Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

De ce trebuie sa merg la baie atat de des?

De ce trebuie sa merg la baie atat de des?

Este posibil sa fi observat ca mergi mai frecvent la baie chiar inainte sa stii ca esti gravida. De fapt, urinarea frecventa este unul din primele simptome de sarcina, care incepe in aproximativ saptamana 6 a primului trimestru de sarcina.

De ce apare aceasta schimbare? La scurt timp dupa ce ai devenit gravida, modificarile hormonale determina ca sangele sa circule mai rapid la nivelul rinichilor tai, ceea ce va face ca vezica urinara sa se umple mai des. In sarcina, volumul tau de sange creste cu 50% fata de perioada de dinainte, ceea ce va determina ca o cantitate mult mai mare de lichid sa fie procesata de rinichi. De asemenea, spre sfarsitul sarcinii vei simti ca uterul in crestere preseaza asupra vezicii urinare, ceea ce va complica si mai mult problema.

In plus vei remarca nevoia de a te scula des in timpul noptii pentru a urina. Aceasta se intampla deoarece, cand stai intinsa, parte din fluidul retinut la nivelul picioarelor in timpul zilei ajunge mai usor la inima si in final la vezica urinara.

Ce pot sa fac pentru a reduce mersul la toaleta?

Poti reduce urinatul frecvent daca eviti lichidele cu un efect slab diuretic, cum ar fi cafeaua, ceaiul si alcoolul. (bineinteles, nu ar trebui sa bei deloc alcool).

Un alt sfat: cand urinezi, apleaca-te in fata pentru a ajuta golirea completa a vezicii.

Nu te inseta in incercarea de a reduce vizitele la toaleta, este important atat pentru tine, cat si pentru copilul tau sa fii bine hidratata. Ai putea bea aceste lichide in timpul zilei si reduce cantitatea lor cu cateva ore inainte de a merge la culcare. Este posibil, din pacate, ca asta sa nu ajute atat de mult.

Cand ar trebui sa ma ingrijorez?

Vorbeste cu doctorul tau daca simti durere sau usturime atunci cand urinezi – sau daca simti nevoia imperioasa de a urina, chiar daca produci doar cateva picaturi de urina o data. Aceastea pot fi simptomele unei infectii de tract urinar (ITU). La femeia insarcinata ITU este cea mai frecventa infectie bacteriana. Netratata, ITU se poate complica cu infectie la nivelul rinichilor sau nastere prematura.

Voi suferi de incontinenta urinara daca “ma tin”?

Multe femei sufera in timpul sarcinii de ceea ce se numeste “incontinenta urinara de efort”, care se manifesta prin pierderea catorva picaturi de urina atunci cand rad, tusesc, stranuta, ridica obiecte grele sau fac un anumit tip de sport, cum ar fi alergatul. Frecvent, aceasta afectiune apare in trimestrul 3 de sarcina sau dupa nastere. Poti preveni asta, intr-o oarecare masura, daca nu vei lasa vezica urinara sa devina prea plina, asa ca nu ignora nevoia de a merge la toaleta.

Exercitiile Kegel, care intaresc musculatura pelvina, pot de asemenea sa minimizeze incontinenta de efort. Este recomandat sa incepi sa practici aceste exercitii inca de la inceputul sarcinii si sa le continui si dupa ce vei naste (de fapt, este o idee buna ca aceste exercitii sa devina o obisnuinta pe care s-o ai toata viata!).

In plus, mergi la toaleta inainte de a incepe sa faci exercitii. Si daca este nevoie poarta un absorbant care sa te fereasca de orice scapare accidentala.

Cand se va sfarsi aceasta nevoie frecventa de a urina?

Imediat dupa ce vei naste, toata aceasta nevoie de urinare frecventa se va ameliora. In primele zile postpartum vei urina mai des si cantitati mari deoarece corpul tau elimina lichidul in exces retinut de sarcina. Insa dupa aproximativ 5 zile, nevoia de urinare va deveni asemanatoare cu cea de dinainte de a ramane gravida.