95-98%  sensibilitate. Cred ca cel mai important este sa fim responsabili.

Asadar, testarea anticorpilor neutralizanti, responsabilitate in primul rand. Multumim tare mult pentru ca ati raspuns la toate aceste intrebari. Le multumim si celor care ne-au urmarit si ne-au trimis intrebarile lor. Ne revedem curand, aici, la Wikimedia. Aveti grija de voi si multa sanatate! O zi buna!
La revedere.