EDU.REGINAMARIA.RO

Creierului ii place consistenta cremoasa

Articol de Dr. Mihaela Bilic
Creierului ii place consistenta cremoasa

Cercetatorii de la Universitatea Oxford au descoperit ca stimularea diferitelor regiuni cerebrale nu e determinata doar de gustul alimentelor, ci si de consistenta acestora.

Produsele in masura sa activeze centrii placerii din creier sunt cele care au un continut crescut de grasime (cu sau fara adaos de zahar) si se afla la limita dintre starea solida si cea lichida, adica sunt cremoase, onctuoase si se topesc in gura (la propriu).

S-a observat ca raspunsul cerebral este diferit intre alimente precum: smantana sau branza cu pasta moale (tip camembert si jambon sau friptura, mar crocant si banana bine coapta, ciocolata cu lapte si napolitane sau biscuiti etc. Produsele dense stimuleaza aceeasi arie cerebrala din toate punctele de vedere (gust, consistenta, imagine, miros), in timp ce alimentele cremoase activeaza suplimentar o zona a cortexului legata de experientele placute (mangaieri, mirosuri placute, euforia data de un castig financiar sau de un eveniment fericit). 

In concluzie crema de ciocolata, frisca, inghetata, mierea si smantana nu sunt alimentele ideale pentru silueta, dar fac tare bine la creier!