Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dieta şi regimul de viaţă după gastric banding

După operaţie, aveţi nevoie de o nouă dietă. Aceasta trebuie discutată în detaliu cu chirurgul şi/sau dieteticianul dvs. Ei vă pot ajuta să va obişnuiti cu schimbarile pe care trebuie să le faceţi în stilul de viaţă şi în comportamentul alimentar.

N.B. Urmatoarele informatii au caracter general. Chirurgul vă va oferi  instrucţiuni specifice pe care trebuie să le urmaţi!

Este foarte important să respectaţi regimul alimentar imediat postoperator. Aceasta pentru a ajuta noua structură a stomacului să se vindece complet şi în poziţia corectă. Aceasta poate dura o lună sau mai mult. Este important, mai ales în primele saptamâni postoperator, să nu alungiţi mica punga de stomac de deasupra inelului. Vărsăturile pot face acest lucru, deci trebuie evitate pentru că vărsătura creşte riscul ca o parte din stomac să alunece în sus prin inel.

Primele zile postoperator

Imediat postoperator puteţi lua o gură de apă sau un suge un cub de gheaţă. Nu ar trebui să beţi mai mult de atât.

În prima zi postoperator puteti consuma mai multe fluide, dar în cantitati foarte mici, puţin câte putin; pentru a preveni greaţa şi vărsătura, nu beţi prea mult.

Primele 1-4 săptămâni

Urmatoarele băuturi şi alimente uşoare sunt recomandate în saptamânile 1-4 postoperator : supă strecurată (fără legume, fără carne sau grăsimi), iaurt şi lapte degresat, piureuri, sucuri de fructe sau piureuri de fructe. O data cu trecerea timpului,  veti trece la alimente solide la recomandarea chirurgului/dieteticianului dvs.
În primele săptămâni, este permis să consumaţi alimente care vor fi interzise mai târziu, deoarece conţin multe calorii. Aceasta pentru că în primele saptamâni este mai important să-i permiteţi stomacului să se adapteze la sistemul LAP-BAND, decât să scădeţi în grutate.

Săptămânile 4-6

În acest interval puteţi servi supe nestrecurate şi alimente semisolide. Aceasta vă va ajuta să treceţi treptat şi la alimente solide. Anumite alimente cum ar fi pâinea, carnea roşie şi orezul vă pot crea neplăceri. E mai bine să mâncati alimente uşor digerabile: carne alba “slaba”(pui, viţel) şi peşte.

Mestecaţi bine mâncarea. Dacă aveţi proteză dentară, porţionaţi alimentele în bucăţele mici şi mestecaţi-o îndelung. Dacă nu urmaţi aceste sfaturi pot să apară vărsături, iritaţie gastrică, balonare, şi în plus, stomacul se poate obstrua. Dacă apar probleme la alimentele solide, reluaţi dieta lichidiană anterioară, adaugând ulterior treptat şi alimentele solide.

N.B. Cereţi întotdeauna sfatul medicului/dieteticianului dvs. dac apar astfel de probleme.

Calibrarea inelului

Specific sistemului LAP-BAND este posibilitatea ajustării inelului care permite chirurgului să stabilească nivelul de restricţie alimentară potrivit situaţiei dvs.

În momentul montării, chirurgul va lăsa inelul gol sau parţial umplut, pentru a vă permite acomodarea cu el şi pentru a uşura procesul de vindecare chirurgicală în primele săptămâni postoperator.

Primele săptămâni reprezintă o perioadă critică. Trebuie să evitaţi vărsăturile şi punerea în tensiune a pungii gastrice de deasupra inelului. Prima calibrare se face de obicei la 4-6 săptămâni postoperator. Chirurgul va decide împreună cu dvs. când este momentul potrivit pentru calibrare având în vedere:

  • scaderea ponderală
  • cantitatea de alimente pe care o puteţi mânca fără disconfort
  • efortul fizic zilnic
  • cât lichid este deja în inel.

Pentru calibrare, chirurgul injectează ser fiziologic în rezervorul plasat sub piele. Inelul poate fi ajustat şi în sens invers: extrăgând ser fiziologic din rezervor. Aceasta se face cu un ac fin special. Veţi simţi o înţepătură (asemanatoare unei injecţii).

Calibrarea se face în spital, în serviciul de radiologie, sub control fluoroscopic. Înainte şi după calibrare, se efectuează radiografii de control pentru a evalua mărimea pungii gastrice şi a deschiderii ei, ceea ce înseamnă că veţi bea o substanţă, radioopacă. Ca sa obtineţi rezultate optime ar putea fi necesare mai multe calibrări deoarece cantitatea de lichid necesară unei dimensiuni ideale a inelului este unică pentru fiecare persoana – dimensiunea ideală este cea care vă permite să aveţi o scădere ponderală gradată.

Nu vă grabiţi şi acceptaţi o scădere ponderală treptată! Pentru a funcţiona, sistemul LAP-BAND are nevoie de aportul dvs. Succesul va depinde de dvs. şi de parteneriatul cu echipa de medici care vă îngrijesc!

Noua dietă

Când veţi putea mânca alimente solide, trebuie să fiti precauţi. Lichidele trec uşor prin punga superioară şi nu veţi simţi saţietate. Trebuie să evitaţi băuturile energizante. Beţi apă, supă, ceai şi cafea (fără zahăr). Prea multă mâncare sau fragmente prea mari pot bloca inelul. Puteţi evita aceasta mestecând bine alimentele şi înghiţând cantităţi mici. Serviţi 3 mese zilnic. Asiguraţi-vă că acestea conţin alimente adecvate: legume, fructe, carne, făinoase şi/sau produse dietetice.

10 REGULI IMPORTANTE

10 reguli privind regimul alimentar şi exerciţiu fizic care vă ajută să obţineţi cele mai bune rezultate cu sistemul LAP-BAND.

Cheia succesului este cât de dispus sunteţi să urmaţi acest nou comportament alimentar!

»1: Mâncaţi numai 3 mese mici pe zi

Sistemul LAP-BAND creează o mică pungă de stomac care poate depozita o cantitate mică de alimente. Dacă încercaţi să mâncaţi mai mult la o masă, vi se va face greaţă sau chiar puteţi vărsa. Dacă de regulă mâncaţi mai mult, punga de stomac se va mări. Aceasta va anula efectul operaţiei.

N.B. Trebuie să învătăţi cât poate cuprinde confortabil punga dvs. gastrică şi să nu depăşiti această limită!

»2: Mâncaţi încet şi mestecaţi bine

Alimentele pot trece prin orificiul inelului numai dacă sunt fragmentate în mici bucăţi. Totdeaua mâncaţi încet şi mestecaţi bine!

»3: Opriţi-vă imediat ce vă simţiţi sătui

Îndată ce stomacul s-a umplut, corpul dvs. primeşte un semnal că aţi mâncat destul. Este totuşi nevoie de timp să învăţaţi să-l recepţionaţi. Dacă mâncaţi repede, s-ar putea să mîncaţi mai mult decît e nevoie. Aceasta poate determina greaţă şi vărsături.

N.B. Încercaţi să recunoaşteţi senzaţia de saţietate. Apoi opriţi-vă din mâncat imediat!

»4: Nu beţi lichide în timp ce mâncati

Dacă beţi lichide în timpul mesei, acestea mobilizează alimentele solide şi eficienţa inelului scade.

N.B. Nu trebuie să beţi lichide timp de 1-2 ore după o masă. Astfel, senzaţia de saţietate persistă timp îndelungat.

»5: Nu mâncaţi între mese

După o masă, nu mâncaţi nimic până la urmatoarea masă. Insuccesul se datorează de cele mai multe ori “micilor gustări” dintre mese.

N.B. Este foarte important să renuntaţi la acest obicei!

»6: Mâncaţi numai alimente de calitate

Nu vă umpleţi “micul” stomac cu alimente de proastă calitate (fără vitamine şi nutrienţi importanţi).
Mesele dvs. trebuie să fie bogate în proteine şi vitamine. Alegeţi legume, fructe, carne “albă” şi făinoase. Evitaţi alimentele bogate în glucide şi grăsimi. Puteţi mânca mere şi portocale, dar evitaţi sucurile de mere şi portocale.

Asiguraţi-vă că dieta dvs. este cât mai echilibrată şi variată posibil.

Consultaţi doctorul înainte de a lua orice vitamine
N.B. Alimentele solide sunt mai importante decât cele lichide. Sistemul LAP-BAND va avea efect scăzut dacă mâncaţi numai alimente lichide. Acestea trec rapid prin orificiul inelului şi nu vă ajută să vă simţiţi sătul.       

»7: Evitaţi fibrele alimentare

Asemenea alimente pot bloca stoma. Dacă totuşi doriţi să consumaţi din când în când, gătiţi-le şi mestecaţi-le bine.

»8: Beţi suficiente lichide în timpul zilei

Dacă slăbiţi, grăsimea dvs. scade treptat, transformându-se în produşi de degradare. Este nevoie să beţi cantităţi mari de lichide pentru a urina mai mult şi a excreta aceşti produşi de degradare. Nevoile individuale variază, dar trebuie să beţi cel putin 2-3 litri zilnic.

N.B. Ar trebui să beţi doar apă, ceai, cafea (fara lapte, zahăr, frişcă). De asemenea, nu beţi în timpul meselor.

»9: Beti numai lichide sărace în calorii

Băuturile, inclusiv cele energizante, trec foarte uşor prin inel. Dacă beţi lichide bogate în calorii veţi slăbi puţin.

»10: Practicati zilnic exerciţiu fizic cel puţin 30 de minute

Această regulă este la fel de importantă ca celălalte 9, deoarece exerciţiul fizic consumă energie şi arde calorii. Este foarte important pentru scăderea ponderală.

Exerciţiul fizic vă poate îmbunătăţi sănătatea. Puteţi avea dificultăţi din cauza greutăţii, dar perseveraţi chiar dacă la început pare dificil. Cu cât veţi slăbi mai mult, cu atât vă va fi mai uşor.

Începeţi cu exerciţii simple, cum ar fi mersul pe jos şi înotul.

Lărgiţi-vă programul gradat, incluzând şi alte forme de exerciţii fizice mai solicitante: jogging, aerobic, ciclism. Îmbunatăţi-ţi-vă activitatea fizică din timpul zilei. De exemplu: staţi în picioare mai degrabă decât pe scaun, mergeţi mai mult pe jos decât cu maşina, urcaţi mai degrabă pe scări decât cu liftul etc.

N.B. Sfatuiţi-vă cu clinicianul asupra tipului şi duratei exercitiului fizic.

Cât de mult veţi slabi ?

Cât de mult veţi slabi depinde de câteva lucruri:

  • inelul trebuie să fie în poziţia corectă
  • dvs. să vă însuşiţi noul regim de viaţă şi comportament alimentar.

Un studiul american a arătat că 61% dintre bolnavi au slăbit cel puţin 25% din excesul ponderal; 52% au slăbit cel puţin 35%; 22% au slăbit 50% şi 10% au slabit cel putin 75% din excesul ponderal.

Trebuie să slăbiţi treptat. Scăderea ponderală rapidă creează riscuri pentru sănătate şi poate duce la probleme, greaţă si vărsăturile fiind cel mai des întâlnite. O scadere ponderală de 1-3 Kg pe săptămână în primul an postoperator este posibilă, deşi o scadere de cca. 1 Kg pe săptămâna este cea mai probabilă.

N.B. Nu uitaţi că scopul dvs. final este să aveţi o scădere ponderală care să prevină, să amelioreze sau să rezolve problemele de sănătate legate de obezitate!

GHID ALIMENTAR

Puteţi alege pentru o masă din următoarele alimente:

1. Legume şi fructe

  • 2-3 porţii de legume proaspete zilnic
  • 1-2 porţii de fructe proaspete zilnic

2. Pâine şi făinoase

  • o mică porţie de cereale la micul dejun
  • 1-2 felii de pâine zilnic (dacă doriţi o puteţi servi cu puţină margarină sau unt).

 3. Carne, peşte, ouă

  • 50-100 g de carne sau peşte zilnic
  • 1 ou zilnic

 Îndepărtaţi toată grăsimea vizibilă de pe carne. Îndepărtaţi pielea de pe pui. Preparaţi carnea printr-un procedeu care necesită foarte puţină grasime, de ex.  friptă,  fiartă sau la microunde.

4. Produse dietetice

Laptele sau iaurtul sunt calorii în formă lichidă. Teoretic ele trebuie evitate. Însă aceste alimente conţin calciu, ceea ce le va face importante în dieta zilnică. Folosiţi maxim 200 g de lapte sau iaurt degresate şi 50 g brânză zilnic.

5. Grăsimi

Restricţionaţi cantitatea de grăsimi la 3-4 linguriţe de margarină, unt sau ulei pe zi. Puteţi mânca cu moderaţie maioneză şi sosuri de salate degresate.

6. Lichide

Zilnic, beţi oricâte lichide fără calorii doriţi. Acestea pot fi: ceai, cafea, apă, băuturi noncarbogazoase hipercalorice, supă strecurată. Unii medici au raportat că băuturile carbogazoase pot contribui la mărirea pungii gastrice şi ca urmare, ar trebui evitate.

Alimente care trebuie evitate

Următoarele alimente conţin multe calorii şi au valoare nutritivă mică şi în consecinţă trebuie evitate.

  • Dulciurile şi alimentele care conţin mari cantităţi de glucide: băuturi răcoritoare bogate în calorii, siropuri, prăjituri, biscuiţi, bomboane, gem, marmeladă, miere.
  • Alimente bogate în grăsimi: ciocolata, chipsuri, plăcinte, produse de patiserie.
  • Băuturile alcoolice, evitate cât mai mult posibil:  bere, vin, lichior, sherry, cocktails, şampanie, etc.

Recomandare: monitorizaţi-vă greutatea la 1, 3, 6, 12 şi 18 luni şi comunicaţi-o medicului curant.

Dr. Rubin Munteanu, medic primar de chirurgie generală cu competenţa în chirurgia laparoscopică. Supraspecializat în tehnici de chirurgie bariatrică, Dl. Dr. Munteanu are o expertiză deosebită câştigată ca urmare a efectuării a sute de intervenţii chirurgicale de tipul gastric sleeve (gastrectomie subtotală laparoscopică) şi gastric banding (inel gastric ajustabil).  De asemenea, Dl. Dr. Munteanu şi-a dedicat o bună parte din activitatea profesională şi s-a implicat activ în creşterea gradului de conştientizare cu privire la obezitate, fiind fondatorul şi preşedintele Fundaţiei pentru Tratamentul Obezităţii.